Forum Dom Ogród na balkonie
ZMIEŃ
      lobelia

lobelia

(10 wyników)
    • jak pielęgnować lobelię i sanwitalię? Mam te dwa kwiaty na balkonie od tygodnia. Wczoraj wracam do domu, a one padły! Podlewałam je dobę wcześniej i wtedy nic im nie było. Podlałam je znowu i trochę się podniosły. Czy mogło im zaszkodzić ostre słońce? Jeśli macie takie kwiaty, będę wdzięczna za podpowiedzi w kwestii ich hodowania.
    • Lobelia(13)

Norrrmalnie jak tylko piszę jej nazwę to mnie skręca.. Ile razy bym nie próbowała - to najdalej po miesiącu Lobelia ląduje w śmietniku. Tylko nie piszcie, że jest łatwa w uprawie. Dla mnie jest TRAGICZNA!! Albo mi usycha albo robi jej sie po środku taki łysy placek, powiększający się z dnia na dzień. Tymczasem prawie na co drugim balkonie widzę piękne, niebieski poduchy...
    • Witam, mam bardzo sloneczny balkon, ostatnie lata kupowałam tylko i wyłacznie pelargonie, w tym roku skusiłam sie równiez na lobelię (nie sprawdzają wcześniej jakich warunków potrzebuje) po kilku słonecznych dniach mam wrażenie, że słońce spaliło mi cześc liści. Moje pytanie: jakie optymalne warunki zapewnić lobelii? i czy uda mi sie uratować te spalone sadzonki co polecacie innego na balkon, w którym słońce jest non stop - ostatnie pietro, nie osłoniety balkon?
    • zgodnie z waszymi radami 2 mies. temu posadziłam w donicach duuuzo lobelii, zeby było ładnie i kolorowo + kilka kocanek, zeby odstraszały komary. wszystko rośnie pięknie i super wyglada, ale od kilku dni wieczorową porą mam inwazję robali żukopodobnych, latających, niebuczących, z odwłokami zakonczonymi czyms a la żądło, które mam wrazenie przylatują do kwiatów lobelii. i zamaiast siedziec na tarasie rozkoszując sie przyjemnym wiaterkiem i popijając cos chłodnego uciekam do domu, bo sie te...
    • Witajcie, marzy mi się pięknie ukwiecony balkon, ale niestety mój jest od wschodu. Mam takie ogóle pytanie, czy w ogóle jest szansa na powodzenie takiego przedsiewzięcia? Moje obawy biorą się stąd, że jak dotąd żaden z domowych kwiatów u mnie nie przetrwał dłuższego okresu czasu więc obawiam się, że podobnie będzie z balkonowymi roślinami. Balkon to jednak jest troszkę wydatków więc pytam: czy jest szansa? Podpowiedzcie proszę.
    • Witojcie :) Pomóżcie proszę zaplanować mi rozkład kwiatków na balkonie w tym roku... W zeszłym poszalałam ze wszystkim, zrobiła się z tego niezła dżungla (co w sumie było zamierzone ;) ) Ale wiem że w tym roku chciałabym mieć nieco bardziej przemyślane kompozycje... Na początek zdjęcie balkonu z zeszłego roku, żeby poznać rozkład: [img]https://imgcash4.imageshack.us/img142/4377/p7050029.jpg[/img] Wiem, że w tym roku chcę mieć duuuużo lobelii, która kwitła pięknie (do październi...
    • Do milosniczek kwiatow na balkonie. Otoz czy surfinie, lobelie, sanvitalie i smagliczki posadzone w jednej skrzynce to blad czy przezyja?:) I drugie pytanie. Czy chcac podlewac surfinie nawozem przeznaczonym do tych kwiatkow zaszkodze innym czy nie? Czy moge skrzynke balkonowa z taka kompozycja, jaka opisalam podlewac roznym nawozem czy raczej uniwersalnym?
    • Czy są już w sprzedaży? I czy nie za wcześnie na wysadzanie na balkonie? Wymyśliłam sobie taki mix do skrzynek z niecierpków, bakopy lub lobelii, i surfinii ewentualnie petunii + osteospermum, i chętnie zaczęłabym działać :-) Do tej pory niecierpków nie uprawiałam, więc będę wdzięczna za sprawdzone rady odnośnie ich pielęgnacji, bo z tego co się orientuję nie lubią zbyt mocnego słonca. Czy jeszcze czegoś poza tym powinnam unikać? pozdrawiam
    • Turki(5)

Zostałam obdarowana sadzonkami turków pomarańczowych. Nie są to ulubione moje kwiaty, lecz odmówic nie mogłam. I teraz pytanie: jakie inne kwiaty można z nimi połączyć, by stanowiło to ładną kompozycję? Jakoś nie mam inwencji, nic mi się z nimi "nie krzyżuje".
    • no właśnie- jakie kwiaty zwisające łatwo wysiać z nasion i hodować na balkonie (strona południowa, cały dzień praktycznie słońce)? myślałam o lobelii ale po przeczytaniu wątku na tym forum zwątpiłam w powodzenie- szczególnie u takiego laika jak ja- poradźcie coś doświadczeni w tej materii!!!
    Pokaż wątki z forum:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?