Forum eDziecko edziecko Niemowlę
ZMIEŃ
      logopeda

logopeda

(17 wyników)
    • Cześć, Moja córka ma WNM prawostronne, wczoraj byłyśmy u logopedy i powiedziała nam,że widać je bardzo w ułożeniu języka. Nie ściąga go na strony tak jak powinna i ma za krótki wiązadełko. Powiedzcie mi, czy spotkałyście sie z tym i czy ma to jakieś skutki na późniejszą naukę mówienia?
    • 2 dni temu byłam u logopedy z synekiem 4,5 msc, Okazało sie (tak twierdzi lekarz) ze ma: zaburzony odruch ssania, brak kąsania, i żuchwa źle ułozona (do obserwacji) mamy cwiczenia, ale kurde z tego c wiem dzieci ktore źle ssa to nie wypijaja duzo z buteli b sie dławia a On wypija cała porcje, jak mu sie da palec do buzi to gryzie (choc nie ma ząbkow) juz sama nie wiem, kazała nam kupic najtwardszy smoczek do butelek jaki jest z najmniejsza dziurka zeby musiał sie nameczyc zeby mleczko w...
    • Moj córka ma 3,5 roku, mówi ale bardzo niewyraźnie. Kiedy z nią ćwiczę i proszę, żeby powtórzyła wyraźnie, zaczyna się denerwować i prosi "dość", "yśtalczy". Jest w stanie wszystko powtórzyć, buduje zdania (może niezbyt długie) ale od dłuższego już czasu nie ma postępów, kotek to totet, piłka-pita, babcia-acia, tylko my - domownicy ją rozumiemy. Często zamienia głoski lub mówi końcówki wyrazów. Pierwsza córka jednak dużo wcześniej mówiła wyraźniej, więc się trochę martwię czy poradzi so...
    • Witam, Będą w ciąży szukałam we Wrocławiu kursów bobomigania i nie znalazłam. Po urodzeniu miałam głowę zajętą innymi rzeczami, ale bobomiganie gdzieś tam się kołatało. Teraz wróciłam do pracy. Informuje wszystkie zainteresowane mamy, że bobomiganie zamierzam zorganizować na jesień - myślę o październiku. Ponieważ pracuję w fundacji to współpracuję z wieloma specjalistami. Mam już świetnego lektora i tłumacza j. migowego, z którym będziemy robić kursy dla dorosłych. Więcej info...
    • Dzisiaj z samego rana przybiegła do mnie zapłakana koleżanka.Jej córeczka dostała katarku, pobiegła do lekarza z przeziębieniem, a ta jej oswiadczyła ze dziecko prawdopodobnie będzie NIEMOWĄ!!!Jesteśmy wszyscy w szoku...Mój synek tez miał sporą przerwę w gaworzeniu, ale jakos ineczej to przebiegało.Wiem ze dziecko ma stwierdzoną wiotkośc krtani( czy strun?)..Dostala skierowanie do neurologa, ale dopiero przyjmie ją we wtrorekDziewczyna odchodzi od zmysłów.Miałyscie podobne doswi...
    • Witam Mam córkę , która za parę dni skończy 6 miesięcy. Bardzo martwi mnie fakt że przez większą część czasu milczy. Jedynymi dźwiękami które wydaje od czasu do czasu jest yyyyaaaa i takie w tym stylu. Nie używa zadnych spółgłosek. Bardzo rzadko też śmieje się głośno. Jutro idę na szczepienie, myślicie ze powinnam wziąć skierowanie do logopedy ? Na tyle ile mogę to stwierdzić to słyszy dobrze.
    • Moja corcia za 2 dni skonczy 7 miesiecy i nie gaworzy. Jedyne dzwieki jakie wydaje to piski, krzyki, ojojoj,eeeeeee....... Lekarz mowi by jeszcze miesiac poczekac i jesli nic sie nie zmieni to wybrac sie do logopedy. Corcia slyszy i reaguje na swoje imie. Prosze o rade czy czekac czy jednak przyspieszyc wizyte u logopedy?
    • Dziecko mojej siostry strasznie sie slini.zaslinione pol podkoszulka. Ma juz dwa lata. Wydaje mi sie ,ze ma juz wszystkie zeby. W slinieniu nie bylo przerwy a zabkowanie odbywa sie z przerwami, wiec mysle ze to nie jest objaw zabkowania.Zna ktos podobna sytuacje? co o tym sadzicie? No i dziecko jeszcze nie mowi. Zna kilka pojedynczych slow ale raczej leniwe jest malenstwo jesli chodzi o mowe.Ma tez problemy z koncentracja, tak mi sie wydaje. Moze to wszystko byc ze soba powiazane ?
    • Wiem, że eksperta nie ma, ale może któraś z Was, drogie mamy, coś podpowie. Moja córcia, wcześniaczek po wylewach III stopnia (zresorbowały się bez śladu), rozwija się zgodnie z wiekiem korygowanym (czyli od daty planowanego porodu). Metrykalnie ma niecałe 9 miesięcy, korygowane 7. Wczoraj sobie przeczytałam w książce naszego eksperta, że dzieciaki od 5 miesiąca gryzą stópki. Ona zaś ma rozwojowo 7, i stópek nawet do rączek nie bierze. Owszem, interesuje się kolankami, maca nawe...
    • Witajcie, Mam problem z moją 11 miesięczną córką. Od początku: dietę zaczęliśmy rozszerzać zgodnie z zaleceniami pediatry, wszystko było OK, żadnych alergii, Mała je chętnie i ładnie się rozwija. W swoim czasie zaczęłam jej podawać produkty o stałej konsystencji - herbatniki, gotowane warzywa, świeże owoce. I tu zaczął się problem. Mała ma duży kłopot z połykaniem. Ładnie gryzie (ma dwójki i jedynki), ale krztusi się przy połykaniu. Kiedy trafi na coś stałego potrafi wszystko zwymiotowa...
    • Witam...mój synek ma 10 miesięcy i 2 tygodnie i od malutkiego trzyma ciągle otwartą buźkę przez co cały czas się ślini...gdy śpi buzię zazwyczaj zamyka. Nie wiem co z tym robić...dodam, że normalnie je i przełyka. Pomóżcie...czekam na info
    • Byłam u pediatry i stwierdzila ze moje 3 miesieczne dziecko ma caly czas jezyk wysuniety z buzi i to moze swiadczyc o niedoczynnosci tarczycy. Ktos inny tez zwrocil uwage ze nei zamyka buzi. Caly czas ma otwarta. Czy ktos mial podobny przypadek?
    • Czy Wasze dzieci miały może wykonywany taki zabieg?? Logopeda nam zalecił że powinniśmy naszemu 7 miesięczniakowi taki zabieg wykonać.Jak to wygląda od strony technicznej, czy skierowanie od pediatry wystarczy?
    • Synek niedługo skończy 10 miesięcy. Wszędzie czytam, że w tym wieku dzieci mówią bez zrozumiwnia np. mama, tata, dada, a moje dziecko nic tylko piszczy. Fizycznie rozwija się normalnie, już chodzi przy meblach. Czy ten brak mowy może być powodem do zmartwień?
    • no własnie - mój Marcelek bardzo czesto wysuwa języczek... kiedyś tak nie bylo , trwa to od pewnego czasu... maly ma 6 tyg. czy to normalne???
    • już dwóch lekarzy stwierdziło, że trzeba Bartoszowi podciąć wędzidełko, podcinałyście? gdzie? bo ja mam przykre doswiadczenia z naszego szpitala klaryngologicznego wiec wole gdzieś pojechać, najlepiej Warszawa ew.Łódź, na co trzeba zwrócic uwage? czytałam że mogą sie zrobic zrosty ale laryngolog na wszystkie moje pytania machał ręka albo wzruszał ramionami :(
    • Witam drogie e-mamy! Może są na formu mamy dentystki lub ortodontki, które będą wiedziały co bardziej psuje zgryz dziecku: smoczek czy paluszki. Moja córeczka ssie paluszki (kciuk rzadko raczej dwa środkowe)i wszyscy radzą przyzwyczaić ją do smoka (którego nie chce), bo od paluszków będzie miała krzywy zgryz. Mnie się wydaje że ona ssie te paluszki teraz (ma 5 miesięcy), bo akurat wyrzynają jej się ząbki i jak to się skończy to skończy się ssanie palców, a od smoczka to mozna się...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się