-
mam NIEdoczynnosc - i jako ze mialam przez 2 lata podobne wyniki przy braniu eltroxinu - niskie albo za niskie tsh, wysokie albo za wysokie ft4 i dosc niskie ft3, zadnych przeciwcial. oraz nie moglam podwyzszyc eltroxinu - po przedyskutowaniu z doktorem - sprobowalam brac cynomel (znany tez jako cytomel) - czyli T3.
bralam pare tygodni tylko ten hormon (bez zadnych innych) i nie zauwazylam ze przedawkowalam (i to dosc sporo).
nie mialam objawow jakie sie spodziewalam przy przedawkowa...
-
Witam kochani, choruję na niedoczynność tarczycy od 10 lat, ale nie jest to hashimoto.
Biorę od wielu lat hormony, dawka: 100, letrox. Mam 160 wzrostu oraz ważę 52 kg.
Problem mam taki, że zawsze ramo mam opuchnięte oczy, lekarz wykluczył inne choroby. Wiem, że to przez niedoczynność, ale moje hormony są w normie długi czas, bo biorę hormony: moje wyniki obecnie:
FT3 wynik: 2,51 norma: 1,71 - 3, 90
FT4 wynik: 1, 20 norma: 0,69 - 1, 48
TSH wynik: 1,0089 norma: 0, 3600 - 4,9400
P...
-
Mam pytanie:
otóż niedawno zdiagnozowano u mnie graves basedowa.
Dostałam leki (m.in thiamazole) i jest już lepiej, bo wyniki krwi się polepszyły, ale nie mogę patrzeć na siebie w lustrze - codziennie rano (zresztą tak jest też przez cały dzień) moje oczy wyglądają tragicznie: straszliwie podpuchnięte, zbiera się w ich okolicach mnóstwo wody, powieki są nabrzmiałe, czerwone. Już od dłuższego czasu miałam problem z oczami: łzawiły, uczucie piasku w oczach, pieczenie (myślałam,że to alergia,...
-
Dziewczyny, od ponad pół roku staram się bezskutecznie o dziecko. Zerknijcie proszę na moje wyniki
*TSH - 1,27 iu/ml (norma 0,27-4,20)
*Ft3 - 2,36 pg/ml (norma 1,50-4,10)
*Ft4 - 0,86 ng/ml (norma 0,93-1,70)
Czy za niskie Ft4 przy prawidłowych tsh i Ft3 jest powodem do niepokoju? Mój gin powiedział, że te wyniki są ok, ale ja znowu wszystko zaczęłam analizować i oczywiście mam wątpliwości. Czy któraś z Was mogłaby mi pomóc?
-
Witam
Niedawno byłam u lekarza (internisty). Na podstawie moich objawów lekarka stwierdziła, że mogę mieć niedoczynność tarczycy. Powiedziała, że mam powiększoną tarczycę i dał skierowanie na badanie tsh. Tsh wyszło 2,6, czyli w normie i lekarka stwierdziła, że tarczyca zdrowa. A ja się zastanawiam czy na pewno i czy przy powiększonej tarczycy nie powinnam zrobić jeszcze jakichś badań? Bo wydawało mi się, że powiększona tarczyca świadczy o tym, że coś się z nią dzieje. A może się mylę? Prosz...
-
Mialam raka tarczycy we wrzesniu robilam sobie wyniki kontrolne
Czy moglby ktos je zinterpretowac?
FT4 1,4/dl Norm 0,89 - 1,79 ng/dl
FT3 3,4/ml Norm 2,1 - 4,7 pg/ml
TSH basal 0,1/ml Norm 0,5 - 2,5 E/ml
Anti TG 7,17 rm 5-100 IU/ml
HTG <0,20 m <70 ng/ml
-
oto moje wyniki:
tsh - 1,92 (ok. 37%)
ft3 - 4,08 (1,8%),
ft4 - 15,3 (53,4%)
O czym świadczą takie wyniki? Czy są to prawidłowe? Będę wdzięczna za jakieś podpowiedzi, bo nie wiem, czy jest sens wywalić 150 pln na lekarza żeby dowiedzieć się, że jestem okazem zdrowia ;-)
-
cytomel albo cynomel - kto bierze obecnie?
poprzednie watki sie zarchiwizowaly...
wlasnie sobie bede kupowac.
czy to w polsce mozna dostac?
-
Mam zdiagnozowanego Basedowa. Wyniki miałam straszne, pamiętam tylko TSH 0,0001 (zostały w mojej karcie). Dostałam skierowanie do szpitala, ale na szczęście mnie nie przyjęli na oddział, tylko dali Thiamazol 30mg dziennie i Propranolol 60 mg dziennie. Po tygodniu miałam kontrolę. Wyniki FT3 i FT4 były w normie, TSH znacznie lepsze 0,018. Lekarka zmniejszyła Thiamazol na 20mg dziennie i wizytę mam 6 lipca. Ponieważ tak szybko poprawiły mi się wyniki, oddała mnie już do przyszpitalnej poradni ...