-
Witam,
czy trudno jest przejsc z malej firmy (do 50 osob) do duzej miedzynarodowej
korporacji? Szczegolnie interesuja mnie ewentualne trudnosci jakie moga
napotkac programisci. Wiele mowi sie, ze duzo latwiej jest przejsc z duzej
firmy do malej niz na odwrot. Czy to prawda? Czy po dwoch latach (juz po
studiach) pracy w mniejszej firmie moge miec trudnosci z przejsciem do duzej
firmy?
-
Miałem okazję porównać warunki i kulturę pracy w różnych oddziałach kilku firm. Ameryki nie odkryłem, warunki różnią się i to niekiedy znacznie. Zacząłem zastanawiać się dlaczego. Jedna i ta sama firma, te same "policy", te same procesy biznesowe i jakościowe więc skąd ta różnica? Początkowo myślałem że germański czy anglosaski oprawca i najeźdźca nie dość że i tak zaoszczędza połowę kosztów to i tak jeszcze próbuje dokręcać śrubę i zaoszczędzić jeszcze więcej bo ciemny lud Europy Wschodniej...
-
Pracując w firmach IT spotkałem się z różnymi przejawami kultury
korporacyjnej. Nigdy jednak nie był to "wyścig szczurów", "kopanie dołków". W
pracy raczej wszyscy się lubili i szanowali, nie było obozów i stronnictw.
Myślałem że to norma, ale widzę, że gdzie indziej jest chyba inaczej
gazetapraca.pl/gazetapraca/1,90439,7110081,Ciezkie_zycie_nowego.html
Jak jest u Was? Dostrzegacie jakieś różnice w PL i za granicą?
-
Witam,
Aktualnie jestem jeszcze studentem informatyki. Jednak zdecydowałem się rozpocząć już jakąś pracę, jednak nie mam pojęcia od czego zacząć. Z jednej strony pojawia się problem braku doświadczenia, z drugiej czas który muszę poświęcić na jego zdobycie poświecić, nie chciał bym strzelać w ciemno, to znaczy zacząć pracy na stacji benzynowej żeby w końcu zostać 'załóżmy' programista.
Aktualnie zajmuje się kilkoma małymi stronami internetowymi pracując na własną rękę, co prawda taka prac...
-
Posiadam ~2 lata doświadczenia w programowaniu w VBA (generalnie ok. 4 lat doświadczenia zawodowego), w środowisku MS Office. Dostałem wczoraj zaproszenie na spotkanie rekrutacyjne.
Wymagania to tak po krótce znajomość VBA, SQL, umiejętność przełożenia procesów biznesowych na procesy IT i na odwrót itd. Jeżeli chodzi o obowiązki to automatyzacja procesów biznesowych (VBA, SQl, excel, access), import/eksport danych, analiza danych, pisanie zapytań SQL, Pl/SQL (do tej pory nie miałem więks...
-
Witam wszystkich.
Tak jak patrzę na znajomych pracujących w zawodzie to zauważam, że na starość to można albo wysoko awansować w hierarchii w jakiejś korporacji, albo założyć małą, własną firmę.
Jeszcze parę lat temu jak grzyby po deszczu powstawały małe firmy robiące strony. Teraz rynek się już raczej nasycił. Czy zauważacie teraz jakieś zapotrzebowanie na rynku IT, które taka mała kilkuosobowa firma mogłaby spróbować wypełnić??