obyczaje

(11 wyników)
  • Czołem:) Wyczytane w dzienniku "Rzeczpospolita": "Według wschodniej tradycji zakochane pary zachowają swoją miłość na wieczność, jeżeli zawieszą kłódkę na moście i wrzucą kluczyk do wody. Coraz więcej mostów na świecie staje się miejscem tego obyczaju W Chinach miłość demonstrowana kłódką i inicjałami wyrytymi w murze ma według legendy trwać tak długo, jak istnieje ta gigantyczna budowla. W Rydze pan młody przenosi wybrankę przez most i pozbywa się kluczyka. W Moskwie pary ...
  • Czołem:) Dzień coraz dłuższy, temperatura powietrza coraz wyższa. To i przyroda budzi się do życia. Tu za dziennikiem "Rzeczpospolita": "Żyjące na Podkarpaciu orły przednie zaczynają tokować i odbudowywać gniazda. Podobnie zachowują się kruki. Natomiast z zimowisk nie wróciły jeszcze skowronki i szpaki - poinformował ornitolog dr Marian Stój z Komitetu Ochrony Orłów - Dłuższy o kilka godzin dzień oraz wyższa temperatura powietrza sprawiają, że obserwujemy spore ożywienie w przyro...
  • www.dziennik.pl/polityka/article393136/Wybuczeli_Pawlaka_i_prezydenta_Gdanska.html Co to ma być za buczenie, czy to jest cywilizowany sposób okazywania odmiennego zdania? Tak się zachowują ludzie mieniący się patriotami i gorliwie wierzącymi Polakami? Może ktoś z piszących tutaj (a wielbiących skrycie) odważy się i wytłumaczy mi - czy tak postepuje zdrowy psychicznie człowiek?
  • wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,6859102,USA_wstrzasniete__8_latka_zgwalcona__rodzice_sie_jej.html I dlatego jak piszę "albo asymilacja, albo wypad" i ktoś mnie potępia to stwierdzam wprost - nie ma racji. Celny pierwszy komentarz pod felietonem.
  • Czołem:) Każda kultura ma swoje charakterystyczne potrawy, przysmaki. Tu o potrwach egoztycznych: "Ludzie Zachodu świętują Boże Narodzenie przy potrawach, które uważają za tradycyjne, poprawiające nastrój lub ciekawe: zapiekance z mięsa mielonego, keksie, ajerkoniaku itp. W tym samym czasie po drugiej stronie globu miliony ludzi objadają się z równie dużym apetytem lokalnymi przysmakami, wśród których mogą znaleźć się robaki, węże i konina – i to nie na specjalne okazj...
  • Nie wypada psuć innym ich zamków, obsypywać innych piaskiem i grać w piłkę, która może kogoś uderzyć. Co jeszcze?
  • Czołem:) Na naszych oczach rodzi się nowa, świecka tradycja. Zawierane małżeństwa coraz częściej przyjmują nazwisko piekniejszej połowy.... "Nawet co dziesiąty kawaler po ślubie przyjmuje nazwisko żony Do niedawna niepisaną tradycją w naszym kraju było to, że kobieta, wychodząc za mąż, żegnała się z nazwiskiem. Jedynie co odważniejsze panie pozostawały przy swoim nazwisku, dodając do niego godność męża. Ale już w ubiegłym roku w urzędach stanu cywilnego zaobserwowano zasad...
  • Piatek, maja byc dwa kolejne odcinki "07 zglos sie", pierwszy o 22.45. Jestem fanka, wiec czekam. A tu tvp postanawia, bez zadnego uprzedzenia, puscic dokument o spolecznosci islamskiej w kontekscie sw. wojny. Jakos to przelykam, dokument jest swietny. Mysle sobie: po dokumencie na pewno bedzie Borewicz. Ale nie. Po dokumencie leci koncert Kombi! Nigdy, przenigdy nie zaplace abonamentu.
  • 150 złotych mandatu zapłacił Irlandczyk, który spacerował w sobotę po wrocławskim Rynku z nadmuchaną lalką z sex-shopu. - Strażnik obserwował, jak młody mężczyzna idzie i dmucha lalkę w kształcie nagiej kobiety. W pobliżu pomnika Fredry widać już było, że to lalka z sex- shopu, bo była już nadmuchana w całości. Kamery zarejestrowały też reakcje przechodniów: część się śmiała, inni udawali, że nie widzą chłopaka i tego, co niesie pod pachą. - Nasi strażnicy wylegitymowali tego pan...
  • Włoski ginekolog rozpętał gorącą debatę na temat rytualnego obrzezania muzułmańskich dziewczynek, proponując "symboliczny" zabieg - alternatywny wobec krwawego rytuału. Choć sam jest przekonany, że znalazł kompromisowe rozwiązanie pomiędzy tradycją na nowoczesnością, opinie są jednak podzielone. Urodzony w Somalii, a działający od ponad 25 lat we Włoszech doktor Omar Abdulcadir chce, by florencki szpital Careggi, gdzie pracuje, dokonywał zabiegów rytualnego, choć bezbolesnego ob...
  • Co kraj to obyczaj - oblicza kary śmierci Powieszenie, ukamienowanie, nabicie na pal. To tylko niektóre znane ludzkości sposoby zabijania skazańców w majestacie prawa. Śmierć przybierała różne formy, a metody jej wykonywania zmieniały się w zależności od czasu i miejsca na ziemi. W Ameryce skazany sam sobie wybiera karę śmierci. Do wyboru ma: komorę gazową, zastrzyk z trucizną, krzesło elektryczne, powieszenie, rozstrzelanie. Śmierć grozi za morderstwo. Mitem jest to, że osoba, kt...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się