logopeda

(21 wyników)
  • Moja córka ma 4 latka.Dość póżno zaczęła mówić,dlatego do tej pory nie zwracaliśmy uwagi na sposób w jaki mówi tylko cieszylismy sie,że w ogóle mówi.Jednak od pewnego czasu coraz bardziej martwi nas jej wymowa.a wygląda to tak np.:spodnie-skodnie;spódniczka- pódniczka;plecak-ecak;kąpać-pąpać. Cały czas ją poprawiamy i potrafi wypowiedzieć te słowa poprawnie,ale za jakis czas znowu sie zapomina i mówi żle. Dodam jednak,że nie mieszkamy w Polsce i córka posługuje się jeszcze języki...
  • Witam! Od jakiegos czasu (wlasciwie od zapalenia ucha, pol roku temu) dziecko slini sie podczas mowienie (w kacikach ust). Ma przerosniety 3 migdal itp. Zapalenie ucha mial raz, minelo, plyn w uszach zanikl. Jednak niewyrazna mowa+slinienie pozostalo. Co robic? Co moze byc tego przyczyna (czy ten migdal go tak przytyka?). Laryngolog nic nie powiedzial, gdy wspomnialma o slinieniu. Neurologicznie dziecko jest ok. Do jakiego lekarza sie udac? Logopeda moze?
  • Witam. Mój synek 8 stycznia bedzie miał 19 miesięcy(urodz.8 czerwca) mówi tylko bam-jak się przewróci, am-na jedzenie, nie, tak, tam, to ,tu, tutut- na pojazd(samochód, traktor), napu-na napój, coś do picia, tik tik-na zegar, sii- na coś gorącego, dziadu-na jakąś straszną postać z bajki, albo jak straszy i wtedy nakrywa się na przykład kocykiem. mama, tata, dziadzia, dzidzia-ale chyba tego nie rozumie,ale nie jestem na 100%pewna, ma-to nie ma i rozkłada wtedy rączki, cześć- powtarza za...
  • witam, Mam w rodzinie dziecko, które w marcu skonczy 4 lata i nie mówi...tzn. mowi mama, tata, am-a, lalala -śpiewanie, etc... od wrzesnia chodzi do przedszkola i nie ma postepu. z tego co wiem, kilka razy byl u logopedy, raz, gdy miał 2 lata, ale wtedy lekarka dala mu jeszcze czas, raz przed przedszkolem, to znow stwiedzono, zeby dac mi jeszcze 0.5 roku w przedszkolu. Postępów w każdym razie nie ma, nie jest tez pod stałą opieką logopedy. Znajomi mieszkają w malej miejscowości, wiec por...
  • Moj 5-letni syn mówi mówi poprawnie ale jest jednak jeden problem - jego francuskie r. Mam pytanie w tej sprawie: czy powinnam iść z nim do logopedy czy jeszcze poczekać? Czy długo leczy sie taką wadę wymowy? Czy znacie jakieś ćwiczenia które mogłabym z nim wykonywać w domu?
  • Mój synek 1 sierpnia skończył 2.5 roczku martwi mnie to, że prawie w ogóle nic nie mówi i nawet nie próbuje. Słowa tylko, jakimi operuje to mama, tata, baba, to tom (traktor) i dudu (duże auto) sama nie wiem, co o tym wszystkim myśleć. Patrząc na jego rówieśników a nawet dzieci młodszych od niego widzę między nimi wielką przepaść. Chciałam z nim iść do logopedy, ale moja lekarka mnie wyśmiała i powiedziała, że chłopcy późno mówią. Proszę o jakieś rady może są jakieś zabawy zachęcające dzieci ...
  • Witam, mieszkamy 2 lata za granica,od tyg syn chodzi do przedszkola.Ogólnie powtarza duzo wyrazow ale nie chce ich uzywac,naśladuje odgłosy zwierząt.Jednak nie choruje,na uszy też nie chorowal nigdy.Rozumie co się do niego mówi,poda co chcę,wyrzuci pieluszkę do kosza jak przebieram córeczkę :) jest przytulanką,lubi się przytulić,dać buziaczka-jest bardzo wrażliwym chłopcem.Kocha zabawy z dziećmi także przedszkole dobrze znosi.Zaczęliśmy zauważać już zmianę w mówieniu,choć jest ...
  • Mój 22 miesięczny synek bardzo nie wiele mówi, nie chce powtarzać wyrazów. mówi tylko mama, tata, baba, dziadzia jak chce. am na jedzenie, bam jak się przewróci, to, tam ,tu, kto to, co to, jeście(jeszcze) to też, taki, kic kic jak skacze, tik na zegar, czasem ciocia, cześć. nie chce, nie, tak czasem powie buty. brum tid na samochód, tutut na inny pojazd no i chyba tyle tylko. czy wybrać się z dzieckiem do logopedy, psychologa? proszę o odp Panią doktor. Ps. dziecko rozumie wszystko co ...
  • Tytułem wstępu: Córka ma 4,5 miesiąca, karmiona tylko piersią. Od 3,5 tygodnia ma katar, który teraz "zszedł niżej" i wydzielina zalega na gardle. Jest gęsta i ciężko ją usunąć (używam fridy). Córka często "rzęzi" przy oddychaniu. Po za tym jest pogodna i ruchliwa tak samo jak wcześniej. Czasem ma temperaturę 37,5 ale zazwyczaj jest to 36,6 - 36,9. Na pierwszej wizycie dostała eurespal i krople do nosa. Nie pomogło, ale objawy się nie nasilały. Po kilku dniach wypadało nam szczepienie, kt...
  • Mam córkę, która w sierpniu skończy 3 lata. Jej zasób słów mama, tata, chodź, dzieci, ciocia. Kiedy iść z nią do logopedy. Przecież dzieci w tym wieku już dobrze mówią a nawet recytują wierszyki!
  • Mój synek ma dwa lata i trzy miesiące, niestety nie chce mówić, tzn. mówi pojedyńcze mama,gaga, baba i papa ale nic poza tym. Martwie się, tym bardziej, że pediatra powidzieła, ze w jego wieku powinien składać pojedyńcze wyrazy. Czy jest się czym martwić???? Pozdrawiam!!!
  • Moja ponad 3 letnia coreczka kilka tygodni temu zaczela sie jakac. Na poczatku bylo to malo zauwazalne ale teraz niemal przy rozpoczynaniu kazdego zdania potrafi dlugo sie jakac zanim cos z siebie wykrztusi. Jest bardzo gadatliwa bystra osobka- czy powinnam zaczac sie tym martwic? Czy wymagana bylaby jakas wizyta u specjalisty? Dodam ze coreczka jest dwojezyczna- ale jaka sie tylko po polsku, nie slyszalam zeby jakala sie w j.angielskim. Prosze o rade, moze ktoras miala podobny ...
  • 2 lata i 3 miesiące, a dopiero gaworzy... nie mówi nawet mama i tata... Czy są powody do niepokoju? słyszeć słyszy na pewno i rozwijał się poza tym prawidłowo (siadanie 6 mies., chodzenie 12 mies.), nie jest wcześniakiem, miał 10 pkt Apgar, na nic raczej nie chorował... Ile jeszcze można czekać? kiedy i ewent. jakie badania?
  • Witam,miesiąc temu mój synek skończył dwa latka, jest naszym trzecim dzieckiem i niepokoi mnie,że niepodejmuje konkretnych prób mówienia. Jest chłopczykiem mądrym, rozumie co do niego mówimy i potrafi od nas wyegzekwować poprzez gesty to co chce jednak nie podejmuje prób aby przekazać nam cos werbalnie. Nie oznacza to jednak że nie wydaje z siebie żadnych dźwięków. Najczęściej mówi"digi, digi" potrafi też powiedzieć podając rączke"cześc" lub wskazując powiedzieć"tu". Brakuje mi je...
  • Proszę mi powiediec skąd u dizecka bierze sie obniżone badz wzmożone napiecie mięśniowe dziecko rodzi się z tym, nabywa go... co jest przyczyną.... do dziś borykam się z tą przypadloscia u prawie 4 letniego synka on z tych co wiecznei półotwartą buzię ma, biega jak polamany, przeprosty na rekach ma, opzniona mowa... jak mam korygowac otwartą buzie ? chodzilismy swego czasu do osrodka wczesnej interwencji i mowili nam, ze wyrosnie z tego jak bedzie się kontrolowal, ze to ...
  • Witam Mam taki problem i moze mamy sie z tym wczesniej spotkaly i doradzicie co robic. Olwia jak sie urodzila dostala 10 pkt APGAR ale zaznaczono w ksiazeczce ze opada jej lewy kacik ust i nalezy sie udac do neurologa. Tak zrobilismy, Pani neurolog w 8 tyg zycia powiedziala ze to kosmetyczne i ze widac tylko jak placze (bo tak faktycznie bylo). Powiedziala ze trzeba tego rehabilitowac i tyle. Teraz Olwia ma wlasciwie rok (07.01) i kurcze nadal jej ten kacik opada jak ryczy a...
  • Witam. Proszę o poradę co robić. mój synek ma 15miesięcy. urodził się z długością ciała 53 cm, ale jak go mierzono w wieku 1,5 miesiąca to też miał 53 cm, 3 miesiące-59cm, 4miesiące 61cm, 5.5miesiąca-64cm, a teraz ma 76-77cm!!! to chyba strasznie mało, z tego co widzę to wrzystkie dzieci w jego wieku są wyższe. waży też mało 9,5kg, ob głowy ok.46cm. co robić,czy można ten wzrost leczyć np hormonem wzrostu? a no i synek mówitylko ze zrozumieniem daj, daj mi, am, ma- na nie ma, wc...
  • Panie doktorze bardzo martwi mnie fakt, że dziecko ma 14 miesięcy i słabo otwiera buzię. Karmienie wygląda w ten sposób, że trzeba mu wszystko wtykać. Nie potrafi gryźć i w dodatku bardzo się ślini z czego koło ust pojawiają się rany. Co to może oznaczać?
  • Mam pytanie mój czteroletni syn ma przykrótkie wędzidełko podjęzykowe (pani logopeda to stwierdziła)i ma w związku z tym utrudnioną wymowę czy podcięcie takiego wędzidełka spowoduję poprawę mowy i czy ten zabieg wykonuje laryngolog?
  • Witam, moj synek ma 23 mc i mowi bardzo malo tzn mama, baba, dziadzia, mam, ja, daj,nie i nazywa pare rzeczy po swojemu ale zawsze tak samo np na pieska mowi "abm". Dodam ze wszystko rozumie co sie do niego mowi np zeby cos podal. Czy powinnam sie martwic, troszke jest mi przykro bo na placu zabaw slysze jak 2-latki juz ldanie mowia... moze to ja mam problem a nie synek. Prosze o rade i wsprcie dziekuje

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się