Forum Nauka i edukacja LOGOPEDIA
ZMIEŃ
      logopeda

logopeda

(106 wyników)
    • W przedszkolu, w którym pracuję trafiło do mnie na terapię dziecko, u którego podejrzewam ZA. Co więcej, odbiegające od normy zachowania zauważają wszyscy - od dyrektora do pań, które pomagają w grupie. Chciałam delikatnie zasugerować mamie, żeby poddać dziecko diagnozie w tym kierunku. Ale wychowawczyni grupy absolutnie mi tego zabroniła, twierdząc że to nie jest nasza działka, od tego jest psycholog (którego de facto nie ma w tej placówce). Jedyne do czego udało mi się namówić mamę to diagn...
    • Jestem początkującą młodą logopedką. Chciałam prosić doświadczonych starszych kolegów w zawodzie o pomoc. Mam kilka pytań. Mianowicie: 1. Z jakich pomocy warto korzystać i jakie warto kupić zakładając własny gabinet? Na co warto wydać pieniądze i co się przyda a co nie? 2. Jakie testy kupić do diagnozy dla dzieci? Wiem że na rynku jest ich sporo i nie wiem w które warto zainwestować? 3. Jak przeprowadzić diagnozę z dzieckiem które ma słabo rozwinięte słownictwo mało mówi i mało rozumie co ...
    • Szukam logopedy dla dziecka w wieku 4,5 roku. Mówi niewyraźnie, nie wymawia r, sz, ż. Rok temu byłyśmy w szpitalu i wtedy logopeda, po 15 min. wizycie, napisała: Dobre rozumienie mowy dźwiękowej, bogaty słownik czynny. Dziecko nie realizuje prawidłowo głosek palatalnych ze względu na niską sprawność motoryczną języka. Wskazane ćw. pionizujące język i rozwijanie słuchu fonemowego." Czy 15 min. wystarczy aby dobrze zdiagnozować dziecko? Potem było pasmo nieustających chorób i katarów, więc wi...
    • Cześć! Jestem tu nowa. Chętnie poznam innych logopedów i wymienię się z nimi swoimi poglądami, uwagami i refleksjami. Ciekawa jestem, co Was skłoniło do wyboru właśnie tego zawodu spośród wielu innych. Czy lubicie swoją pracę? Co Wam daje największą satysfakcję zawodową? Jak dbacie o swoje samodoskonalenie zawodowe? Gdzie pracujecie na co dzień? Jakie macie plany na przyszłość? Mam na imię Agnieszka. Pracuję jako logopeda siódmy rok. Skończyłam logopedię na Uniwersytecie Gdańskim i podyplom...
    • Nie wiem, może ktoś już o tym pisał, ale nie znalazłam. Jeśli za słabo szukałam, poprawcie mnie. Chodzi mi o zmiany w pensum logopedy - są w zasadzie dowolne, ograniczone jedynie liczbą 40 godzin. I co? I nic. Środowisko logopedów milczy i ze spokojem przyjmuje zmiany. Myślałam, że chociaż na stronie PZL znajdę jakieś stanowisko, ale PZL też milczy. Wiem, że jednostkowe protesty nic nie znaczą (skoro to decyzja SN), ale może jakieś działania związków zawodowych? W końcu wyrok ten jest ewident...
    • Drodzy logopedzi. Dlaczego boicie się przyznać kiedy czegoś nie umiecie i nie wiecie? Dlaczego oszukujecie małych pacjentów i ich rodziców nie podając prawdy o swoim wykształceniu? Zadaję te pytanie na forum bo zsotałam okrutnie oszukana przez 2 logopedów. Jeden w szkole a drugi w przedszkolu u mojego syna. Dziecko moje leczone jest od kilku lat bezskutecznie z ORM, logopedzi nie umieją postawić diagnozy, pomimo licznych badań neurologicznych i to specjalistycznych! badania te pokazują, ż...
    • Witajcie :) Czy ktoś mógłby powiedzieć, jak powinna wyglądać umowa zawierana pomiędzy osobą, która ma świadczyć usługi logopedyczne, a placówką (przedszkolem)? Dysponujecie może jakimś wzorem? W internecie jak na lekarstwo. Będę bardzo wdzięczna za udostępnienie. Proszę o pomoc!
    • W tym roku chcę zdawać na logopedię do Gdańska po maturze. Myślicie, że jest w Polsce deficyt logopedów i będą oni w najbliższym czasie potrzebni? Którzy logopedzi są bardziej pożądani: Ci z pierwszego kierunku czy z logopedii podyplomowej? Czy jest w ogóle jakaś różnica? Bardzo proszę o odpowiedź.
    • Czy wiecie ile zarabia logopeda zarówno w publicznych i prywatnych placówkach przedszkolnych? Może ktoś się skusi na odpowiedz. Myślę ,że na pewno nie tyle ile by chciał...
    • Wiem, że logopedia jest dziedziną mocno sfeminizowaną, ale wiem też, że i nieliczni panowie próbują swoich sił w tym zawodzie. Moje pytanie kieruję własnie do nich: logopedzi, jak sobie radzicie? A może ktoś zetkął się z panem logopedą? Jak ocenicie jego podejście? Pozdrawiam, Tomasz, również logopeda.
    • Mam mały mętlik. Byłam z dzieckiem u neurologopedy , która stwierdziła, że "wymusiłam skierowanie na lekarzu a dziecku nic nie jest bo, dziecko ma prawo nie mówić do trzech i pół roku " Uważam ,że dziecko z agenezją ciała modzelowatego to ma prawo nie mówić przez całe życie i nie oznacza . Ona powiedziała mi na to , że moje dziecko nie ma problemów z jedzeniem więc ona nie ma co z nim robić i mam przyjść z nią dopiero jak będzie miała 3,5 roku. Psycholog stwierdziła ,że dziecko ma opóź...
    • Dzień dobry, przpraszam, że pytam na tym forum, ale Państwo są specjalistami, a ja niestety nie mogę pójść z synkiem do polskiego logopedy, bo mieszkamy teraz w Korei Południowej.. Mój synek ma 2 lata i 2 miesące, mówi już sporo, buduje zdania. Zauważyłam, że wkłada język między zęby przy mówieniu "s" jak litera jest w środku wyrazu, a jak wyraz zaczyna sie od "s" to mówi "ś" ( zmiękcza, jak to dziecko :) ) Oddycha noskiem. Ma 16 zębów (brakuje tylko piątek), nie są krzywe, ani ściśnięt...
    • Witam, nie jestem logopedą, ale podczytuję Wasze forum- kilkakrotnie znalazłam już tu bardzo pomocne informacje. Ostatnio dowiedziałam się, że mój siedmiolatek, który nie wymawia "r" nie będzie miał terapii w szkole, bo logopeda ma za mało godzin i musi w pierwszej kolejności zająć się sześciolatkami. Zmartwiło mnie to bardzo, bo przez ostatnie lata miał terapię w przedszkolu, która przynosiła dobre efekty. Teraz wszystkiego zapomina i znowu mówi "jowej". Wykonuję z nim ćwiczenia z przedszk...
    • Witam, chcę w tym roku zacząć studia logopedyczne, obawiam się jednak, bo nie mam jednego zęba z tyłu, nie przeszkadza mi on jednak w wymowie, czy mam szansę na przyjęcie? Czy trzeba mieć wszystkie zdrowe zęby tzn. czy moga byc po borowaniu?
    • poszukuję logopedy dla niemowląt w okolicy bydgoszczy lub torunia.dziękuję z góry
    • przykre to bardzo ,ale odkąd skończyłam studia(jakieś 6 lat temu) widzę (a raczej czytam)że nic się nie zmieniło jeśli chodzi o możliwości zatrudnienia w zawodzie..mnogość wątków na których oferujecie swoje usługi nie jest optymistyczna.Szkoda, jest tylu potrzebujących terapii:(
    • Staram sie o pracę w poradni NZOZ i zapytano mnie o oczekiwania związane z pensją. Czy może mi ktos powiedziec ile może zarobić logopeda w takiej placówce na całym etecie bo nie mam pojęcia o jakich pieniadzach mam rozmawiać ? Prosze o szybki kontakt !!!!!!!!!!!!!!!!Aga
    • witam mam 3 letniego ktory nie wymawia r (zamienia na n) i nie wymawia czsami l (zamienia na n). wiem ze z r ma czas, choc nie wiem czy zamiana na n nie sugeruje juz jakiegos problemu. Bardziej niepokoji mnie brak L,poproszony zeby powiedział "lala" mOwi "nana", choc zauwazyłam ze slowo "lizak" potrawi L wymOwic czysto. Wymawia rowiez sama literke "el", jezyk pionizuje ale na zewnatrz buzki. poprosze` o porade czy powinnam udac sie do specjalisty czy to normalny rozwoj mowy. ...
    • Drogie logopedki i logopedzi (bo wierzę, że i płeć brzydka jest tu reprezentowana). Zaglądam na nasze forum dość często i cieszę się, że można dowiedzieć się od was wielu ciekawych rzeczy. Niepokoi mnie jednak jedna sprawa. Często na tym forum ludziska proszą nas o diagnozę, ewentualnie poradę logopedyczną. Pomijam fakt, że jest to dla mnie nieetyczne, radzić pacjentowi bez badania, to odnoszę czasami wrażenie, że deprecjonujemy naszą profesję. Literatura dot. logopedii jest dość obficie rep...
    • Witam! Wydawalo mi sie, ze na punkcie języka mojej córci mam obsesje od jej urodzenia a teraz jestem pewna, ze to jednak nie obsesja- jednak mialam intuicje! Tosia ma teraz 4miesiące a już po powrocie ze szpitala zauważyłam, że często trzyma język między dziaslami (jego czubek widac miedzy usteczkami). Domykanie buzi nic nie pomogło bo w prawdzie buzia była zamknięta ale język nie schował się na swoje miejsce a nadal był między dziąsłami. Drogie Panie, proszę napiszcie czy tylko m...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się