Forum Zdrowie Psychologia Psychologia
ZMIEŃ
      niemoralny

niemoralny

(58 wyników)
    • Drodzy forumowicze, mam szczęscie zajmowac sie zawodowo decyzjami moralnymi. co ciekawe, ludzie bardzo mocno róznia się w rozumieniu tego tematu, stad prosba o rozwiązanie jednego z nich oraz wypełnienie którkiej ankietki (4 pytania). Badanie jest oczywiście anonimowe, a znajduje sie ono na stronie: mbialek.cba.pl/bm/show.php zapraszam do udziału, całość zajmuje około 3 minut, więc chyba warto:)
    • Witam, Tyle z nas pisze tutaj o swoich problemach,kłopotach, często dotyczące związków. Wyjawiamy tutaj czasem największe sekrety z naszego życia, i nie tylko-z życia naszych partnerów. I moje pytanie:Czy to jest moralne? Czy Wasi partnerzy wiedzą,że piszecie i dzielicie sie Waszymi problemami na forach publicznych; a jeśli nie wiedzą,to gdybyście im powiedzieli, lub gdyby doiwedzieli się przez przypadek,to jesteście spokojni o ich reakcje? P.S. Uważam nieskromnie,że to jest...
    • heh...swiat jest zdziczaly, panuje tutaj kompletne zezwierzecenie, a jednak, czy dobrze ze sa ludzie tacy jak ja?? mogliscie juz przeczytac moja historie, a wiec wiecie w jakim jestem polozeniu, co sie u mnie wydarzyly, a teraz, poznalem kobiete i no wlasnie i, nie chce zwiazkow, ona rownierz, moglibysmy sie spotykac tylko dla "zabawy" a jednak jest jeden (dla mnie) duzy problem, ona ma meza...heh, co to ma byc?? Los mnie sprawdza czy jak? Czy ja mam zawsze jakies takie szczescie? sam n...
    • Wątek zatytułowany ZłO JEST NIE TYLKO BRAKIEM DOBRA... umieściłam również na innym, towarzyskim forum. Z niewiadomych powodów dyskusja zaczęła oscylować w kierunku "wolnej miłości" , "niezobowiązującego seksu" i "wspólnych partnerów"(!) Nie muszę chyba dodawać, że szokujący brak podstawowych zasad moralnych u niektórych wypowiadajacych sie osób budzi przerażenie, ale moja próba uświadomienia ludzi o ich morlanej abnegacji została oczywiście storpedowana niewybrednymi postami. Taka je...
    • czy mam prawo moralne zażądać przesluchania adminów tego forum zarzut mogę wymyślić od ręki ? czy to będzie moralne?
    • Bardzo często słyszy się/czyta zdanie: "mam prawo postąpić tak czy tak, mam prawo do tegoczytamtego...". Zazwyczaj jeszcze następuje banalne stwierdzenie, że "człowiek przede wszystkim ma prawo do szczęścia" i takietam... A ja tak sobie myślę, że to sposób na to, żeby zagłuszyć w sobie poczucie moralnej powinności. Istnieją przecież takie zaangażowania, które pociągają za sobą następne zobowiązania. Moralne zobowiązania. Co o tym myślicie? (w sam raz na andrzejkowy weekend takie...
    • Jak w kategoriach moralnych potraktowałać zdradę?
    • Ze zgroza stwierdzam, ze relatywizm moralny myli sie tu wielu z nihilizmem moralnym. Otoz panujaca na ZACHODZIE filozofia - liberalizm obyczajowy, polityczny i ekonomiczny, nie ma nic wspolnego z bezprawiem i nihilizmem. Przeciwnie - jest to KULT Prawa. Mozesz zdradzac zone i kochanke, ale masz smierdzacy obowiazek placic podatki (pod grozba wiezienia - latwo tam za to trafic), masz obowiazek utrzymywania Twoich dzieci i zony (gdy ta nie moze pracowac) itd, itp... Mam wrazen...
    • Witam Mam taki problem. Mianowicie teść na 90% straci prace i najprawdopodobniej nie bedzie mial za co sie utrzymac. Posiada on jednak dwa mieszkania, jedno 2 pokojowe w ktorym mieszka wraz z teśćiową, oraz drugie 4 pokojowe gdzie mieszkam ja z zona i jej dwiema siostrami. Ja z żoną od dwóch lat marzymy o własnym mieszkaniu bo niestety ciężko dogaduje się nam z jej siostrami, zbyt duża różnica wieku (prawie 7 lat), zbyt różne charaktery. Czy w związku z taką sytuacją moralne jest...
    • Eh chcialabym o tym zapomniec, ze mam rodzine. W zasadzie jej resztki. Rodzice nie zyja. Siostra - zawsze bez zbytniej moralnosci - wyszla za maz za goscia z marginesu. Gosc od razu zakasal rekawy i zaczal dzialac w naszej rodzinie. Przyspieszyl i uczynil nieludzka smierc babci - zadzialalm zbyt pozno, ale chociaz wezwalam pogotowie. Teraz zajal sie sprawa spadkowa. Ale zamiast wynajac prawnika do rozmow lub isc do sadu moja siostra z mezem zaczeli od grozb pobicia i prob wlaman...
    • Rozmawialam ostatnio z kolega,ktory zadal mi takie oto pytanie:twoja matka i maz topia sie,kogo uratujesz(zakladajac ze obie osoby sa jednakowo kiepskimi plywakami).Zapytalam kogo on by uratowal,matke czy zone.Odpowiedzial ze matke,bo ta nigdy by go nie zawiodla,kocha go miloscia bezwarunkowa.Natomiast jest szansa ze zona np.zostawi go dla kogos innego.Co wy byscie zrobili?Czy na wasza decyzje mialby wplyw fakt kto tonie:matka-brat,ojciec-brat,ojciec-zona. Zastanawia mnie jeszcze jed...
    • Chodzi dokładnie o mezczyzne z którym razem studiuje. Jest on w długoletnim zwiazku- nie jest ani zareczony, ani zonaty. Długo jest ze swoja kobieta około 7lat. I trafiło akurat mnie, ze akurat to on mi sie podoba- na jego widok szybciej bije mi serce, jak usmiecha sie to mi miekna nogi. Flirtuje z nim na razie ale chciałabym zeby wyszło z tego coś wiecej. Zaczelam miec wyrzuty sumienia, ze on zajety, co poczuje jego dziewczyna jesli z nas by cos wyniklo i ze w koncu nie buduje sie szczescia ...
    • Za ciasno nam pod gwiazdami tłumią i ciążą ramy prawo moralne w sercu niebo gwiaździste nad nami majaczą gdzieś w oddali jak światła ludzkie słowa w milczeniu i cierpieniu rodzi się świat od nowa i w każdym miejscu na ziemi ktoś swoje drzwi otworzy w milczeniu i cierpieniu rodzi się świat od nowa raz nawet po tym zakochala sie we mnie pewna dzialaczka a zaraz potem sie otrula haaay la laj la laaaj film cma uwielbiam
    • Jestem antypatycznym, psychopatycznym moralnym zerem, wiem o tym dobrze, nienawidzę siebie, ale NIE POTRAFIĘ się zmienić. Nie potrafię przestać pełzać.
    • Mam pytanie kiedy dziecko zaczyna odróżniać dobro od zła. Kohlberg podaje (podobno) że od 10 roku życia,ja znalazłam też info ze od 6 roku życia. Jak to jest? czy naprawdę wśród psych. teorii są aż takie rozbieżności wiekowe? I jak to jest w rzeczywistosci?
    • Sytuacja moja przedstawia się nastĘpująco: mam chłopaka, z którym jestem 6 lat. Mieszkamy razem. Oboje dużo pracujemy, rzadko się widujemy. Generalnie kochamy się, ale trochę wieje nudą, nie ma już tych "motylków w brzuchu", nie ma namiętności. Uważam jednak, że jest to facet, z którym chce spedzić resztę życia. Od niedawna pracuję w dużej firmie. Bardzo spodobał mi się pewnien facet (jeden z dyrektorów) - jest b. przystojny, sexowny, błyskotliwy, zabawny, świetnie się ubiera,...
    • tak mi się płšczyły dwa wštki tutaj podjęte - o wegetarianizmie i o hip-opie - oburzona pani naskakiwała na "więziennš modę" hip-hopowców (ogolone głowy), i tak sobie się zastanowiłem, co może być atrakcyjnego dla hip-hopowców z subkultury więziennej - chyba chodzi o to, że ?wiat więzienny jest czarno- biały (patrz o tym problemie : "Symetria"), wszystko jest brutalne i jednoznaczne - być może więc jest to tęsknota młodzieży za ?wiatem, w którym nie cišgnie się w nieskończono?ć mor...
    • Moi przyjaciele. Zrobiłam imprezkę, zapoznałam ich ze sobą. Miało być fajnie, wesoło, mieliśmy tworzyć paczkę, razem wyjeżdżać. Tzn. Ona miała dołączyć do naszej paczki. A Ona zaczęła kręcić do mojego najlepszego wieloletniego przyjaciela. Za moimi plecami. Żeby to chociaż była miłość. Ale nie, to tylko jakieś własne ego, próba dowartościowania się. Jestem wściekła na nich obydwoje, szczególnie na nią. Wszystko zepsuła. Nie chcę jej widzieć. Odwołałam wyjazd, który zaplanowaliśmy. To zn...
    • Idzie Milusia lesna drozka macha sobie lewa nozka Wtem zza zarosli wilk sie wychyla Pysk w szramach caly, golen na temblaku Widok Milusi narobil mu smaku... Niezdolny do lowow - i z tej to przyczyny Musial przerzucic sie na maliny Bez polowania popadl w frustracje czesto wiec wpadal po wodke na stacje Ten stan oplakany z winy byl klusownika Co las we wnykach byl poutykal. Rzecze Milusia - widzisz moj Mily: - Jam dzis jest ponad Twe watle sily A moral z tej bajki jest sm...
    • ziewczyny, która ma chlopaka?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się