05.10.11, 13:17
Qubraku, z Pana postów wynika, że często odwiedza Pan to miasto w celach wypoczynkowych. Może zechce Pan objaśnić na czym polega wyższość tej miejscowości nad innymi, np. nad Drohiczynem. Mieszkam w zupełnie innym regionie Polski i bardzo mnie interesuje fenomen tak dalekich wojaży warszawiaków.
Obserwuj wątek
    • qubraq Re: Supraśl 05.10.11, 16:36
      To nie jest kwestia wyższości... 30 lat temu jakos nie miałem dobrych letnich propozycji wypoczynkowych z mojego biura projektów i kolega namowil mnie zeby pojechać do jego krewnych w Supraslu i stało się; było fajnie; lasy rzeka Supraśl, niedrogo, ludzie mili, więc od tej pory przez całą dekadę lat osiemdziesiatych co roku jeździlismy z dziećmi do Supraśla na letnisko na całe wakacje; dzieci dorosły maja swoje dzieci i swoje pomysły a mnie staremu pozostał wielki sentyment do tej mieściny; poznałem mase ludzi - powstały jakieś przyjaźnie, jest naprawdę "u Pana Boga za piecem"; Podlasie ma swój ogromny urok i wiem że może powinienem co roku jeździć do innych miejscowości tam na Podlasiu ale jakos tak przywykłem do Supraśla, dobrze mi tam; kiedy jest pogoda i gorąco to siedze godzinami na kąpielisku nad rzeką i niemal nie wyłażę z wody choć rzeka Supraśl do najcieplejszych nie należy... dobre zaopatrzenie w towary i produkty spożywcze, u ludzi u których przemieszkuje mogę sobie gotować w kuchni turystycznej, wieczorami odwiedzam mnogich znajomych lub siedzę w domu i oglądam TV... no i tyle; nic szczególnego ale lubie Supraśl, proszę obejrzec tryptyk filmowy pt: "U Pana Boga za piecem", "U Pana Boga w ogródku", "U Pana Boga za miedzą" i serial "Blondynka" - to wszystko tak naprawdę dzieje się głównie w Supraślu... smile
      Pozdrawiam
      • ruska-swolocz Re: Supraśl 06.10.11, 19:49
        Czyli jednak przypadek, jak przypuszczałem. Życie składa się z takich przypadków, dobrze że często takich sielankowych.
        A ja przypadkowo czytałem Pana tekst pod Moon River Armstronga.
      • grazka100 Re: Supraśl 09.10.11, 10:04
        Witaj Kubraczku, jak wiesz Supraśl jest mi bliski. Chętnie pojechałabym na przyszłoroczne wakacje właśnie do Supraśla. Jeśli byłbyś tak dobry i podał mi namiary na dobre kwatery prywatne. Tylko prosżę na maila. Pozdrawaim serdecznie. Marzena.
    • qubraq Re: Supraśl 07.10.11, 10:40
      Jakoś nie przepadam specjalnie za Armstrongiem wink proszę o wybaczenie smile
    • fanta-girl Re: Supraśl 22.10.11, 19:09
      a ja dorzucę o Supraślu, że jest taki senny, trochę nudny, ale jest kilka świetnych, ale to ŚWIETNYCH knajpek, do których zjeżdżają ludzie z pobliskiego Białego (czyli Białegostoku).
      Jest ścieżka rowerowa przy lesie o długości chyba 20 km.

Spokojnie można pojechać na wakacje z dziećmi i spędzić tydzień całkiem interesująco.

Ja nie znam np. "innych krańców Polski", ale na Podlasiu bywam od paru lat co roku i planuję to kontynuować smile) Jedzeniowo napewno Podlasie nie ma sobie równych.
      • qubraq Re: Supraśl 24.10.11, 10:38
        No faktycznie... jest tam gdzie dobrze zjeść; jestem zaprzyjaźniony z dwoma restauracjami: z Łukaszówką, pod Świetą Sosną, Pani Marii Łukaszewicz, Mistrzyni Świata w Pieczeniu Babki Ziemniaczanej, w ktorej dawnymi laty codziennie jadałem obiady i z Bohemą - pensjonatem mojej kumpeli Aśki, chociaż się przyznam, że ostatnimi laty zacząłem sam sobie gotowac w kuchni turystycznej moich gospodarzy, państwa Szyszków, bo dosc póżno wracałem znad zalewu; Spotkanie Fanty z córeczkami u moich gospodarzy w sierpniu ubiegłego roku było dla mnie ogromną frajdą ... smile
        • imagistyk Re: Supraśl 24.10.11, 15:32
          Omijamy monastyr i idziemy drogą do Krynek. Tuż za granicą Supraśla skręcamy w lewo na drogę do Studzianek i wchodzimy do Puszczy Knyszyńskiej. Po kilkudziesięciu minutach spaceru jest prześwit w leśnej gęstwinie i przed oczami : FANTASTYCZNY WIDOK MONASTYRU. Monastyr góruje nad kilkoma pasmami lasów.
          Nie potrafię tego opisać, ale jeżeli ktoś tam zabłądzi to będzie wynagrodzony za wysiłek( oczywiście polecam spacer).
          • shiva772 Re: Supraśl 25.10.11, 21:32
            Polecam taki zakątek Podlasia:
            www.atrakcjepodlasia.pl/atrakcje-szlak-otwartych-okiennic.htm
            www.zielonewrota.pl/index.php?art=734&p=50&k=11&w=30&lv=2
            Autentycznie czuć tam klimat początków XX wieku w Rosji smile I koniecznie trzeba wziąć rowery - wspaniałe trasy przez lasy, wsie, opodal cmentarzy i cerkiewek.
            Kwater niewiele ale te dwie mogę spokojnie polecić.
            www.ecosoce.pl/
            meteor.turystyka.pl/raduha-puchly,puchly.html
            • shiva772 Piękne zdjęcia 25.10.11, 21:41
              www.orthphoto.net/
              POlecam zwłaszcza przeszukiwanie przez galerie:
              www.orthphoto.net/countries.php?id_jezyk=1
              • qubraq Re: Piękne zdjęcia 26.10.11, 10:13
                dzięki za namiary! smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka