Forum Społeczeństwo Rówieśnicy 40+
ZMIEŃ
      obyczaje

obyczaje

(8 wyników)
    • serwisy.gazeta.pl/zdrowie/1,51186,1479814.html "Chorały gregoriańskie i muzyka Mozarta redukują stres, ułatwiają zasypianie i pomagają dyslektykom. W przyszłym tygodniu do Warszawy przyjedzie światowej sławy terapeuta Don Campbell, który poprowadzi warsztaty na temat "efektu Mozarta". Badania nad wpływem muzyki Mozarta na stan zdrowia zaczęły się we Francji w późnych latach 50. Dr Alfred Tomatis prowadził wtedy swoje eksperymenty w zakresie stymulacji słuchowej u dzieci z zaburz...
    • Nie wiem,czy byl juz taki watek?Jesli byl to trudno.Poniewaz wiele osob mieszka "na obczyznie" warto byloby niektore zwyczaje/dobre i zle/ porownac z naszymi.Powiem Wam skad to sie wzielo..Mam tzw.kurtke do spacerow z psami,nie musze sie przejmowac,jesli moj,czy inny pies zbyt wylewnie mnie wita-skaczac obloconymi lapami i t.p.Tak sie sklada,ze jest ona najcieplejsza,wiatroszczelna nieprzemakalna..Gdy "ide na miasto" wkladam inna,wiatrem podszyta.I marzne.Jakos tak mnie wychowano,...
    • Tradycyjne szalenstwo - jedno z wielu, trzeba przyznac - ogarnia Francuzow w okresie poczawszy od pierwsej niedzieli po Nowym Roku (Epifanii). Polega ono na tym, ze narod gremialnie spotyka sie to u jednych, to u drugich - w rodzinie, miedzy znajomymi, sasiadami, kolegami z pracy iteteitepe, by wspolnie skonsumowac "placek Trzech Kroli", oczywiscie odpowiednio go podlewajac, bowiem sam w sobie jest dosyc mdly i OGROMNIE kaloryczny. A odbywa sie to tak: - w ciastkarni ( "patisseri...
    • Co mamy specyficznego w stosunku do innych nacji : Pozytywne : 1."Gosc w dom Bog w dom".Nasza goscinnosc jest wspaniala. Moze bierze sie troche z naszego niedowartosciowania ? Jak sie lepiej pokaze to lepiej mnie ocenia ? Slyszalem (tak mowia) , ze tylko w Poznaniu jak sie do kogos idzie to jest zawsze " po obiedzie " 2.Dzien kobiet . 8 marza - najpiekniejsze swieto. Kwiatki dla pan , zyczenia , prezenty , winko.Szkoda ze tylko raz w roku.Zdradze ze to chyba mezczyzni...
    • obyczaje(10)

pozwolę sobie zacytować tekst "w języku obcym", ale jest wypisz-wymaluj o naszej jutrzejszej imprezie :-))) (w razie potrzeby służę tłumaczeniem) Babski comber i łostatki Downi /chocioż to niy tak downo boło/ wiyncy i barzi hucnie sie balowało. Przeblykali my sie roztomajcie - boło fest uciesznie, użyli my a użyli... . Nojważnieszy boł jednak wtorek przed strzodą popielcową - "ślydź". W tyn dziyń muzyka boła w kożdym szynku a i po chałupach słychać boło jak muzykanty żną....
    • Ja po przeanalizowaniu różnych propozycji postanowiłam zabawić się jutro w dobrą wróżkę i organizuje SYLWESTROWY KINDERBAL,oczywiscie jesteście zaproszeni:) i własnie z rozbiegu rozpoczynam przygotowania.A tu w wydaniu popołudniowym Rzepy znalazłam taki artykulik i mnie troszke zamurowało,a moze ja mam poglady staroświeckie na rodzine? www.rzeczpospolita.pl/dodatki/popo_031230/popo_a_3.html
    • Juz minela prawie jedna dekada grudnia, Swieta Bozego Narodzenia za przyslowiowym "pasem", widac, ze obudzila sie w Was goraczka przedswiatecznych przygotowan: pisania kartek, przygotowania prezentow, a wiec robienia zakupow - rowniez tych do swiatecznego "menu", w domu ta "goraczka" zapewne objawia sie rowniez porzadkowaniem wszelkich zakamarkow. Musze przyznac, ze ja traktuje to wszystko nieco "per noga": porzadki zrobi z usmiechem na twarzy Turczynka Virgula , a ten usmiech bi...
    • Ludowe zwyczaje wielkanocne Damian Korostyński Polskie zwyczaje świąteczne kształtowały się przez lata. Na ich oryginalność złożyła się synteza prastarego obrządku chrześcijańskiego i zwyczajów pogańskich, pochodzących jeszcze z okresu państewek plemiennych. Wbrew obiegowym opiniom, chrystianizacja Polski przebiegała bardzo powoli, co spowodowało, że recepcja obrzędowości religijnej napotkała na poważne trudności. Najwolniejsze tempo zmian miało miejsce szczególni...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się