nauka

(82 wyniki)
  • Wiele osób ma problem taki jak ja czyli brak motywacji do nauki. Niestety nie znalazłem jeszcze dobrego rozwiązania jak z tym sobie poradzić. Do niedawna byłem uzależniony od gier komputerowych, wywaliłem wszystkie z komputera i już więcej nie tknę żadnej gry. Niestety to co teraz muszę zrobić jest dużo trudniejsze a dokładnie muszę sprawić by nauka była dla mnie ciekawa inaczej chyba się do niej nie zmuszę. Niestety samodyscyplina nie jest moją mocną stroną. :( Może ktoś z was ma jakieś ...
  • Kolejne wakacje zmarnowane bo nie omineły mnie poprawki. Muszę się uczyc żeby zdac i przejs w koncu na ostatni rok studiow. Jestem wykonczona psychicznie od 3lat nie mialam wakacji. Nie moge patrzec juz na ksiazki:(. Piękna pogoda i piękne plany wakacyjne. Miałam takie fajne plany wakacyjne, a musze siedziec na tyłku i nauczyc sie 2 ksiazek na pamiec dosłownie bo taki niezbyt miły i wymagajacy asystent. Ksiazki po 500stron i mnie odrzuca sama myśl o tym, ze musze to czytac. Nie jestem leniwa ...
  • Witam serdecznie. Moim problemem jest ogromny stres który uniemożliwia mi logiczne myślenie, który uniemożliwia mi zapamiętywanie przeczytanych treści. Już dwa podejścia nieudane. Dzień przed egzaminem coś w głowie świtało a na sali totalny paraliż, pustka, drżące spocone dłonie, kołatanie serca, nawet zawroty głowy...... W domu z kolei każda próba podejścia do nauki rozpoczyna się myśleniem, że nie zdążę, że za dużo, że nie dla mnie. Miałam 15 lat przerwy w nauce, od zawsze mi zależało na...
  • spojrzmy prawdzie w oczy psycholog prubuje wmowic pacjentowi ze sie myli , ze to wina psychiki itp.,potem wysyla do psychiatry po leki zeby otumanic umysl, , po dopasowaniu lekow czlowiek sie uzaleznia tak jak od narkotykow czy alkocholu, , po ppewnym czasie leki przestajadzialac i trzeba zmienic lb dawke zwiekszac a przedewszystkim psychologia i psychitria odrzuca zjawiska nadprzyrodzone ,ktore sa zrodlem wszystkich problemow, inaczej jest to forma energi obcej, ktora odzilywu...
  • Podobnie jak nie jest nauką astrologia. Na szczęście nie ma w Polsce ustawy o zawodzie psychologa.
  • czyli Scott, Lilienfeld, Lynn i monografia dotycząca "50 wielkich mitów psychologii popularnej" a w niej rewelacje, jakie nie śniły się nawet przywiązanym do swoich stereotypów ignorantom: Molestowanie seksualne w dzieciństwie nie powoduje zaburzeń osobowości i nie ma wpływu na komfort życia, wspomnienia odtworzone drogą hipnozy są kłamliwe, ESP jest brednią, syndrom DDA nie istnieje, rozwód rodziców jest niewielką traumą dla dzieci, testy IQ są dobrym prognostykiem powodzenia w nauce i s...
  • Niestety za około miesiąc mam b. wazny egzamin. Powiedziałabym nawet, że dycydować on będzie o moim dalszym losie. Tak się składa, że niedawno rozstałam się z chłopakiem, za 2 tygodnie mam przeprowadzkę do nowego miasta. I zamiast się uczyć to jestem rozkojarzona, rozmyslam o tym, że jestem sama jak palec, że nie jest pewna moja przyszłość, że moge juz zostać na zawsze sama. I na tym się skupiam, na tym, ze mi tak bardzo zle. Nie potrafię się w moim stanie uczyć. Muszę być spokojna, zadwolona...
  • Mój 14-letni syn bardzo niechetnie podchodzi do nauki i odrabiania lekcji. Uczy się bardz słabo. Próbuję różnych rzeczy: metody kar i nagród, porad psychologa. Ale to wszystko nie daje zbyt dużego rezultatu. Jeśli nie usiądę i nie powiem mu czego ma się nauczyć, nie pomogę przy lecjach i nie posprawdzam idzie do szkoły nieprzygotowany. Przy czym dodam, że interesuje się mechaniką, elektroniką oraz akwarystyką. Chętnie czyta ksiązki o tej tematyce. Bardzo odpowiedzialnie podcho...
  • Mam problem z nauką w domu, nie potrafię się skupić wszystko mnie rozprasza, komputer (nawet wyłączony ciągle kusi), głos ludzi przechodzących po domu, głos tv z innego pokoju czy tez brat, dosłownie wszystko. Nie raz powtarzam sobie że jak wrócę z domu to przysiądę do lekcji a tu klapa, zapewniam ze to nie jest lenistwo, nie mogę się skupić, zrobię dwa trzy zadania a myślami jestem już gdzie indziej. Lubię się uczyć ale jak na razie wychodzi mi to tylko gdy mam w szkole okienka i idę d...
  • Czy wczesne rozpoczęcie nauki czytania i pisania może mieć znaczący wpływ na ryzyko wystąpienia dysleksji i dysortografii ?
  • W watku o prowokacji w Charakterach ktoś użył stwierdzenia,ze psychologia nie jest nauką.Jakie to kryteria naukowości musi spelniać jakaś dziedzina umyslowa ,żeby zaslugiwać na miano nauki? W szczególności-co czyni /lub nie czyni/z psychologii naukę?
  • Skad czerpac motywacje do nauki, jak sie zmobilizowac, kiedy tak bardzo nam sie nie chce, jak sobie poradzic z tym lenistwem, jakie macie swoje sprawdzone patenty, co Wam pomaga?
  • Witam , mój problem dotyczy studiowania... Jestem już na drugim roku i idzie mi fatalnie... szczerze mówiąc nie wiem co jest przyczyną... jestem na kierunku, który mnie interesował już bardzo długo - mianowicie na chemii, byłem bardzo podekscytowany kiedy dostałem się na uczelnie, całkiem dobre miejsce na listach.. Matura całkiem przyzwoicie napisana.. W liceum przedmioty ścisłe były zdecydowanie moim atutem i na nich się skupiałem... Spodziewałem się, że na uczelni szczególnie techniczn...
  • moj problem polega na tym, ze nie mam motywacji do nauki. rodzice dali mi wszystko co chcialem. warunki do nauki tez mam (swoj pokoj, cisza i spokoj). Jednak jak widze ksiazki i notatki to robi mi sie niedobrze. Studiuje zaocznie... z lenistwa poszedlem na studia zaoczne i nawet na nich sie nie ucze. totalny brak motywacji. nie docieraja do mnie slowa, ze kiedys bede tego zalowal, ze nie znajde pracy i inne podobne... nie uwazam sie za rozpieszczonego gowniarza, raczej za porzadnego faceta. ...
  • Interesuje mnie co myślicie o nauce języka podczas hipnowy, ew. podczas autochipnozy ? Ponoć metoda bardzo skuteczna ale berdzo trudna (wejście w autohipnoze)
  • Czy ktoś słuchał z powodzeniem nagrań ułatwiających uczenienie się ? Takie płyty można kupić na Allegro. Chciałabym znać opinię. Dziękuję
  • Mam pewien problem. Otóz nie moge sie zmobilizowac do nauki. Chodze do klasy maturalnej,więc widmo nadchodzącego "egzaminu dojrzałości" oraz egzaminów wstępnych na studia powinny byc dla mnie wystarczającym czynnikiem mobilizującym. Tymczasem...gdy zasiadam nad ksiązkami i zaczynam sobie wyobrażac jak duzo mam do nauczenia się...Ogarnia mnie zwątpienie,wydaje mi się,że nie jestem w stanie przyswoic sobie tak obszernej wiedzy...i cały czas odkładam nauke "na później"...Ktos może po...
  • ...boli bardziej niż same błedy, bo do bolesnych konsekwencji błędów dokłada sie ból będący konsekwencją uwiadomienia sobie paru gorzkich prawd o sobie, to po co się tak podwójnie męczyć i na tych błedach uczyć? Nie szkoda życia? Popełniania błędów i tak sie przecież nie uniknie... Nauka na własnych błedach to masochizm!
  • Czy akceptujemy wszystko co nam nauka i technika zaofiaruje ...? W 1967 roku prof. Bernard przeprowadzil pierwsza operacje przeszczepu serca na czlowieku. Mlodsi z Was tu na forum nie wiedza, starsi sobie przypomna jaka burza sie na swiecie rozpetala. Glowny tenor tamtejszych wypowiedzi byl ZDECYDOWANIE PRZECIW. Od wszystkich kosciolow i religii (bez wyjatku) ktore byly przeciw "naprawy tego co Bog stwozyl", przez autorytety naukowe(glownie humanistycznych -filozofow i psychologow) do t...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się