mino

(39 wyników)
  • Mam dwoch synow jeden ma 2 latka a drogi 3,5 latka.Mam problem ze starszym synem jest bardzo nerwowy, marudny, mało rozmowny z młodszym synem jest lepszy kontakt jest bardzo rozwiniety jak na swoj wiek. Nie chce sam jesc tylko go karmic, sa problemy z myciem piszczy nie da sobie umyc buzi,posmarowac kremem piszczy,krzyczy.Ja jestem tez nerwowa dziecko to pewnie odczuwa ale ja sobie nie moge z tym poradzic mam problem z mezem naduzywa alkoholu co wpływa na mnie bardzo zle i zapewne na ...
  • Witam, Nie wiedziałam gdzie mam napisać o moim problemie, ale to chyba będzie dobre miejsce. Chodzi o to, że moja córka - pół roku, w dzień śpi tylko 2, góra 3 razy po 30 min. Praktycznie co do minuty, po upływie tych 30 minut budzi się i nie potrafi dalej zasnąć. Mi to moze by nie przeszkadzało, ale widzę, że ona się bardzo męczy. Jest niewyspana i przez to bardzo marudna, płaczliwa, nie chce się bawić, jeździć na spacerku, nie chce leżeć, siedzieć, nawet noszenie na rękach przeszkadz...
  • mamy coreczke prawie 16 miesieczna. Ok 11 miesiaca bardzo zwiazala sie ze mna. Ja spedzalam z nia do niedawna cale dnie(od kilku tyg pracuje kilka razy w tyg wieczorami). Tata wraca z pracy ok 18ej. Wtedy poswieca caly czas malej: bawi sie z nia, kapie, smaruje, ubiera pizamke, jak mnie nie ma to karmi, usypia. Swietnie sie nia zajmuje, ma mnostwo pomyslow, mala smieje sie, az sie zanosi. niestety tak jest glownie jak mnie nie ma w poblizu, najlepiej zeby w ogole mnie w domu nie...
  • Witam serdecznie. Mam 4 letnią córeczkę. Ostatnio przestała nas w ogóle słuchać. Jest niegrzeczna - skacze po fotelu, jak coś jej nie pasuje robi okropną minę, płacze co 5 sekund, aby coś wymusić (mimo, że nie ulegamy to dalej płacze). Nie słucha się jak mówię, że nie wolno itd. Pomyślałam, ze będę ją nagradzać uśmiechniętymi buźkami, które przypina sobie na tablicę pinezkami.10 uzbieranych buziek to wymyślona przez nas obie nagroda. W dni gdzie jest niegrzeczna stawia w kratce kreskę a w dzi...
  • dziewczyny od jakichs 2 tygodni moj maly synus 2 latka i 8 m-cy zacza sie strasznie jakac , zacinac nie zwracalam na to uwagi ale jest co raz gorzej widze ze nie moze czegos powiedziec i sam rezygnuje zeby mi cos powiedziec skad to jakanie sie wzielo i jak mu pomoc??? czy wasze dzieci tez tak mialy??
  • Witam jestem mama 15 miesiecznego Kuby. Kuba od jakiegos 1,5 miesiaca ma jedna dzrzemke dzienna , ktora trwa okolo 2-3 godzin.W zwiazku z tym, Kuba wstaje o godz 5:30-6:00 rano. Wczesniej spal w ciagu dnia gora godzine i wowczas przesypial noc od 20:00 do 7:30-8:00 rano. przyznam,ze taki uklad bardziej pasowal mi, gdyz moglam sie nieco wyspac. W tej chwili synek idzie spac o swojej stalej porze, ale niestety wstaje bardzo wczesnie. Jak probuje go pozniej np kolo21:00 nic to nie zmieni...
  • Od jakiegoś czasu przechodzimy mega bunt dwulatka,oboje z mężem nie dajemy już rady psychicznie. Nie będę opisywac szczegółów bo wyszedłby z tego niezły esej. Córcia gdy skończyła 2 lata i 2 miesiące zaczęła uczęszczac do takiego domowego przedszkola (5 dzieci najmłodsze 1,5 roku ona plus 3 starszych o rok i dwa lata) Wcześniej zdarzały się ataki histerii jak to u dzieci ale to co zdarza się teraz przechodzi wszelkie granice:( Nie ma dnia bez awantury a dziś było ich aż 4. Z reguły ...
  • Moja 6 letnia cóka panicznie boi się ślimaków. Na widok ślimaka krzyczy i ucieka - ostatnio z rowerem pod samochód : ( Mam wrażenie że traci kontorlę, zdolność myślenia - to jest totalna panika. W ogródku nie była od dwóch lat. Powód ? Ślimaki. Chodnik nieopodal domu jest równieżnapiętnowany - chodzimy naookoło. Dwa razy w tygodniu śnią jej się ślimaki - że po niej chodzą. Płacze wtedy w nocy i żeby znowu zasnęła musze zmieniać jej piżamkę i pościel (bo moze mięczak się gdzieś ...
  • Moja córeczka (2lata i 3 msce)panicznie boi się obcych ludzi zwłaszcza mężczyzn. Jest to bardzo męczące na co dzień.Gdy ktoś chce pomóc wnieść mi wózek np. do tramwaju to od razu jest krzyk, jak tylko ktoś podchodzi do nas to łapie się mnie kurczowo, jak zaczyna ze mną rozmawiać to moje dziecko płacze w niebogłosy. Na placu zabaw swobodnie bawi się tylko jak jest sama , wystarczy, że jakieś dziecko podchodzi ona natychmiast ucieka i chce iść do domu.Gdy wyjeżdżamy do rodziny to ...
  • Moja córka od ponad miesiąca reaguje złością na każdą moją prośbę czy czynność jaką muszę przy niej wykonać. I tak jak chcę zmienić pieluchę jest płacz a w najlepszym przypadku krzyk i 'tupanie' nogami lub ucieczka. Podobnie jest jak idziemy na spacer czy z niego wracamy, jak trzeba się wykąpać, zjeść (no chyba, że coś baaardzo lubi), ubrać się. Dodam, że córka bardzo dużo rozumie, bo na moje słowa zawsze reaguje. Co najdziwniejsze jeśli proponuje jej coś co ona lubi, np. 'pomaga' zrobi...
  • Proszę doradżcie coś . Córka ma 4,5 roku od początku ubiegłego tygodnia co chwilę sika. Badania moczu wyszły dobre, lekarka sugerowała że to może jes o podłożu emocjonalnym. No właśnie. I co w takim razie dalej? W domu nie było w ym czasie żadnych zmian, jedyne co mi przychodzi do głowy jest to, że po dłuższej nieobecności poszła do przedszkola - przed świętami chorowała, potem i ja i mąż mieliśmy wolne więc wszyscy siedzieliśmy spokojnie w domu. Od poniedziałku my do pracy, ona do prze...
  • prawie trzy latek od kilku dni zaczął się jąkać, czy to normalne.nie robił tego a teraz niektóre wyrazy nie może wypowiedzieć tylko je powtarza zanim wypowie prawidłowo.
  • Witajcie mam ogromny problem z dzieckiem.Mój syn w marcu będzie miał 4 latka,jest dzieckiem samodzielnym ,bardzo żywym,wszędzie go pełno.Jest jedynakiem i wychowuje go sama wspólnie z moimi rodzicami.A problem jest taki że nie słucha się nas,trzeba mu powtarzać dwadziesciarazy aby coś zrobił,dopiero reaguje na podniesiony głos lub grożba kary.Wyjcie z nim do lekarza to koszmar,w przychodni piszczy robi głupie miny zaczepia innych ludzi,nie reaguje na zwrucenie mu uwagi wyrywa si...
  • Mam pytanie do wszystkich mam ,wracających do pracy.Jak to u was było?Moja córeczka ma 15miesięcy,chciałabym być z nią jak najdłużej ale niestety muszę iść do pracy.Boję się jednak jak to odbije się na niej , ponieważ jest do mnie bardzo przywiązana(wychodzę do toalety a ona już krzyczy za mną).Planuję zacząć pracę od sierpnia -Maja skończy 18 miesięcy.Napiszcie jak wasze dzieci zniosły rozstanie z wami.Pozdrawiam.
  • Witam, Zauważylam u Małej taki problem, że jak coś jej spadnie to szuka winnych ale tylko zeby nie bylo na nią. Często mówi to przez krzesło, czasem mówi to przez Ciebie. Kiedys ja cos niechcący zrobie, zrzuce jej to mówi "to przez Ciebie" jesli nawet to jest bez znaczenia, to stara się znaleźć winnego. Dziwne bo ja tak nie robię, mówie jej nic się nie stało. Nie lubię gdy ona tak obwinia innych i mnie i irytuje mnie to. Nei wiem co z tym zrobić, zeby tak nie robiła, zeby nie obwniał...
  • Mała (3 latka) mówi bardzo ładnie, normalnie, pełnymi zdaniami, mówi bardzo dużo. Od jakichś 2 tyg zaczęła seplenić. Na moje pytanie kto tak mówi w przedszkolu - bo założyłam,ze przyniosła to z przedszkola - odparła, że Staś. Moje próby poprawiania po kilka razy czasem przynoszą skutek, czasem pojawiają się w oczach łzy i mała z uporem maniaka powtarza jakieś słowo sepleniąc. Dodam, że półtora tygodnia temu urodził nam się synek, więc dodatkowo jest to dla niej na pewno trudny m...
  • synek skonczy pod koniec roku 4 lata.Zawsze byl wsydliwy,od roku jest w przedszkolu i duzo sie zmienil lepsze.Zrobil sie odwazniejszy,samodzielniejszy,wiecej opowiada i polepszyl sie jego kontakt z dziecmi.Gdy ktos obcy go zagada,wstydzi sie i nie odpowiada lub odpowie cichutko ale przy tym mruzy oczy i automatycznie reka jakby oko zaslanial,pocieral.To samo gdy go sie chwali.Nawet gdy to ja go chwale lub maz.Tak jakby go sie normalnie nie chwalilo.Mam wrazenie ze ma male poczucie wlasnej war...
  • Moj 5 letni syn bardzo chcial aby go zapisac na zajęcia z pilki noznej dla przedszkolaków. Zgodzilismy sie na to i zapisalismy w czerwcu. Zajecia zaczeły sie w połowie wrzesnia. Przez całe wakacje cieszył sie i wszystkim chwalił ze bedzie grał w piłke, nie mogl sie doczekac treningu.Na pierwszym treningu okazalo sie ze na zajeciach jest tez jego najlepszy kolega z grupy( - pozostale dzieci sa z innych przedszkoli). Az tu nagle.... Po kilku zajeciach kupilismy mu odpowiednie buty (dotych...
  • Moja corka ma prawie 4 latka. Ostatnimi czasy zachowuje sie po prostu okropnie. Mam wrazenie ze mam w domu mala terrorystke. Kiedy jej czegos zabronie lub powiem np.ze juz za duzo bajek, wpada we wscieklosc. Zaczyna plakac i wrzeszczec. Potrafi tak nawet przez 15 minut. Powtarza wciaz jedno slowo: mama, mama, mama albo wymysla, ze chce siku. Kiedy jej mowie, zeby poszla do ubikacji to mowi, ze nie wie gdzie to jest i to powtarza w kolko. Albo wrzeszczy, ze ma katar i to powtarza w kolko. Na...
  • Witam. Nasz dwuletni syn od pewnego czasu strasznie popycha inne dzieci. Czasami wręcz specjalnie podchodzi do dziecka, tylko dlatego, żeby je popchnąć, nie mówiąc już o tym, jak dziecko stoi mu na drodze. Mieszkamy za granicą, nie mamy tutaj żadnej rodziny, mąż pracuje a ja sama jestem z synem. Bardzo się z mężem martwimy, dlaczego nasz syn się tak zachowuje, przecież nie ma u nas w domu agresji, poświęcamy mu prawie cały nasz czas, więc nie można powiedzieć, że w jakiś sposób ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się