logopeda

(9 wyników)
  • Czy ktoś może mi polecić dobrego logopedę w Polsce dla dziecka? Dla dziecka,które jest w sumie 2języczne, zaś w polskim ma spore naleciałości gwarowe. To ze względu na dziadków, którzy mówią gwarą a synek od małego spędzał z nimi najwięcej czasu. Teraz już mniej, bo poszedł do szkoły. Na co dzień mieszkam w Stanach, ale będę w sierpniu w Polsce i b. zależy mi na kontakcie z polskim logopedą. Szukałam w sieci namiarów, ale trudno samej podjąć decyzję. Do kilku logopedów dzowniłam i wysyłałam...
  • Do tej pory nigdy na żadnego Niemca nie powiedziałam, że jest rasistą. Ale teraz nie mogę inaczej. Mój synek (4 lata) sepleni. Lekarz wysłał mnie więc do logopedy-foniatry, by sprawdzić, czy nie jest to związane z problemami ze słuchem. Pani foniatra zbadała mu słuch, a potem zaczęła sprawdzać wymowę. Pokazywała kartki z rysunkami, a on miał mówić, co to jest. Na dwadzieścia obrazków, syn nie znał nazw czterech rzeczy. Pani była oburzona. Zapytała, kiedy wracamy do Polski, bo ja...
  • czesc dziewczyny moja corka skonczyla wlasnie 4 latka .urodzona w uk z matki i ojca polakow w domu mowimy po polsku jedynie jej starsza siostra mowi do niej po angielsku telewizja angielska.dziecko bardzo dlugo wogole nie mowilo ale widzialam ze rozumie wszystko w dwoch jezykach wykonuje polecenia zawsze bardziej preferowala angielski wydaje mi sie ze latwiejszy dla niej .kiedy zaczela nursery zauwazylam wyrazny postep zaczela duzo mowic opowiadac po angielsku czasem wtracajac polskie wyrazy ...
  • Poruszam temat, moze macie podobne doswiadczenie, podzielcie sie, bo glupieje. Wychowujemy synka dwujezycznie, bardziej aktywnie po polsku, bo wiecej przebywa ze mna w domu niz z holenderskojezycznym tatusiem. Od kilku miesiecy chodzi do holenderskiego przedszkola, od 8 miesiaca zycia ma holenderska nianie. Jezyka nie podlapal, nie rozumie polecen.Na bilansie dwulatka musialam mu wszystko na polski tlumaczyc! Dzis mialam rozmowe z wychowawczynia nt. mowy mojego synka.Otoz malec...
  • Drodzy, co mi podpowiecie: moje dzieci 6 i 3 latka nie wymawiaja r jak mowia po polsku tylko l czyli jest lowel, ulodziny itp. Z mezem mowia po niemiecku i to r niemieckie jest a otoczenie, szkola jest po angielsku i tu tez nie ma problemu z wymaowa jakichkolwiek glosek i tego miekkiego r. Czy to sie "samo" rozwinie? Czy sa jakies mozliwosci zeby pomoc? Prosze o rady!
  • Witam, nie chce powtarzac postow - przejrzalem i wiem ze dzieciaki sobie jakos z 3 jezykami radza. Moje pytanie jest: jak najlepiej uczyc dziecko. Mieszkamy w szkocji, moja zona rumunka. My mowimy po angielsku miedzysoba. jak mowic do dziecka ? tylko w ojczystym jezyku ??
  • Mam corcie 3 lata i 2 miesiace, mieszkamy w Niemczech, tata Niemiec, mama Polka. Corcia chodzi od sierpnia do niemieckiego przedszkola, mimo ze rozmawiam z nia po polsku to jednak jezyk niemiecki jest dominujacy. Owszem ze mna rozmawia po polsku, ale jak np. sobie cos tam po nosem komentuje to raczej po niemiecku. Wydaje mi sie (jak na moje ucho) to jej wymowa niemiecka jest b. dobra, panie w przedszkolu tez ja chwala. Zastanawia mnie jej r. Wymawia je tak gardlowo jak tubylcy...
  • Mloda ma skonczone 4 lata. Do tej pory polski i niemiecki rozwijaly sie na mniej wiecej podobnym poziomie. W przedszkolu (niemieckim) wyslano nas do logopedy, bo mloda gramatyke mieszala niemilosiernie i ogolnie nie mowila za dobrze. Po 3 miesiacach zajec i zwiekszonego nacisku na niemiecki (w wykonaniu tatusia, nie moim, nadal mowie tylko po polsku) jej niemiecki sie bardzo poprawil i potrafi juz praktycznie wszystko skladnie opowiedziec. A polski zostal w tyle... Tak jak jeszcze po...
  • mojmaluch ma 16 miesiecy i nie mowi prawie nic.. mowi tata, amama, wau wau..brrrrrrrrrr, da, ba, dzis (drzwi).. i to koniec.. mowie do niego wlycznie po polsku, ale w zlobku ma od 8.30 do 16.30 ma wylacznei niemeicki.. wiem ze dzieci dwujezyzcne zaczynaja pozniej..ale pozniej tzn..kiedy? wydaje mi sie ze 16 miesieczniak powinien juz duzo wiecej mowic.. albo sie myle... rozumie w zasadzie wszytsko co sie do niego mowi..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się