Forum Nauka i edukacja Ortografia
ZMIEŃ
      komisja

komisja

(9 wyników)
    • Witam, członkowie i świadkowie komisji śledczych nadawanych na żywo w tvp używają zwrotu "mieć wiedzę" z zastępstwie za czasownik "wiedzieć". "Czy ma pan wiedzę?", "Nie mam wiedzy". Czy ciągłe mówienie w ten sposób, to nie przesada? Druga rzecz, to zwrot "prawda materialna". Akurat ja osobiście nie słyszałem tego zwrotu, ale podobno pojawia się w wypowiedziach komisji. Co to za nowy zwrot? pzdr, a20
    • Pełna nazwa Instytutu Pamięci Narodowej brzmi: "Instytut Pamięci Narodowej - Komisja Ścigania Zbrodni przeciwko Narodowi Polskiemu". www.ipn.gov.pl [na marginesie - całkiem ładna strona, chociaż w konstrukcji wykorzystuje tabelki - jako webmaster-amator mam tendencję do oceniania stron WWW] Zastanawiam się dlaczego słowo "przeciwko" pisane jest małą literą. Tym bardziej że mamy doczynienia z akronimem (chyba - skoro IPN, to może być "IPN-KŚZpNP). Mało tego - nawet "Zbrodnia...
    • Witam serdecznie :) potrzebuję podpowiedzi odnośnie odmiany nazwy wsi w której mieszkam od 2 m-cy: Dachowa...mieszkam w Dachowej czy w Dachowie? z góry dziękuję :)
    • Moja córka gimnazjalistka na konkursie ortograficznym napisała tytuł dyktanda w cudzysłowie. Uznano to za błąd. Ja napisałabym bez cudzysłowu,ale raczej na wyczucie. Czy są jakieś zasady regulujące taką pisownię. Polonistka, która była w komisji przyznała, że długo się zastanawiano jak to potraktować, ale po burzliwej dyskusji uznano, że to błąd. Dziewczyna trochę zawiedziona, bo całe dyktando bezbłędnie i przez ten nieszczęsny cudzysłów drugie miejsce. Ja i tak jestem dumna, bo konkurencja b...
    • Zdmuchująć pył z forum: Jechałbym, tradycyjnie, do [i]Erewania[/i], czy do [i]Erewanu[/i]? [i]Erewa[b][u]ń[/u][/b][/i] czy [i]Erewan[/i] wymawialibylibyście, Ormianinem będąc?
    • Zatoka San Francisko czy zatoka San Francisko?
    • A teraz mam pytanie z innej beczki... Kto decyduje o zasadach ortograficznych? Z tego, co mi wiadomo, jakaś komisja. Kto ją powołuje kto ją odwołuje, komu podlega i jak się z nią skontaktować?
    • Słyszę, jak nasz wieszcz, AL mówi dziś: "bo uderz w stól to nożyce się OTWORZĄ! Tak, teraz musimy to rozlane MLEKO wypić" Idzie nowe. Aha! Dlaczego biednym świadkom przed Komisją Śledczą każą w rocie przysięgi mówić: "...co jest MNIE wiadomo." Tak jest uroczyściej? Kornel
    • Czy w poniższym zdaniu wstawilibyście gdzieś przecinki? Jakoś tak za bardzo sugeruję się wersją oryginalną (z fr.) i nie mogę nabrać dystansu. W przypadku potrzeb lub wydarzeń nieprzewidzianych Komisja przyjmuje środki szczególne nieprzewidziane w dokumentach strategicznych i w wieloletnich programach indykatywnych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się