oko

(20 wyników)
  • Jakie sa Wasze doswiadczenia obserwacyjne? U nas bylo widac asymetrie odwodzenia. u miesiecznej corki noga IID byla "kulawa", ewidentnie gorzej sie zginala - przynajmniej w porownaniu z noga IIC, ktora szybko sie wyleczyla. Teraz, po 4 miesiacach leczenia i mam nadzieje, w ostatnich tygodniac noszenia szelek pawlika nogi sa symetryczne, a nawet maja mniej wiecej rowne faldki. Patrze na te nogi i zastanawiam sie, czy cos moze byc nie tak? Jakie sa Wasze doswiadczenia?
  • Czy potraficie opisać jak mocno dziecko powinno odwodzić nóżki w wieku 4,5 miesiąca? Czy powinno kolankami dotykać podłoża? Tak się zastanawiam, poniaważ ja nie zauważyłam żadnych nieprawidłowości patrząc na moją córeczkę. Oczywiście nie znam sie na tym, ale chodzi mi o to, że nie zauważyłam czegoś niepokojącego, co skłoniłoby mnie do pójścia o ortopedy. Zarejestrowałam się już do doktora Pytlasińskiego z Wrocławia. Mam nadzieję, że to dobry specjalista i że nam pomoże. Ale to do...
  • Witam serdecznie Moja córka ma prawie 4 miesiące. Dziś byliśmy na usg stawów biodrowych. Wcześniej byliśmy u ortopedy, który stwierdził, że nie widzi nic nieprawidłwoego w stawach, ale na wszelki wypadek dał skierowanie na usg. Powiedział też, że jeśli wynik będzie Ia lub Ib, to żeby nawet już nie pzrychodzić. Czytałam sporo w internecie i jak rozumiem te wyniki są prawidłowe. No i u małej wyszło biodro prawe Ib i lewe Ia. Wszystko było by ok, ale lekarka wykonująca badanie troch...
  • No to mamy problem… dysplazja stawów biodrowych - obydwa biodra IIIB. Mała ma 5 tygodni, była ułożona miednicowo – więc było zagrożenie dysplazją, w szpitalu zalecili szerokie pieluchowanie i kontrolę usg do 6 tyg. W 3 tyg. życia pediatra stwierdziła dobre odwodzenie bioderek, ale my i tak uparliśmy się na to usg. Umówiliśmy sobie wizytę u ortopedy w CM LiM we Wrocławiu, gdzie mamy pakiet medyczny i jakoś tak przed tą wizytą mnie tknęło żeby poszukać informacji w neci...
  • Witam! Mój synek ma skończone 3 m-ce. Wizytę u ortopedy miał w wieku 10 tg. Lekarz stwierdził, że "z lewym bioderkiem coś jakby nie tak" i dał skierowanie na rtg. Szczerze mówiąc, ja się tego rtg bałam i zrezygnowałam z niego. Poza tym Mały ma asymetrię i cała jego lewa strona jest mniej aktywna, rozciągnięta, więc podejrzewałam, że stąd wątpliwości lekarza. Wybrałam się na usg do prof. Marcińskiego - wszystko ok. Czy powinnam jeszcze iść do ortopedy czy już mogę sobie darować? Czy pow...
  • Witam wszystkie Mamy Pisze po raz pierwszy, ale juz jakis czas sledze Wasze forum i bardzo mi sie podoba. Mam taki problem. Jak Julka miala 6 tygodni miala robione USG ale przez pediatre i wyszlo Ib.Lekarz powiedzial zeby nic nie robic. Ale ja jako niedowiarek poszlam do ortopedy jak mala miala 2 miesiace. Zrobil Usg i powiedzial ze jest na pograniczu (nie powiedzial nic wiecej, a ja niewiedzialam o co zapytac) i kazal mala pielucowac (2 tetry,bo na flanele jest za mala) za 1,5 ...
  • Moja mała ma od wczoraj szelki i niby wszystko ok ale obcierają ją szelki na ramionach.Pytałam się lekarza dlaczego nie frejka a on że jest mniej skuteczna niż szelki i to metoda bardziej przestarzała. A ja czytając forum widze ze jednak wiekszość ma frejke! I bądz tu mądrym! Może któraś wie coś więcej?A i malutka skończy niedługo 3 msc i ma problem tylko z 1 bioderkeim IIc!Prosze o rade.
  • miesiąc temu pisałam że mam frejke i że lekarz miesza mi w życiu potem poszłam do innego lekarza (prywatnie) powiedział że jest wszystko ok. potem znów poszłam do państwowego (jeszcze innego) stwierdził że jest ok ale kazał zrobić usg wiec trafiłam jeszcze do jednego (innego) lekarza ten z kolei napisał tak :"obustronnie duże dobrze uwapnione jądra kostnienia. Prawy staw biodrowy w usg prawidłowy. po stronie lewej poza centrum widoczne echo panewki,jądro kostnienia na wysokości linii podstawo...
  • Moje Malenstwo o kilku dni nosi Koszle ( pr.Ib, lewe IId), po 2 tyg noszenia Frejki. Gdy zalozylam Jej Koszle to jakby bylo lepiej niz we Frejce. Az tu od 2-3 dni placze jak tylko oczy otworzy!!! czy mozliwe,ze Ja to zaczelo bolec? jest ie do zniesienia.. Mam wrazenie,ze baczkow nie moze puszczac w tej pozycji, ma jakby kolki.. Moze tak byc??? drugie moje pytanie-czy to normalne,ze przy takiej dysplazji jedna nozka jest krotsza? na moje 'oko' ok 1cm roznicy ;-(
  • PO DZIEWIECIU MIESIACACH SLONCE ZNOWU ZACZYNA SIE DO NAS USMIECHAC.MOJA KOCHANA EMILI TRAFILA NA NIEKOMPETENTNYCH LEKARZY,KIEDY MIALA 3 MIESIACE ZROBILISMY DWA USG W ODLEGLOSCI 1 MIESIACA U 2 LEKARZY OBYDWAJ DALI ZLA DIAGNOZE TZN.ZE MALENKA MIALA BIODERKA OK.OKOLO 14 MIESIECY ZYCIA ZACZELA CHODZIC I LEKKO UTYKALA ,PO WIELU BADANIACH ZROBILISMY RENTGENA I OKAZALO SIE ZE MIALA ZWICHNIECIE STAWU BIODROWEGO.BYLAM ZROSPACZONA (JAK TO JEST MOZLIWE)BEDZIEMY SIE SADZIC NASZCZESCIE MAM ...
  • Witajcie, Jestesmy po operacji stawu biodrowego. Przed nami jeszcze ok 5 tygodni wysokiego gipsu z poprzeczka. Prosze napiszcie jak mylyscie swoje pociechy i co zrobic zeby gips tak brzydko nie pachnial obok miejsc intymnych. Mimo ze staram sie zmieniac czesto pampersy to zapach moczu dosc mocno czuc. Napiszcie rowniez czy mozna czesto nosic dziecko i w jaki sposob?? czy mozna wychodzic na spacerki. Jesli znacie jakies ciekawe zabawy to rowniez prosze o porade:) Z gory serdecz...
  • witam mam problem z moja corcia 3-mies. ktorej robiono usg panstwowo w 7 tygodniu (bo miala slabe odwodzenie) powiedziano ze jest ok (ale tam nie ma zadnego stopniowania wynikow tak jak sie tutaj na forum spotkalam?? Ale jak zglosilam sie z wynikiem do ortopedy takze panstwowo lek. powiedziala ze nie jest najlepiej bo z 1 strony jest zaokraglenie na zdjeciu. Teraz zauwazylam ze mala ma zawsze pusta koncowke nogawki spiochow przy podkurczaniu nozek z jednej strony tak jakby inacz...
  • witam moja córka ma 6 miesiecy od miesiaca nosi koszle jest ok bo sie przyzwyczaiła jest leczona od 2 miesiaca zycia najpierw bylo 2a i 2a pieluchowanie nie pomogło oraz frejka teraz widze ogromna poprawe nie dlugo idziemy na kontrol ma nadzieje ze jest lepiej mam pytanie czy to napewno jej pomoze co bedzie jek bedzie miał rok i bedzie chciała chodzic przeciez nie bedzie chodzila w aparacie a jezeli to sie nie naprawi to co wtedy poradzcie co zrobic
  • dziewczyny, w 5 tygodniu poszlam z coreczka na USG bioderek, pisalam o tym w poscie ponizej. Lekarz stwierdzil lekka dysplacje w lewym bioderku (IIc) a w prawym oznaczenie IIa. Zalecil bez dwoch zdan rozworke...z mezem postanowilismy jeszcze sie upewnic i pojsc do innego lekarza. Wybralismy bardzo cenionego i znakomitego ortopede chirurga dr Okłota (ma swoja strone w necie, znajdziecie przez gogle). Dr Oklot zbadal mala i stwierdzil ze wsystko prawidlowo. LEwa nozke gorzej odwodzi ale t...
  • Dziewczyny pomozcie prosze. W 7 TYG bylismy z coreczka na usg i niemila Pani dr poinformowala nas o szerokim pieluchowaniu i to wszystko, kontrol za miesiac. W ksiazeczce wyczytalam orzy prawym biodrze GN IIA, przy lewym GN II co to znaczy i czy trzeba tu pieluchowac, szkoda mi mojej perelki, jak jest pielucchowana:-(
  • Wreszcie zegnamy sie z szyną. RTG pokazalo naprawde piekne bioderka mojej niuni.Wrawdzie jadro kostanienia pojawilo sie tylko w prawym biodrze ale lekarz zapewnia ze jest ok i na lewe przyjdzie czas. Dla swietego spokoju pewnie skonsultuje jeszcze mala z drugim lekarzem ale juz dzis jestem bardzo bardzo szczesliwa. Wszystkim Wam zycze wytrwalosci, czas jednak szybko mija i do wszystkiego mozna sie przyzwyczaic śzczegolnie dra dobra maluszkow. Pozdrawiam serdecznie.
  • Po niespełna 6 miesiącach leczenia ortopeda zalecił odstawienie szyny Koszli :))) Córka miała obustronną dysplazję IIIB stwierdzoną w 5 tygodniu życia - leczenie: najpierw przez miesiąc Frejka, potem już Koszla. Kontrole średnio co 1,5 miesiąca - na każdym usg było lepiej, aż w końcu pokazalo się IB :))) Szynę zostawiliśmy ortpedzie - może pomoże innemu dziecku, do kontroli mamy się pojawić za 2 miesiące. Córka juz tydzień jest bez szyny - przekręca się jak szalona, turla się, c...
  • witajcie znowu niestety za prędko pochwaliłam się że żegnamy się z rozwórką co prawda dysplazja niby ustąpiła, ale wciąż czuć przeskakiwanie w biodrach, chociaż na usg obraz wygląda ok lekarz (chirurg dziecięcy) który prowadził Igę pozwolił na zdjęcie rozwórki ale dla pewności zalecił jeszcze konsultacje u ortopedy dziecięcego bylismy... i niestety ortopeda nakazał załozenie tego ustrojstwa ponownie nie powiem żeby mnie to cieszyło :( we wtorek jedziemy do dr Holeczek do Tarno...
  • Odebraliśmy dziś zdjęcie rtg i opis. I niestety jest napisane, że łuki Schentona-Menarda są obustronnie przerwane.Poza tym jądra kostnienia głów obu kości udowych podobnie rozwinięte. Jutro idziemy do lekarza okazać zdjęcie i Helenkę. Ech, a już myślałam, że będzie dobrze ( wg usg już było Ia na obu biodrach) Trzymajcie kciuki, proszę...
  • tylko szynki na noc przez 6 tyg narazie zakaz wstawania i klekania ale jest suuper dobrze zdiecie rtg piekne teraz tylko rehabilitacja i juz niedlugo bedziemy chodzic pozdrawiamy wszystkie mamy ktore o nas myslaly w najtrudniejszych dla nas chwilach

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się