logopeda

(5 wyników)
  • Ten post powstaje na fali ostatnich burzliwych dyskusji na temat wyższości mm nad kp na tym forum (sic!). Ogólnie powtarza się, że kp dobrze wpływa na zgryz i mowę dziecka ale nie wiadomo o co dokładnie chodzi, a przeciwniczki zgrabnie przemilczają ten fakt. Poszperałam więc i znalazłam. Nie, nie spędzałam nad tym bezsennych nocy - wiem to z racji wykonywanego zawodu ale chciałam mieć na piśmie... dla niedowiarków :) Poniższe linki prowadzą do skanów stron z pozycji Mirosławy Rokitiańskiej:...
  • forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=1017&w=91654291&a=91749203 To absolutnie oczywiste, wiele problemów z karmieniem piersią może pomóc rozwiązać logopeda. Owszem u noworodka nie dziwi zasypianie po kilku minutach ssania, ale logopeda (neurologopeda), który zajmuje się tak małymi dziećmi jest najbardziej kompetentną osobą w tej dziedzinie Z alternatywnych technik karmienia własnie butelka i smoczek jest najmniej dezorganizującą mechanizmy ssania połykania i koordynację ssanie, ...
  • Witam, Jestem mamą 8,5 miesięcznego synka, który od urodzenia karmiony jest wyłącznie piersią (a od 6 miesiąca również pokarmem uzupełniającym) Niestety od samego początku lepiej produkuje pokarm lewa pierś. Z prawą miałam duże problemy związane z płaską brodawką oraz kilkoma zapaleniami piersi, była o wiele bardziej bolesna. Na początku się cieszyłam, że w ogóle karmię i nie przejmowałam się tym, że głównie karmię lewą piersią. Problem pojawił się teraz kiedy chciałam sobie kupić zwyk...
  • witam, czy ktoś mógłby mi opowiedzieć jaki wpływ ma karmienie piersią na rozwój mowy dziecka i funkcje w obrębie narządu mowy?słyszałam o czymś takim w programie w tv ale nie wiem do końca na czym polega związek, np między pozycją kamienia a połykaniem albo oddychaniem. i co to ma wspólnego z mową???czy to, jak długo albo w jaki sposób karmię mojego 10mies.synka piersią może mieć wpływ na to, jak będzie mówił? może ktoś zechciałby mi udzielić jakichś informacji lub odesłać mnie do miejsca, g...
  • Dzień dobry, Ponownie potrzebuje rady Pani, Pani Moniko, tym bardziej że sytuacja bardzo się zmieniła. Pisałam w sprawie bardzo popękanych brodawek i długiego nocnego snu mojego synka. Podała mi Pani namiary na poradnię laktacyjną we Wrocławiu - wybieramy się tam ale juz teraz potrzebuję rady eksperta... No więc:póki co byliśmy w miejscowej poradni wczesnej interwencji i Pani logopeda zabroniła karmić syna piersiami ze względu na moje brodawki - przynajmniej przez tydzień - do ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się