Dodaj do ulubionych

kolonoskopia a tomograf

26.03.06, 10:10
a czy kolonoskopie(jelita grubego) mozna zastapic np tomografem?.
czytalem tutaj wypowiedzi narodu odnsnie tego badania ale nie przekonalo mnie
to tak calkiem.
odczuwam ostre stany lękowe przed tym badaniem.

a mam boliki(nie bole)lewej strony podbrzusza tam gdzie jelitko grube, bez
krwi w stolcu(no nieraz jest ale rzadko)

jak myslicie co to jest?
Obserwuj wątek
    • antidotumm Re: kolonoskopia a tomograf 27.03.06, 12:00
      W czasie kolonoskopii pobieraja Ci wycinek, czego nie da sie zrobic w tomografie.
    • merkury790 Re: kolonoskopia a tomograf 27.03.06, 13:29
      Trudno zdiagnozowac co masz za przypadłość jeżeli chodzi o kolonoskopie nie ma sie czego bać;-) daja znieczulenie nic nie boli naprawde gorsza jest gastroskopia bardziej nie miła ma sie odruchy wymiotne, za mało opisałaś/eś szczegółów co do dolegliwości jeżeli masz na zmiane zaparcia, biegunki bóle brzucha,wzdęcia itp to witaj w klubie IBS/ZJN
      Grzesiek
      • antidotumm Re: kolonoskopia a tomograf 27.03.06, 14:21
        U nas robia kolo bez znieczulenia.
      • vindel Re: kolonoskopia a tomograf 27.03.06, 20:30
        czytalem w szpitalu ulotke ze musze miec druga osobe ktora mnie zaprowadzi do
        domu bo ja nie bede mogl sie sam poruszac bo jakeis narkotyczne leki dostane
        przeciwbolowe.no i ze nic nie bede pamietal serio to tak jest?
        • leoncjo1 Re: kolonoskopia a tomograf 27.03.06, 20:46
          W dużych ośrodkach medycznych (np. Wrocław Szpital Kolejowy, Lubin- Medyczne Centrum Miedziowe ) wykonują już kolonoskopię wirtualną na tomografie. Prywatnie kosztuje niestety od 350 do 600 zł ( nie wiem czy jest na kasę chorych ?) ale jest badaniem super dla pacjenta, bowiem wykonywane jest bez żadnego znieczulenia, trwa z 10 minut a jedyna dolegliwość to taka, że na początku pompują w kiszki trochę powietrza, potem pstryk,pstryk i po godzinie dostajesz wynik plus płytę CD z nagraniem chyba 300 zdjęć, które do woli możesz sobie oglądać na komputerze. Jedyne podobieństwo to to, że trzeba się porządnie wyczyścić tak jak do normalnej kolonoskopii.
          Minusem jest niestety to co już ktoś wyżej pisał, że nie można pobrać żadnego wycinka do badań jeżeli w trakcie badania lekarz by uznał ze trzeba "coś przyciąć"
          Bądź dzielny
          Pozdrawiam. Leon
          • vindel Re: kolonoskopia a tomograf 28.03.06, 19:46
            hehe ja prawie z lubina dzieki rodaku :)
        • merkury790 Re: do Vindel 28.03.06, 13:30
          siemka owszem kaza z kims przyjechac ale ja bylem sam;-)fajnie bylo no ale tak powaznie to nie narkotyczne srodki tylko znieczulenie fajnie dziala ale krotko potem normalnie wrocilem sam do domu samochodem caly zabieg u mnie trwal 15 minut ale oczywisci musialem przelezec 6 godzin w szpitalu by sobie zarobili heheh.
          • vindel Re: do Vindel 28.03.06, 19:48
            noja chyba nie poelze bo i to musze placic by to szybko bylo zrobione.teraz
            mnie tylko zastanawia jak to zieczulenie szybko przestanie dzialac.
            mozesz napisac?bo chce wrocic busem do domu jako pasazer.
            a wszystko przez borelioze, malego kleszczyka i antybiotyki co pomogly ciut a
            pogorszyly wieksze ciut.
            pozdrawaim..
    • istria6 Re: kolonoskopia a tomograf 04.04.06, 15:27
      moim zdaniem jeżeli powinienes miec zrobioną kolonoskopie ,to zrób ja,ale jesli
      sie tak boisz,powinienes poprostu poprosic o znieczulenie,momentalnie po
      zastrzyku zasniesz i nie bedziesz nic czuł ,obudzisz sie jak bedzie po,ja tak
      mialam i poprostu-przespałam tę okropnosc.AA..to jest usługa "nadwyzkowa" wiec
      byc może bedziesz musial za nią zapłacic,ale mysle ze warto....
      • gosik96 Re: kolonoskopia a tomograf 05.04.06, 12:47
        w szpitalu na szaserów robią wszystkimw znieczuleniu ogolnym. To bardzo
        wygodne, bo nie czuje się tych wszystkich okropności. Znam masochistów, którzy
        robią sobie kolonoskopię bez żadnego zniczulenia i mówią, że nie jest aż tak
        starsznie. To ważne badanie, nie ma się czego bać. Najgorsze jest
        przeczyszczanie się przed zabiegiem. A reszta to pryszcz.
        • vindel Re: kolonoskopia a tomograf 06.04.06, 00:22
          to juz dzisaj o 8 rano:)
          czyszczenie faktycznie najgorsze.;)
          dzieki za slowa wsparcia.
          • istria6 Re: kolonoskopia a tomograf 06.04.06, 13:06
            Nom to przeczyszczanie to okropnosc i jeszcze ten płyn ..ja miałam pecha i
            zwymiotowałam po ostatnim łyku....
            • vindel Re: kolonoskopia a tomograf 06.04.06, 17:13
              no i po kolonoskopii nic ie bolalo faktycznie ale uczucie mam dziwne bo jechali
              tym wysoko tak ze czulem to narzedzie.zobaczyli nadzerki pobrali do probek i
              postawili diagnoze :

IBS i cos tam jeszcze erosiones recti I.e.

licho wie co to znaczy bede teraz szukal.

borelioze juz mam teraz zas to sie przypaletalo,jak to sie mopwi nieszczescia
              chodza parami...no niech to bedzie jedna para:)

pozdrawaim dzielny narod

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka