kuzyn

(8 wyników)
  • tak mi się przypadkiem zrymowało :) sytuacja taka: jest dwóch kuzynów w podobnym wieku (30+). Obaj sa żonaci, obaj mają dzieci. Jeden 2 drugi 4. Kuzyni spotykają się rzadko, na ogół podczas jakichś większych imprez rodzinnych, mieszkają w różnych miastach. Ostatnio spotkali się przy okazji wesela swej wspólnej kuzynki. Siedzieli obok siebie, wiec naturalnie nawiązała się rozmowa. kuzyn - tato 4 dzieci - nazwijmy go X nie krył swego rozgoryczenia: mieszkanie za małe na taka rodzinę, w pracy p...
  • Obok siebie pod miastem są 3 działki z domami A, B, i C. Działki A i B sąsiadują przez płot, C nieco dalej. Właścicielka działki A przyjaźni się z sąsiadami z działki B, wpuszcza na swoją działkę przez wspólną furtkę ich psa, aby sobie pobiegał. Wląściciele B są z kolei zaprzyjaźnieni z właścicielami działki C, którzy też mają psa i oba psy bawią się razem, razem chodzą na spacery z panami itp. Właścicielka A pozwoliła, aby oba psy bawiły się na jej działce (duża trawiasta i bez kwiatów). Wo...
  • Witam do mojego miasta zawitali goście z Kanady - bliska rodzina, której długo nie widziałem - szczególnie kuzyn. Jego rodziców miałem okazję poznać 2 lata temu gdy przyjechali. Sytuacja wygląda tak, że inna rodzina zapewnia im prawie codziennie rozrywkę, spotkania itd a ja nie chcąc się narzucać tego nie robię. Oni również nie zabiegają o te wizyty - spotkałem ich przypadkiem u rodziców. Czy powinienem się umówić z nimi (w szczególności chodzi mi o kuzyna) i zaproponować spotkanie czy po...
  • Zajmuję się właśnie wypisywaniem zaproszeń na ślub. Część kuzynostwa ma swoje sympatie, których nie poznałam, ale po zrobieniu małego wywiadu wśród rodziny znam ich imiona i nazwiska. Mam mały problem jak wypisać zaproszenie dla kuzyna i jego dziewczyny. Wydaje mi się, że kobieta powinna być pierwsza, mimo, że tak naprawdę jej obecność na uroczystości jest mi obojętna i chodzi o zaproszenie kuzyna. Co na ten temat mówi savoir vivre?
  • Mam znajomych którzy mają mnie odwiedzić, i mam problem z kuzynem który będzie na grillu, a dowcip ma ciężki, taki niewybredny, jego to bawi, my przyzwyczailiśmy się bo kuzyn jest niereformowalny, czy ja mam powiedzieć o tym znajomym czy pozostawić im to do własnej oceny? Znajomi nie są z górnej półki, zwykli ludzie. Ja uprzedzę, a on nie zażartuje?, albo źle go zrozumieją gdy zażartuje??
  • Odwiedzałam wiekową już ciotkę bardzo wrażliwą na punkcie zasad savoire vivre. Zawsze bardzo się staram zachowywać zgodnie z zasadami czym zasłużyłam sobie na uznanie ciotki. No i miałam wpadkę, i to jaką! (oblewam się pąsem aż po same uszy jak o tym pomyślę). No więc po kolei.. U ciotki był mój kuzyn. Rozmawialiśmy w trójkę. Potem jak wychodziłam żegnaliśmy się wszyscy w przedpokoju. No i ja wyciągnęłam rękę do kuzyna (zawsze żegnamy się w ten sposób) a przecież powinnam najpierw pożeg...
  • Odwiedza moich rodzicow czasami moj kuzyn, mezczyzna zonaty, około 34 letni. Pomijam, iz jego wizyty są zwykle niezapowiedziane. Ostatnia wizyta byla akurat zapowiedziana, gdyz odbieral cos od nas i wczesniej zadzwonil zapytac, czy moze wpaść. Przyszedl wraz z zoną. Mama uszykowala kawę w duzym pokoju (goscinnym), zwanym w niektorych domach salonem. Siedzielismy przy ławie, na kanapie, fotelach. Kuzyn siedzial na kanapie. Na stole byla kawa, ciasto, elegancki serwis do kawy. Pisze o ...
  • Co robić kiedy osoba obdarowywana z okazji np. imienin, nie reaguje na otrzymany prezent, nie interesuje się, co dostała, nie rozwija prezentu z papieru, nie komentuje, ba, nawet nie zawsze dziękuje lub co gorsza myli prezent i np. oświadcza po jakimś czasie, że dostała ode mnie coś, czego w ogóle jej nie wręczałam. Mam ze dwóch takich kuzynow i mam ich powyżej uszu, nie dość, że są horrendalnie niegrzeczni, to naprawdę trudno im coś kupić przy takiej postawie życiowej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się