Forum eDziecko eRodzice emama
ZMIEŃ
      logopeda

logopeda

(15 wyników)
    • jak tylko mlody sie obudzi (pogoda , leje wiec spi a ja nie mam sumienia go budzic ;) nie mowi tylko mama , tata, hej, baba,ojoj, ajaj ,tu, tam, am etc jakies dzwiekonasladowcze.Troche malo jak na TEN wiek... podejzewam ze wizyta zakonczy sie rykiem, i histeria ale trzymajcie kciuki ;)
    • jesli moglybyscie powiedziec jakiego rodzaju zadania i ile zadaja wam do domu bede wdzieczna
    • kurcze dziewczyny, mam bezapelacyjny przykaz zaprowadzenia mojego pięciolatka do logopedy , bo wprawdzie nauczył się wymawiac" cz" , ale źle układa język do mówienia nie wymawia sz.Czy to naprawde pomaga?Czy takie małe dzieci chcą współpracowac w tym temacie??Podzielcie się prosze doświadczeniem w tej kwestii, z córcią nie miałam takich kłopotów bo od początku pięknie mówiła:))
    • witam mam takie pytanie czy potrzebuje skierowania do logopedy w poradni psychologiczno pedagogicznej?
    • Zawsze mi sie podobal ten zawod, a teraz mam szanse zrobic studia podyplomowe z logopedii szkolnej. Tylko czy to sie oplaca? Jakie sa szanse na znalezienie pracy w tym zawodzie i jak sie zarabia? Dajcie znac, jesli wiecie cos na ten temat.
    • Witajcie, wczoraj dostałam kartkę w przedszkolu (jak i wiele innych mam - sama się zdziwiłam, że tak dużo), że u mojej 4 latki wskazana jest diagnoza logopedyczna. Wiem, że córka mówi niektóre wyrazy niewyraźnie, ale i tak jest dużo lepiej niż pół roku temu. Trochę z nią ćwiczymy. Dzieciaki 5 i 6 latki mają obowiązkowo takie badanie i potem ćwiczenia. Miałyście taką sytuację, bo sama nie wiem co robić. Mam w pracy logopedę (pracuję w szkole - nie, nie jestem nauczycielem) i podpytam się co...
    • ostatnio zauważyłam, że to chyba jakaś moda, czy coś, że dzieci w serialach, te młodsze, bardzo brzydko mówią, tzn.mają wady wymowy. Może jestem wrażliwa, ale słuchać tego się nie da. Dla mnie to trochę jak pokazywanie "ok, dziecko może tak mówić",ale co dalej? Chodzi mi o serial "M jak miłość" gdzie córka Marty ma 5 lat a mówi sepleniąc i cićkając (jak to się pisze , hehe), chłopiec najmłodszy z "Rodzinki.pl" oraz córka Weroniki w "Na wspólnej". W szkole jest bardzo duża liczba dzieci w wa...
    • Zastanawiam się nad logopedią. Może to jakiś pomysł na nową pracę? Obecnie sprawuję stanowisko dyrektora w oddziale regionalnym, stanowisko odpowiedzialne, bardzo stresujące, wśród samych mężczyzn, brak szans na inną pracę (szukam od jakiegoś czasu). Może to jest dobry pomysł. Są wśród was logopedzi? Mam wykształcenie wyższe mgr nauczycielskie.
    • Witam, Ja tego nie potrafię i z tego co zauważyłam 90% ludzi też nie, tzn. wolą nawet ulżyć sobie "obrabiając komuś d..." za jego plecami (mam na myśli kogoś bliskiego) niż przemóc się i tak zakomunikować niewygodną prawdę, żeby przynajmniej było widać, że intencje są jak najlepsze. Mam taką sytuację, o której zresztą pisałam już. Kolega mojego syna strasznie sepleni. Wbrew temu co tutaj sugerowano nie sepleni pomimo chodzenia na jakąś terapię, a raczej wszystko wskazuje na to (co mnie zadz...
    • z ciekawosci dziewczyny czy i jak wasze szkoly przygotowuja sie realizacji nowego rozporzadzenia? czy naprawde od wrzesnia beda u was specjalisci wymienieni w rozporzadzeniu (terapeutam, logopeda, psycholog itd) do objecia kazdego ucznia specjalistyczna pomoca? czy juz typuje sie uczniow o tych specjalnych potrzebach? czy tez zostaje to na papierze a dyrekcja po cichu mowi nikogo nie typujcie ni ebedziecie musieli programow pisac? bo i o takim czyms juz slyszalam przedszkola chyba tez ...
    • Witam Was drogie mamay, i nie tylko mamy!:)jestem rehabilitantką i pracuję z dziećmi niepełnosprawnymi i uposledzonymi w szkole specjalnej.Niedawno ukończyłam kurs z integracji sensorycznej. Chciałabym wiedziec, czy jest ktoś na forum o podobnej profesji i wykorzystuje integracje w pracy .Chciałąbym zacząć wdrażać integrację w pracy z dziecmi z Zespolem Downa i MPD.Chciałabym , zeby ktos podzielił sie ze mna swoimi doswiadczeniami, jeżeli juz wykorzystuje SI w pracy.pOZDRAWIAM SER...
    • Qrde bele. Tak tak. Zgodnie z prawem Murphego co ma się nie udać, to się nie uda na pewno. Ale po kolei. Przerażona wizją forumowych 2 latków mówiących pełnymi zdaniami i, o zgrozo, recytującymi wzdłuż i wszerz 'Lokomotywę' zawlokłam mojego prawie 2 latka do logopedy. Bowiem mój własny prawie 2 latek mówi li i jedynie mama i yyy. komunikacja odbywa się więc na zasadzie teledetekcji tonu, natężenia i rozpaczy z jakim to mama jest wypowiedziane. Może więc oznaczać wszystko: począwszy od...
    • Mam wrazenie, za na tym forum (tak samo jak na malym dziecku i na wychowaniu) wiele latwiej jest matkom zaakceptowac odpowiedz, "Tak z twoim malym jest cos nie tak idz do specjalisty" niz "zastanow sie , moze Ty moglabys cos zrobic" Czy naprawde tak ciezko jest przejac odpowiedzialnosc, i przyjrzec sie sobie, i swojemu zachowaniu? Relacjach w rodzinie i metodom wychowawczym? Naprawde latwiej jest biec do "specjalisty?"
    • Czy któraś w Was ma lub miała dziecko w przedszkolu integracyjnym? Co o nich możecie powiedzieć? Ja jestem za posłaniem do takiego dziecka, natomiast mąż jest przeciwny.
    • Piszę o tym bo może ktoś miał podobną troskę. Mateusz w lutym skończył trzy latka i jak na swój wiek mówi bardzo żle. Jest bystrym chłopcem w swoim języku gestów,min i dżwięków potrafi powiedzieć nam wszystko.Lubi gdy mu czytam ma świetną pamięć, ale z mówieniem jest bardzo kiepsko.Dopiero od kilku tygodni próbuje powtarzać słowa ale są bardzo niewyrażne i wszystkie brzmią podobnie. Jego zdania są proste góra trzy słowa we własnym języku. Bardzo się martwię, pani logopeda twierdzi, iż ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się