Forum eDziecko edziecko Małe dziecko
ZMIEŃ
      logopeda

logopeda

(194 wyniki)
    • Mój Adaś dużo mówi, mądry z niego chłopczyk, czasem tak odpowie, że nie wiem skąd on to słyszał i pewnie wiele mam podpisałoby się pod tym postem, ale... no właśnie jest jedno "ale". Mój Adaś nie mówi takich spółgłosek jak "K" "L" "G" no i oczywiście "R" ale wiem, że na to ma jeszcze czas i się nie martwię. Mówi zamiast "K"-"T", "L"-"J" i "G"- "D". I zastanawiam się czy jeszcze ma czas żeby się tego nauczyć czy iść z nim do jakiegoś logopedy. Jak to u Was wygląda i co możecie po...
    • Logopeda(29)

Mam pytanie do rodziców przedszkolaków. Jaki odsetek dzieci w Waszych przedszkolach kwalifikuje się do poradni logopedycznej? W naszym przedszkolu był ostatnio logopeda i okazuje się, że 18 na 45 dzieci powinno rozpocząć ćwiczenia. Wydaje mi się to dość podejrzane - tak na początek choćby dlatego, że ta sama osoba, która przeprowadziła testy ma podpisaną umowę z przedszkolem na prowadzenie ćwiczeń. Poza tym nie było żadnego spotkania z logopedą tylko informacja, że jeśli sie decydujemy to tyl...
    • Pytanie do mam, które były z dzieckiem u logopedy (najchętniej z niemówiącym 2-3latkiem): jak wyglądała wizyta? Głównie chodzi mi nie o wywiad z rodzicami, ale o to, co logopeda robił/a z dzieckiem. Z góry dziękuję :)
    • Powiedzcie prosze czy Wam tez sie ta sytuacja wydaje dziwna. Zaczelismy z moim synem (18m) chodzic na spotkania z logopeda; dwa razy w tygodniu, 45 minut kazda sesja. Maly narazie placze na poczatku, potem sie rozkreca. Mila pani, kiedy zobaczyla dwoje rodzicow i dziecko, wyrazila swoj niepokoj, ze trojka doroslych (ona plus rodzice) i dziecko wprowadza "dziwna dynamike w pomieszczeniu". Komentarz wydal mi sie bardzo kuriozalny. Slusznie?
    • Mamy z koleżankami chłopców w tym samym wieku (równo 2,5). Cała trójka mówi kiepsko. Pojedyncze wyrazy, najprostsze zdania, reszta po swojemu albo pokrzykiwania. Dwójka z nich (nie moje, ja nadal czekam na wizyte) była u polecanego logopedy (polecany w przychodni rejonowej). Wizyty przebiegły podobnie, dzieci nie chciały mówić, pojedyncze słowa pod nosem, lekarz nie zajrzał do buzi (? tak powinno byc?), właściwie nic nie powiedział tylko kazał na nastepną wizyte przynieść: skórke chleba, jo...
    • Byłam dziś z synek u lekarza, rozchorował się i przy okazji lekarka stwierdziła,że powinnam go zabrać już teraz do logopedy. Synek ma idealnie 2,5 roku. Owszem mówi mało, kilka słów powie idealnie, resztę mówi po swojemu lub wymawia 2-3 pierwsze litery danego słowa. Zdań właściwie nie buduje, powie np mama gdzie kiki? (gdzie królik), mam idź tam, tata oddaj to. Nie wiem czy to dużo,czy mało. Problem w tym,że zawsze słyszałam,że dziecko ma czas by się rozgadać do trzecich urodzin. Więc ...
    • Chciałabym Was mamy prosic o radę. Synkowi (obecnie 3 lata 8 miesięcy) zdiagnozowano w przedszkolu zaburzenia artykulacji w postaci seplenienia międzyzebowego. Sama to zaobserwowałam, logopedka tylko potwierdziła. Jest w tym przedszkolu mozliwość uczestnictwa przez dziecko w indywidualnych zajeciach logopedycznych -dodatkowo płatnych. Opcje są dwie: 20 minut raz w tygodniu, lub 30 minut raz w tygodniu (wiadomo róznica w cenie) I tu mam watpliwośc-czy 20 minu, względnie pół godziny ...
    • mój maly ma niecale 5,5 roku. Chodzi do prywatnego przedszkola, logopeda zasugerowal dodatkowe zajęcia, poniewaz maly nie mówi sz, cz. To jedyny problem z wymową. Ja uwazam, ze trzeba poczekac, az maly sam dojrzeje, mąz chce go poslac do logopedy juz teraz. Podzielcie się doświadczeniami.
    • Zamiast poproszę, posuń się, trzylatek. Nie wymawia P przed O, na początku wyrazów. Choć słyszałam już z jego ust słowo "podoba" zamiast wcześniejszego opoda. Zamienia W na Ł w takich słowach jak "twardy" (po niektórych spółgłoskach). W zestawieniu CHR, typu chrupać, zamienia CH na F. Więc mamy FLUPAĆ. Nie wymawia R, ale wiem, że ma na to czas, poza tym chyba minimalny postęp jest, jak się postara. Poza tym mówi dużo, głośno i wyraźnie. Jest się czym martwić?
    • Dziewczyny,jak wyglada Wasza wspolpraca z logopeda..U nas widze jakis problem..Synek byl przebadany,wyszly jakies wady i oczywiscie zalecenie chodzenia..Mialam dostarczyc zaswiadczenie od logopedy ,bo lekcje sa z NFZ.I dodatkowe -platne..Maz powiedzial Pani,ze chcemy tylko z nFZ czyli godzine w tygodniu.Nie wiem czy Pani sie obrazila czy cos,ale dopiero w listopadzie Pani wziela na lekcje moje dziecko po interwencji u pan..Teraz nie wiem czy chodzi,bo pani jest raz w tygodniu w roznych godzin...
    • Mojej dwulatce buzia się nie zamyka. Jest tylko w tym pewien problem, otóż 'mówi po swojemu' zazwyczaj jak ja to określam 'charchocze' czyli generalnie wydaje gardłowe dźwięki. W repertuarze dobrze opracowanym ma "mama, tata, baba, lala, nie" i od kilku dni zaczęła pięknie mówić 'ciocia' . Odmienia te słowa na mamo i ciociu. Jednak nauka każdego nowego słowa sprawia jej wiele trudności. Próbowałam krótkie: kot, sok, pupa, buzia, dom, tak (odpowiada 'a' kiwając głową) ale nic z tego. Bardzo si...
    • Moja córka dosyć szybko zaczęła dużo i ładnie mówić ale teraz ma już 3,5 roku a nadal nie wymawia "l". Zarówno "l" jaki i "r" wymawia jako "j". Jako samodzielną literę powie(chociaż dość nieporadnie) ale w słowie już nie użyje. Czekać jeszcze czy to już pora iść do logopedy???
    • Moj 3 letni synek ma zalecone ćwieczenia aparatu mowy. w przedszkolu maja byc 2 razy w tygodniu zajecia z logopeda po 30 minut. koszt 25 zk za jedno spotkanie. zastanawiam sie czy to zawsze sa cwiczenia indywidualne? ile czasu trzeba sie spotykac z logopeda, zeby bylo widac efekty? jak wasze dzieci reagowaly na takie cwiczenia, pol godziny to wydaje mi sie dlugo dla takiego malucha. napiszcie, zanim zaczne wypytywac logopeda o szczegoly jak to bylo u was. dzieki!
    • Byłam z moim 2-latkiem u psychologa. Ponieważ moje dziecko bardzo niewiele mówi, pani psycholog skierowała go do logopedy. I mam pytanie: czy macie jakieś doświadczenia z logopedą w tym wieku? Na czym polega praca z takim małym dzieckiem?
    • moja córka ma 2 lata i 2 m-ce,mówi bardzo dużo i w zasadzie można się z nią bez problemu dogadać.jest jedna rzecz,która mnie martwi-kiedy wymawia literę "s" to nie kładzie języka w tym miejscu co ja tylko wyraźnie opiera na górnych zębach.efekt jest taki,że chyba sepleni..czy w tym wieku nie jest zbyt wcześnie na logopedę? może to normalne i córka ma jeszcze czas na prawidłową mowę..?
    • Czy jest jeszcze szansa, że jej sie to naprawi. Mała ma kłopoty ze słowami typu "guzicek", "tatuas" i temu podobnymi. W dodatku sepleni tylko po polsku. Po francusku to seplenienie jest prawie nie wychwytywalne sprawdziłam to z nauczycielką córki (mieszkamy u frankofonów). No i teraz zastanawiam się czy ciągnąć małą do logopedy. Czy jeszcze poczekać może jej się to samo naprawi. A jeżeli czekać to jak długo?
    • Mam dwulatkę, rozgadaną dwulatkę, gada jak najęta, buzia jej się nie zamyka i dla mnie było wszystko ok, ale życzliwa sąsiadka zwróciła mi uwagę....no więc córka mówi w zasadzie wszystko, pełnymi zdaniami ale przekręca sporo wyrazów, nie wymawia wogóle niektórych głosek zastępując je innymi, np. zamiast k mówi t, nie wymawia r, gubi sylaby. Ja oczywiście i tak świetnie ją rozumiem więc nie przeszkadzało mi to zupełnie aż do dzisiaj...bo może faktycznie powinno się coś skorygować jak na...
    • Cześć. Wizytę mam wyznaczoną dopiero za 2 tyg i ciekawi mnie czy któraś z Was miała problem z mową swojego dziecka i czy zakończyło się to tylko ćwiczeniami czy potrzebny był jakiś zabieg. Mój synek skończył 4 lata. Mówi dopiero od roku. Ja go w 90% rozumiem, ale inni prawie wcale:( Mówi non-stop, śpiewa ale denerwuje go, że inni (dziadkowie, przedszkolanka, dzieci) nie wiedzą o co mu chodzi. Pediatra kilka m-cy temu mówił, że wyrośnie ale jego mowa się nie polepszyła...Zapisałam go wię...
    • Moja córka nie wymawia liter T oraz D. Zamiast litery T wymawia K, a zamiast litery D wymawia G. Własnie skończyła 4 lata i z tego co się orientuję powinna wymawiać te litery już od dawna. Jak jej pomóc (wizyta u logopedy będzie chyba koniecznością), jakie ćwiczenia powinna robić ?
    • tak się zastanawiam...moja córeczka skończyła 14 m-cy i nie mówi żadnych słów... świetnie wszystko rozumie, lubi oglądać bajeczki, umie pokazać obrazki o które ją się pyta, co więcej np jak pokazuje że dziewczynka ma buciki to zaraz pokazuje na swoje nogi, że ona nie ma:) wykonuje polecenia - potrafi przenieść to o co ją się prosi i podać...umie pokazać części ciała...w ogóle bystra wydaje się być, tyle, że mówi tylko sylaby i to sporadycznie... chce się z nią wybrać do logopedy, ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się