Dodaj do ulubionych

dwa pytanka o Moskwę

20.03.07, 17:29
Gdzie jest ta wspaniała Gorbuszka? (dobrze napisałam?)
Czy w Trietiakowce dostanę bilet studencki na polska legitymację studencką?
Nie jestem w typowym wieku studenckim, ani nie wyglądam, ani nie mam szans na
międzynarodowe legitymacje - z resztą kupować je na jedno wejście do muzeum
to i tak się nie opłaci. A może poczekać i wracając wejść na rosyjski
studienczeskij, bo powinni mi dać?
Obserwuj wątek
    • panda12 Re: dwa pytanka o Moskwę 20.03.07, 22:57
      Filo, ja nie odpowiem do końca, bo mnie wieziono metrem i nie pamietam.. ale,
      po wyjściu z metra, na lewo i prosto ok 500m, potem w głąb (wgłąb?? smile)i
      szukasz napisu gorbuszka dwor (chyba), mam nadzieję, że mnie poprawią
      eksperci..
      tam na górne piętro (jeżeli szukasz płyt i dvd)i patrzysz, co sprzedawcy mają
      napisane na szyldach...a mają napisane np muzyka klasycza, jazz etc.. rosjanie
      to wschodni sprzedawcy, zaczepiają cię, chcą rozmawiać, pytają,, nie tak, jak
      nasze osowiałe panienki w sklepach..
      a co do muzeum... ile zaoszczędzisz tą drogą??
      zawsze możesz poprosic jakiegoś rosjanina o kupno biletu, są raczej przychylni
      i otwarci.. ale z drugiej strony, jesteś ich gościem, więc czemu
      oszukiwać...nie do końca rozumiem, czy masz tą legitymację, albo co oznacza
      zwrot "lepiej poczekać i wracając".. Przed trietrakowską znajdziesz tłumaczy,
      którzy zaoferują ci pomoc w przynajmniej trzech językach, pomogą pewnie w
      kupnie biletu..
      do nas podeszła tłumaczka i miała w "asortymencie" języków sześć.. aż mialam
      poczucie winy, że nie mamy czasu... och, no nie,, ja tam wracam smile
      pozdrawiam
      Dorota
      • pioter34 Re: dwa pytanka o Moskwę 21.03.07, 09:16
        Gorbuszka (Gorbuszkin dwor Горбушкин дворwink znajduje się w zachodniej części
        Moskwy: linia metra niebieska (stacja Bagrationowskaja) albo granatowa (stacja
        Park Pobiedy). Od tej drugiej dalej, ale można połączyć ze zwiedzeniem tego
        parku - fontanny, muzeum, technika wojskowa.
    • filoru Re: dwa pytanka o Moskwę 21.03.07, 22:15
      Dziękuję za namiary.
      Rosyjskim posługuję się na codzień. Nie potrzebuję tłumaczy, wręcz przeciwnie,
      bywam tłumaczką.
      Dla mnie Moskwa jest wyłącznie miastem przesiadkowym, bo jeżdżę na Syberię.
      Przylatuję rano, odlatuję wieczorem, bo takie są połączenia. Staram się zawsze
      te kilka/kilkanaście godzin przeznaczyć na poznawanie miasta. Za tydzień
      właśnie jadę i planuję, co będę robić przejeżdżając przez Moskwę w jedną i
      drugą stronę.
      Ceny Trietiakowki poniżej - jakaś różnica jest
      Цены на билеты
      для взрослых – 240 руб.
      для школьников, студентов – 140 руб.
      Цены на билеты для граждан России и СНГ:
      для взрослых – 100 руб.
      для учащихся средних и средних специальных учебных заведений, пенсионеров – 50
      руб.

• kacap_z_moskwy Re: dwa pytanka o Moskwę 21.03.07, 22:39
        Piotr ci jak znalezcz Gorbuszku napisal.

Jednak latwej od Bagrationowskoj. Jak wyjdziesz na ulice, najlepej z ostatniego
        wagonu z centrum, zobaczysz z lewej strony budynek. Przed nim duzo samochodow.
        To wlasnie i jest Gorbuszka. Sklada sie z bylych budynkow zakladow
        elektronicznych Temp.

A Tretjakowska zwedz. Chyba nie maja osobno dla obcokrajowcow bilety. Albo jak
        maja. Mow po-rosyjsku. Nikt nic nie powie. Potem roznica 100 rubli jest chyba
        nikla zeby chczac miec bilet studentski. I chyba nie bedzie dzialac zagraniczny
        studentski. Bylem niedawno w Ermitazu. Bilet - 200 rubli, dla obcokrajowcow -
        300. A poki co, Zirinowski proponuje brac tylko z niemcow na 100% drozej, a
        pozostalym jak i obywatelam Rosji zrobic smile Tylko pomietaj, ze po poniedzialkam
        muzea nie pracuja.
        • pioter34 Re: dwa pytanka o Moskwę 22.03.07, 10:27
          A jednak i Tretiakowka ma osobne bilety dla obcokrajowcow. Taki bilet dla
          studenta nie Rosjanina kosztuje 140 rubli, natomiast dla dorosłego Rosjanina
          tylko 100 rubli. Wybór jest jasny. Bo Rosjaninem jest każdy mówiący po rosyjsku
          bez akcentu zachodniego - paszportów nie sprawdzają. A w kwestii etyki - to w
          Polsce obcokrajowcy nie mają oddzielnych cen.
          A w poniedziałek można zwiedzić muzeum historyczne przy Placu Czerwonym -
          polecam, bo jedno z moich ulubionych.
          • natalia_sankowska1 Re: dwa pytanka o Moskwę 22.03.07, 12:13
            Przy zwiedzaniu terenu Kremla należy uważać i nie iść przez Kutafią. NAjlepiej
            kupić bilety (jak się mówi bez akcentu, to nikt o nic nie pyta,
            więc "rosyjskie") do Orużejnoj+teren, wtedy się idzie najpierw do muzeum przez
            Borowicką, a stamtąd innym wejściem na sam teren. Polecam.
            Natalia.
            • pioter34 Re: dwa pytanka o Moskwę 22.03.07, 12:46
              A dlaczego, ja zawsze wchodziłem przez Kutafia? Coś się ostatnio zmieniło?
            • stynka Re: dwa pytanka o Moskwę 23.03.07, 22:51
              Ja mowie chyba niezle, ale spytali. A poza tym od jakichs 2 miesiecy ceny dla
              Rosjan i obcokrajowcow na Kreml sa jednakowe, ze 35o rubli za glowe. Niestety.

st.
              • pioter34 Re: dwa pytanka o Moskwę 26.03.07, 07:42
                Muzealne babki sa wyszkolone, poznaja nie tylko po mowie, ale i po nie
                adekwatnym (zachodnim) ubiorze.
                A nawet jak czasami pytają, bo nawet Amerykanin może się wyuczyć 1 zdanie:
                poprosze 1 bilet, to jak potwierdzisz żeś Rosjanka to coś dodasz miłego, nigdy
                paszportu nie sprawdzą.
                Ja nawet w jednym z muzeów, gdzie był podział cenowy na Rosjan, WNP i zachód
                (różnica była bodajże o 10 rubli na bilecie, ale liczy się system), prosto w
                oczy mówiłem żem Rosjanin, babka dopytywała czy może z WNP, a ja, Rosjanin i
                szluz.wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka