Forum Dom Wspólnoty mieszkaniowe
ZMIEŃ
      odpowiedzialny

odpowiedzialny

(7 wyników)
    • Witam. Jestem jednym z 3 współwłaścicieli pewnego domu, wykupionego w urzędzie gmini, na wsi gdzie mieszkam. Niestety mieszkam z bardzo nieodpowiedzialnymi współwłaścicielami. Problem polega na tym, iż jeden z kominów ktorego używa moja sąsiadka wymaga natychmiastowego remontu, prosze ją o to już z 2 lata. Niestety ona twierdzi że komin jeszcze stoi i nic nie trzeba z nim robic. Ja i fachofcy twierdzą inaczej! Jak moge zadziałać prawnie żeby dostała jakies upomnienie z urzędu gminy, czy jaki...
    • Należę do wspólnoty mieszkanowej i mam problem z nieodpowiedzialnym administratorem. Obok mojego budynku przechodzi kanał ściekowy, który jest niedrożny. Od roku zgłaszam związane z tym problemy, gdyż przez to piwnice oraz fundament są bez przerwy mokre. "Komisja" była niejednokronie i na tym się ich praca kończy, a problem jest dalej nierozwiązany. Kto poniesie konswekwencje i koszty, jeżeli ceglany fundament zostanie w końcu uszkodzony. Czy jest na to jakiś sposób?
    • Witam, Proszę o pomoc w następującej sprawie: jestem właścicielką mieszkania na poddaszu. W lipcu po ogromnej ulewie zauważyłam niewielkie zacieki w pokoju (dach przecieka). Sprawę zgłosiłam do wspólnoty. Oprócz tego incydentu w czasie burzy zalewa korytarz który jest już częścią wspólną. Innu mieszkańcy poddasza też mają problem z zalewaniem. Zarząd ociąga się z podjęciem decyzji o wyborze wykonawcy (złożone oferty są albo w mniemaniu zarządu zbyt drogie, albo najblizszy dostę...
    • WAM jest udziałowcem w naszej wspólnocie ,ale nie ma na szczeście większości udziałów.O ile się już oriętuję to za liczniki [wodomierze]ich legalizację lub wymianę na nowy odpowiedzialna jest wspólnota [dzienniki urzędowe GUM]. Wspólnota niema takiej pozycji jak eksploatacja liczników natomiast WAM dla swoich najemców ma takową pozycję, czy słusznie za to czerpie zyski
    • Czy w przypadku umowy zawartej pomiędzy wspólnotą mieszkaniową a spółką prawa handlowego świadczącą usługi zarządzania nieruchomościami konieczny jest podpis/parafa zarządcy wymienionego jako osoba odpowiedzialna zawodowo za jej wykonanie? Czy wystarczy podpis/podpisy osób upoważnionych do reprezentowania spółki.
    • Widząc znajomy nick, pozwolę sobie wkleić cześć naszej dawnej dyskusji z zapytaniem, czy pojawiły się może nowe przemyślenia (fakty. "Mam pytanie czy ktoś może spotkał się z takim problemem czy ma może własne przemyślenia na temat: na jakiej zasadzie odpowiadają wspówłaściciele lokalu za długi związane z kosztami zarządu. Opcje sa dwie: - solidarnie - każdy w wysokości swoich udziałow we wspólwłasności Przyznam, że trochę zgłupiałem, bo byłem przekonany o solidarności, ale kto...
    • Witam, Czy jest jakiś termin, w którym zarządca powienien "dozbierać" głosy członków wspólnoty? Chodzi o przypadek, gdy na walnym zebraniu odbywały się głosowania, a w zebraniu nie uczestniczyło 50% członków. Pozdrawiam, Michał

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się