-
Młoda ma skończone 2 i pół roku. I dalej bardzo słabo mówi. Tyle co wcale. Podstawy same, mama, tata, baba misia/ baba tala (moja mama Natalia), tuta baba (moja babcia- Gertruda), hopsia (skakanie), mo (monte :P), ba (woda), mniam/jeś ( jak się uda, znaczy się że jeść chce), ti ti (najczęściej w połączeniu titi, tata! - jak coś tatuś przeskrobie), pać/nini (spać), pić, siok (sok), fufu (kupa), siku (o ironio nie chce widzieć nocnika ani nakładki na klop :/ ), ko (kocham), cieść (cześć), pieś...
-
że w klasie mojej córki (klasa 0) na 17 dzieci 6 letnich aż 12 musi, podkreślam "musi" chodzić do logopedy, a na 8 dzieci 5 letnich musi chodzić 5.
czyli na klasę 25 dzieci 17 ma problemy powazne z mową, powazne na tyle aby chodzić do logopedy.
Wychowawca powiedział, że z roku na rok coraz więcej dzieci które nie porawnie mówią.
Moja na szczęście mówi ok.
Ale powiedzcie mi z czego to wynika, rodzice nie poprawiają dzieci? nie zwracaja uwagi już jak dziecko mówi gdy ma 4-5 lat?
Oczywiśc...
-
moja córa niedługo kończy 4 latka. jakoś w październiku byli w przedszkolu
badani przez logopedę(chodzi mi o tego kogoś od wymowy-jesli pomyliłam nazwy
to proszę nie gońcie mnie).
w sumie wyszło że dobrze mówi tylko trzeba ćwiczyc wymowę sz i cz bo nie umie.
no i ja w sumie nie wiem czy w tym wieku to jest takie że mam sie martwić czy
jeszcze nie?
-
se przekleje z malego dziecka
1. tak to byl bogaty w wiadomosci dzien
mlody (3 lata) ma tylozgryz
czy na to sie zaklada aparat czy cos?
i w ogole sie warto w to bawic? ja mam tylozgryz, moja mama ma, dziadek
mial..... to chyba jakas dziedzicznie spartolona budowa zuchwy
podzielcie doswiadczeniem
2. moj ma 3 lata i 3 m-ce i dopiero od niedawna rozpedza sie z gadaniem
mowi pojedyncze slowa, niektorych liter kompletnie nie lapie, np B jesli jest
na poczatku slowa, R, Ż i DŹ DŻ jakos ...
-
co jakis czas któraś z Was pisze że była z dzieckiem u logopedy, psychologa, laryngologa, dentysty czy robi badanie krwi lub moczu na różne choroby .
chciałam zapytac czy to wynika z choroby lub złego samopoczucia cdziecka czy po prostu robicie to profilaktycznie żeby się dowiedzieć czy wszystko jest ok?
ja z moim dzieckiem chodze co jakiś czas do pediatry gdy ma poważniejsze problemy z gardłem lub gorączką. raz miala robione badanie krwi takie ogólne(lekka anemia, leczona), raz wymaz z g...