logopeda

(29 wyników)
  • Witam. Mój Kubuś będzie miał badanie psychologiczne i logopedyczne.Ma 2 lata i prawie 5 m-cy ; nie mówi właściwie po polsku nic, tylko po swojemu. Pani Justyno, jak takie badanie wygląda? Może któraś z mam była ze swoim dzieciaczkiem na takim badaniu? Pozdrawiam
  • Moje dziecko chodziło cały zeszły rok na zajęcia logopedyczne w przedszkolu. Zapisałam go, ponieważ lekko seplenił (szereg syczący - sz, cz, ż) - wprawdzie było to rozwojowe, ale logopeda stwierdziła, że dobrze, żeby chodził. No to chodził - po roku nie sepleni już w ogóle, być może wprawne ucho zawodowca coś by tam jeszcze wyłapało, ale w normalnej mowie nic nie słychać. I teraz mam dylemat - czy zapisywać go na kolejny rok logopedii? Dziecko ma 5 lat i 8 miesięcy, teraz będzie w zerówce. Lo...
  • Od kiedy córka sie rozgadała ( jakis rok temu) zauważyłam, że zdarza jej się zająknąc- z tym, że były tygodnie kiedy nie jąkała się w ogóle i takie kiedy jakanie sie trochę nasilało. Od trzech dni jaka się tak , że nie jest w stanie powiedzieć prawie nic- wczoraj kiedy próbowała cos mi powiedzieć i zacięła sie na pierwszym słowie, powidziała: mamusiu , ja nie umiem mówić. Nic takiego nie wydarzyło się , rodzeństwo pojawiło się już 4 miesiące temu, jaka może być przyczyna? Czy już czas na logo...
  • Witam serdecznie. Moja córeczka jąka się juz dobre parę miesięcy. Chodzi do przedszkola i jest z niego zadowolona. Raz jest lepiej, raz gorzej. Zauważyłam, ze to zależy od emocji, zdenerwowania itp. I tu mam wątpliwości. Jak takiemu dziecku powiedzieć, ze idziemy leczyć mowę. Ona to nazywa-jak ma czasami wielkie kłopoty, ze jej głos umarł. Jak to usłyszałam, to chciało mi sie wyc z żalu. Jak to wygląda z wyjściem do logopedy, jak tłumaczyć to dziecku, a może nie mówić nic. Przecież ona ...
  • Witam mój synek ma prawie 3 lata. Mówi prawie bez przerwy, ale "po chińsku". Zrozumiałym językiem też mówi, ale zasób słow ma niewielki. Używa konstrukcji wielowyrazowych "Ati nie kce lulu juś" (Ati-tak mowi o sobie), na sok mówi jok. Poza tym używa bardo dużo słów dźwiękonaśladowczych (np inaczej określa naszego, dużego psa, a inaczej yorka sąsiadów. Byliśmy u foniatry i logopedy, kazali dać mu spokój. Słuch też ma dobry. Martwię się, bo niedługo idzie do przedszkola i boję s...
  • Córka ma 5 lat i chodzi do przedszkola,niepokoi mnie fakt,że od kilku miesięcy jąka się.Cały czas z mężem upominamy ją by mówiła spokojnie i zastanowiła się nad tym co chce powiedzieć,ale to nic nie daje,pytałam też w przedszkolu czy w jej grupie jest jakieś dziecko które się jąka,powiedziano mi że nie.Powtarza pierwsze sylaby wyrazu,przy tym czasami przekrzywia głowę lub macha ręką tak jakby wypowiedzenie wyrazu bądż zdania wymagało wysiłku.Nie wiemy co mamy robić i czy powinnam pójść z nią ...
  • Witam, mój 4 letni Kuba poprawnie wymawiał "cz", "sz" aż do zeszłego tygodnia. Teraz wychodzi mu np, ciekoladka, dlaciego. Zastanawiam się o co chodzi? Miałyście może podobne doświadczenia ze swoimi pociechami? dziękuję z góry za wszystkie wskazówki.
  • Witam, Mam 21 miesięcznego chłopca i trochę niepokoi mnie to, że nie wykazuje on chęci mówienia. Zna kilka słów, bardzo dużo rozumie, potrafi swoim językiem opisać co widzi, powtarza także nowe wyrazy ale z lekkim zawahaniem. Czasami sam powie nowo usłyszane słowo ale nigdy nie w trakcie uczenia go tegoż słowa przeze mnie czy jego mamę. Czy to jest normalne? Czy w końcu Oliver zacznie składać dwa wyrazy lub opisywać coś nie swoim językiem? Moja siostra ma 23 miesięcznego chłopca i z ...
  • Dzień Dobry. Mój synek ma 2,3m-ce, nie mówi nic poza ,,mama'', ,,tata'', ,baba'', komunikuje sie z nami za pomocą gestów i nasladujac dźwięki. Słuch ma dobry, czy w Pana opinii, powinnam juz szukać pomocy? jeśli tak to gdzie?jak mogę mu pomóc sama? Drugie moje pytanie dotyczy jedzenia. Zawsze był niejadkiem, każdy jego posiłek to cyrk, od urodzenia na granicy niedozywienia. Sytuacja pogorszyła sie od maja, kiedy spędził w szpitalu 3 tyg z powodu grypy jelitowej, duzo wymiotował i prze...
  • Mam mały problem z moją 3 letnią córką. Dość późno zaczęła mówić i na początku bardzo trudno było się z nią porozumieć. Teraz potrafi prawie wszystko powtórzyć, ale mówi bardzo niewyraźnie. Nie wypowiada niektórych liter takich jak: w, f, g. W jej ustach np. woda brzmi jak koda. Czy powinnam skontaktować się już z logopedą? Czekałam tak długo, bo ilośc słów które wypowiadała moja mała była tak znikoma że pediatra radził jeszcze chwilę zaczekać. Nie wiem czy to powinno być już? Na pewno ...
  • mój synek 2 miesiące temu skończył 2 latka. świadomie nie wymawia żadnych słów, np. mama, tata, baba, daj itp. natomiast podczas zabawy mówi we własnym języku, używa wielu samogłosek i spółgłosek. próbujemy go uczyć prostych słów "daj" lub "nie ma". niestety bez skutku. niejednokrotnie spotykam się z opinią, że może za mało mówimy do dziecka, za mało poświęcamy mu czasu. ja nie pracuję, cały dzień jestem dla synka, bawimy się chętnie w zabawy logopedyczne np. oglądając obrazki ...
  • Witam, mam problem z moją pierworodną córeczką. Jest dzieckiem bardzo zdolnym, oczytanym. Jej ulubionym zajęciem od zawsze było czytanie książek. Stąd też Majka szybko zaczęła mówić, pięknie układa zdania, ma niezwykle bogate słownictwo. Niby pięknie... ale.... od mniej więcej dwóch miesięcy (czyli ok. miesiąca po narodzinach Jej siostrzyczki) zaczęła się zacinać w trakcie mówienia. Z biegiem czasu coraz częściej. Wyglądało to mniej więcej tak: Mamo, daj mi y, y, y, y, y, cukierk...
  • witam moja córcia skończyła 4 latka i malo mówi ale widac postepy bo juz w miare czesto pyta nas co to jest itd. jest problem z przedszkolem otórz chodzi tam od wrzesnia bo wspólnie z pediatra zdecydowalismy ze jest jej potrzebny kontakt z rówiesnikami wydaje mi sie że lubi tam chodzic bo nie miałysmy problemu z płaczem bo odrazu jakby jej sie tam spodobało i rano jak tylko sie obudzi biegnie mnie tez budzic i mówi ze idziemy do przedszkola problem polega na tym ze w domu prubuj...
  • Pani doktor proszę o rade mój prawie dwu letni syn nie chce mówić,mówi tylko pojedyncze słowa a wiem że dwu latek powinien już troszkę składać zdania.Martwi mnie ten stan jak każdego rodzica,widzę jak od znajomych i w rodzinie dzieci dwu letnie mówią i umieją się porozumieć z rodzicami dlatego się martwię czy wszystko jest dobrze z jego rozwojem.Patrząc na niego to dużo rzeczy rozumie jak się do niego mówi ale on sam nie chce nic powiedzieć.Jak chce pić to przyniesie kubek a ja muszę si...
  • Uwaga, ten post będzie długi, ale chciałabym jasno opisać całą sytuację. Natalia ma 2,5 roku jest dzieckiem wrażliwym, ciekawym świata, delikatnym i bystrym. Kilka tygodni przestraszyła się, kiedy wychodząc razem z Babcią, nagle otworzyła drzwi sąsiadka mieszkająca na wprost nas. Po tym incydencie, córka zaczeła się jąkać. Podczas rozmów telefoniczych z Dziadkami, nie potrafiła wypowiedzieć płynnie ani jednego słowa...Kiedy wychodziła z domu, opowiadała, że wystraszyła się Pa...
  • Witam Pani Justyno.wiem ze ma Pani wieksze doswiadczenie niz ja w wychowaniu dzieci.Chodzi o mojego syna 3 latka.Jest bardzo ruchliwy,mało mówi,pokazuje paluszkiem.z tego co mówi to ma-jak cos daje,tata,baba,am,brum wskazuje na samochód mówi jak pies sie nazywa daje mu jesc,mówi mama do mnie jak czegos chce.Jest wesoły,usmiechniety-choc czasem sie zlosci jak nie zrobie tego co chce.sam zjada posiłki.Rok temu stukał głową w podłoge jak cos go zdenerwowalo albo rzucal sie na podloge.Bał się obc...
  • niedawno maj syn skończył 3 latka i baaaardzo mało mówi,właściwie prawie nic,tylko jakieś słówka ,z otoczenia w rodzinie wszyscy go rozumiemy ale obcy nie zrozumie,poza tym chce go na jesień do przedszkola zapisać i tu moze być duży problem,bo nie będzie umiał sie z nikim porozumieć,nie wiem co robić,iść z nim do logopedy?czy może ma jeszcze czas,zaczynam się martwić:(dodam,ze poza mówieniem jest bardzo rezolutny i wszystko dobrze rozumie co sie do niego mówi
  • moje dziecko od 5 m-ca życia jest prowadzane do żłobka, ma kontakt z dziećmi. w jego grupie wszystkie dzieci mówią wyrazy, zdania całe a on nic. wszystko rozumie, co do niego powiemy, poprosimy, zrozumie, zrobi, czasem powie jakąś sylabę:baba, tata,koko,ostatnio mówi wyrażnie kółko, ale jest to jedyne słowo, które mówi. nawet mama nie mówi. jak coś chce to bierze za rękę, prowadzi i pokazuje oraz buczy:yyyyy albo tylko pokazuje. ciągle mówi: yyyy w różnych intonacjach, tak jakby...
  • Witam Pani Justyno. Jestem mama prawie 3 letniej dziewczynki. Córka o jakiś 2 tygodni zacina się tz. na początku przeciągała tylko poczatek np zdania a teraz już nie potrafi spokojnie wypowiedzieć sie wogóle, doszło już nawet do tego, że jak wczesniej brała bajki i sama opowiadała to teraz płacze i mówi dosłownie ...mamo ja nie umiem tego czytać, zabierz to... Maja długo nie mówiła, ale jak już zaczęła to juz całymi zdaniami, miała wtedy około 2 lat. Ma bardzo bogate słownictwo...
  • Moja wspaniała córeczka ma prawie 3 latka i muszę przyznac , że trochę sie martwię. Konkretnie chodzi mi o mówienie. Mała nie chce mówic "normalnie" tzn. gdy chce cokolwiek mówi po swojemu. Gdy zmuszamy ją do wypowiedzenia jakiegoś słowa nic to nie daje strasznie się denerwuje i złości. W wielu słowach gubi pierwszą lub oststnią literkę. Martwię się znajomych dzieciaczki będące w podobnym wieku mówią owiele więcej niż moja mała. Czy mam się wybrać z nią do jakiegoś specjalisty? ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się