morgan

(6 wyników)
  • ...he he czyli po prostu przywrotnik miękkoklapowy, tak chciałam naukowo zagaić, żebyście się bardziej zainteresowali... Ale do rzeczy: Zasiałam nasionka, bom strasznie łasa na każdą ilość tego uroczego ziela i nic! Nic! Nie wschodzi i już! A ja przecie w sianiu już wprawiona, nie takie cuda ja z nasion otrzymywała i jako drzewa wielkie porosły! Co mogłam przeoczyć? Kto doradzi? Wogóle to pozdrawiam wszystkich i zgłaszam, że żyję, obudzona z zimowego snu... morgana.
  • Mój sad jabłoniowy skończył 65 lat. Jak na pokolenie wojenne (jesień '39) całkiem dobrze się trzyma, jednak z każdym rokiem ku mojej rozpaczy staje się coraz słabszy, delikatniejszy, bardziej refleksyjny... Boję się, że drzewa zaczną się po kolei poddawać... Pragnę sukcesywnie zapełniać puste miejsca tymi samymi, historycznymi odmianami. To będą kosztele, krąselki, szare i złote renety, antonówki, malinówki, papierówki. Polećcie mi proszę dobre (nomen omen łopatologiczne) pod...
  • M Jotowe dwie połowy, zważyć raczcie w swej szczerości, Czy gościnność Wasza znana obejmuje takich gości: Ustrój drobny, ale krzepki, twarz u niego ogorzała To Pan Katar grzmoci, huczy, aż się trzęsie Wam powała. Chimeryczna elegantka, Panna Grypa w swej etoli Tu jej wieje, tam ją łamie, od przeciągów głowa boli. W szalik cała okutana to Anginy postać zwiewna Bólu gardła, świądu paszczy, i migdałów to królewna. Świsty, gwizdy, kaszel, chrypka, pleców bóle i charczenie, To zaszczyc...
  • Pozwólcie, że przekleję swój wątek z "Ornitlogii", bo tam chyba mało kto zagląda. A ja się martwię o biedactwo... Przyleciał dzisiaj cicho, niziutko i skrył się w chaszczach pod płotem. Zakradłam się bliżej. Siedział na starym pieńku, spokojnie, czujnie. Popatrzył na mnie dłuższą chwilę, pewnie mnie poznał i spokojnie odwrócił wzrok. Ale nie siedział jak zwykle. Skrzydła miał lekko odstawione, na wpół rozpostarte zwisały w dół. Tak właśnie siedział. Nie dyszał, nie wydawał s...
  • Siedlisko moje od okolicznych pól, łąk i zagajników odgradzają z dwu stron naturalne pasy starych drzew, poza wartościami estetycznymi ma to wiele praktycznych zalet, chroni na przykład przed wiatrem. Jest jednak pewien szkopuł. Ziemia w bezpośrednim sąsiedztwie wysycha w zastraszającym tempie. Wielgachne jesiony (mają jak wiadomo wyjątkowo wredne korzenie) i czeremcha wysysają całą wodę, jaka im się nawinie. Ziemia (gliniasta)jest jak skała, nie rosną ani konwalie, ani barwin...
  • Chciałabym posadzić/zasiać (chociaż wolałabym w formie sadzonek)trawę wzdł€ż ogrodzenia, tak, żeby stała się naturalnym "zywopłotem". Powinna wyrastać na jakieś 1-1,5 metra, lubić w miarę kwaśną glebę, bo tuż obok rosną nawożone tuje. Czy możecie mi podpowiedzieć jakich odmian traw ozdobnych mam szukać (i gdzie). Widziałam kiedyś za granicą taki ogród, gdzie było kilka "trawowych" zakątków - trochę jak w buszu, rózne gatunki, wysokie, grube. NIe chcę jednocześnie żeby zbyt m...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się