Forum eDziecko Bliźniaki i więcej
ZMIEŃ
      logopeda

logopeda

(7 wyników)
    • Moje dziewczynki mają 4 latka i chodzą do przedszkola ale z tego co zdążyłam się dowiedzieć nie ma zajęć logopedycznych. To znaczy jest logopeda ale trzeba się do niej zgłosić samemu w razie gdyby "coś niepokoiło rodzica". I tu mam pytanko: kiedy??? Już teraz czy dopiero w wieku 5 lat? A może już za późno? Dajcie znać jak jest u was.
    • Nasze bliźniaczki mają już 2,5 roku i zaczynam się martwić,bo ich mowa to raczej gaworzenie i wydawanie dźwięków...sporadycznie jedna czy druga powie jakieś logiczne słowo (o pełnym zdaniu nie ma mowy!) Dodam,że mieszkamy w Niemczech i jesteśmy dwujęzyczni,do dzieci mówimy w dwóch językach co jest dla nich dodatkowym utrudnieniem. Staramy się ćwiczyć z dziećmi,dużo do nich mówimy,ale zero efektów... Czy to już powód do zmartwienia,czy mają jeszcze czas?
    • witam jestem mamą Oliwki i Natalki, które w grudniu 2006 skończyły 3 lata. Mało mówią, tak naprawde zaczynaja dopiero teraz powtarzać proste wyrazy dwusylabowe, z dłuzszymi maja problem. Podzielćie się jak wasze maluszki mówią lub mówiły w tym wieku. Nie wiem czy juz mam szukac logopedy czy jeszcze dać im czas. Monika
    • Chciałam was zapytać jak jest z mową wzsaych blixniąt - moje 3,5 letnie córki - jedna nawija od rana do wieczora, dużo pyta, ma bogate słownictwo, łatwo zapamiętuje wyrazy, wierszyki, informacje.Druga mówi mniej,ale to, co martwi mnie najbardziej to mówi mało wyraźnie, często po kilku dniach nie pamięta wyrazu, którym się posługiwała wcześniej, na pytania zawsze jako pierwsza odpowiada jej siostra itd. Martwi mnie to, wiem ,że nie powinno porównywać się bliźniat, ale czasami boj...
    • Alalia(5)

Dziewczyny - czy spotkałyście się z takim schorzeniem w praktyce. Podejrzewam, że mój młodszy bliźniak choruje na to - jest to tzw. niemota, dziecko mimo dostatecznego rozwoju umysłowego i prawidłowej budowy narządów mowy i słuchu - nie mówi w ogóle. Porozumiewa się krzykami, gestami, onomatopejami lub kilkoma wyrazami z własnego słownika. Moje dziecko ma 3 lata i jest naprawdę ciężkie we współżyciu - bardzo nadpobudliwe i czasami agresywne - właśnie dlatego, że nikt go nie rozumi...
    • Witam. Moje chłopaki mają prawie dwa latka,dokładnie w kwietniu, martwi mnie fakt że jeszcze nic nie mówią.Wydają z siebie jakieś dzwięki ale nie wypowiadają żadnych słów.Dlaczego? Jak myślicie czy powinnam się udać z nimi do jakiegoś specjalisty?
    • Witam wszystkich po raz pierwszy. Mam drobne pytanie, choć być może odpowiedź na nie już gdzieś na forum jest. Niestety nie mam kompletnie czasu na przeszukiwanie. W związku z tym proszę o wyrozumiałość, jeżeli będę się powtarzał. Mam dwie fantastyczne córeczki (dzisiaj - 06.12 - kończą 3 lata). Rozwijają się bardzo ładnie. Mamy tylko jeden problem - nie chcą mówić (po polsku). W domu są dość gadatliwe, jednak rozmawiają "po swojemu" :) Nawet śpiewać potrafia w "swoim" języku. Z...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się