Dodaj do ulubionych

olej i oliwa

IP: *.kamnet.pl 28.09.11, 08:41
Pomóżcie mi wybrać najzdrowszy olej i oliwę. Wychowana w takich a nie innych latach bazuję zawsze na rzepakowym lub smalcu. Chciałabym jednak coś w swojej kuchni zmienić na lepsze, tylko kompletnie się na tym nie znam. Co polecacie? Co używacie? Proszę o konkretne nazwy (jeśli można) tak, abym mogła pójść do sklepu i kupić. ;-)
Obserwuj wątek
    • galtom Re: olej i oliwa 28.09.11, 09:54
      Dobra oliwa z oliwek jest zawsze OK. :-)
      Olej ryżowy też jest super, nie smierdzi , jest lekki i dobrze sie na nim smazy.
      Do salatek mozesz tez skorzystac z wyrobow z pestek winogron.
      Z kolei olej z orzechow trudniej spalic bo moze smazyc w wyzszych temperaturach (stad mniej produktow ubocznych smazenia).
      Teraz idz do sklepu i zobacz, na ktore mozesz sobie pozwolic.
      UWAGA: przy oliwie z oliwek sprawdzaj z ktorego tłoczenia, zeby nie kupic popluczyn po oliwie!
    • 83kimi Re: olej i oliwa 28.09.11, 10:25
      Może na początek spróbuj z klasyczną oliwą z oliwek? Tylko dokładnie przeczytaj etykietkę, żebyś miała pewność, że kupujesz dobrą oliwę. Oliwa z oliwek jest świetna do sałatek i marynowania mięsa. Gdy smażymy mięso zamarynowane w oliwie, nie dodajemy już żadnych innych tłuszczy.
    • janek53 Re: olej i oliwa 28.09.11, 10:27
      Byl wiele dyskusji na ten temat. Wpisujac w wyszukiwarce "olej" i/lub "oliwa" znajdziesz wiele watków. Najpierw prosze przeczytaj ten (caly):
      forum.gazeta.pl/forum/w,77,21957587,22063369,Re_OLIWA_Z_OLIWEK_.html
      pózniej ten (caly):
      forum.gazeta.pl/forum/w,77,123449362,123449362,Nie_wolno_smazyc_na_oliwie_z_oliwek_.html
      Moze bedziesz miala jasniejszy temat.
    • very.martini Re: olej i oliwa 28.09.11, 12:04
      A kiedy ostatnio widzieliście w sklepie oliwę inną niż z pierwszego tłoczenia? Pytam z ciekawości, bo ja dawno nie. Co prawda nie przypatruję się oliwom, bo nie lubię i nie kupuję, ale ktoś mi niedawno opowiadał, że dzisiejsze prasy dają oliwkom taki wycisk przy pierwszym tłoczeniu, że o drugim nie ma już mowy.
      Nie dotyczy oliw wyrabianych ręcznie, oczywiście.

      16%VOL
      22%VAT
        • very.martini Re: olej i oliwa 28.09.11, 15:45
          Booooże, przecież nie mowię, że lokalny siłacz bierze oliwkę między kciuk i palec wskazujący i wyciska z niej olej i to jest pierwsze tłoczenie. Chodzi mi o małe prasy obsługiwane ręcznie w niewielkich manufakturkach, tak jak niektórzy mają fanaberię, żeby otworzyć manufakturę czekolady i rozlewać ręcznie z garnuszków do form - a nie o wytwarzanie oliwy na masową skalę, gdzie prasy mają ucisk rzędu kilku ton, a żeby zadziałały pan za komputerem odrywa się na moment od pasjansa i naciska guzik i wszystko spływa do wielkich kadzi.
          Nie kupuję oliwy, bo nie lubię jej smaku, więc się nie przypatruję butelkom, ale zaciekawiło mnie, czy ktoś z Was spotykał się ze sklepową oliwą w średnim przedzialne cenowym, która nie jest extra vergine. Kiedyś jakoś nie było problemów ze smażeniem na oliwie, bo smażyło się na oliwach z kolejnych tłoczeń, nie na EV, a teraz podkreśla się, że oliwa jest do stosowania na zimno - i zastanawia mnie, czy nie jest to związane z tym, że oliwa występuje właściwie tylko w postaci EV.
          Nie jest to mój życiowy problem, tak się zastanawiam.

          16%VOL
          22%VAT
          • linn_linn Re: olej i oliwa 28.09.11, 19:34
            To jest taka wersja dla turystow: w rzeczywistosci zawoza oliwki do "frantoio" i dostaja oliwe. Czesto w ogole nie oplaca sie zbierac olwiek: o recznym mniej lub bardziej wyciskaniu oliwy raczej mowy nie ma.
            Wracajac do tloczenia: "olio di oliva" i "olio di sansa" / goszcza na polkach bardzo czesto / sa Twoim zdaniem z pierwszego tloczenia?
    • Gość: Marek Oliwa z oliwek IP: *.unitymediagroup.de 28.09.11, 12:54
      Oliwa z oliwek, owszem, najlepsza, też używam (właściwie tylko).

      Ale jeżeli ktoś jest nieprzyzwyczajony, trzeba wiedzieć że oliwa ma własny smak i zapach, może być mniej lub bardziej intensywny. Intensywniejszy bywa właśnie u oliwy najlepszej jakości, tak że może sensownie jest na początek kupić "gorszą", bo nie wiadomo czy Ci się spodoba (niektórzy nie lubią).
    • ta_karola Re: olej i oliwa 28.09.11, 13:00
      Ja właśnie teraz zaczęłam kupować olej rzepakowy jako ten najzdrowszy a do sałatek oliwa z oliwek.
      Poczytaj sobie :
      polki.pl/odzywianie_artykul,10014109.html
    • hester83 Re: olej i oliwa 28.09.11, 13:15
      Używam głównie oliwy, oleju słonecznikowego i dobrej jakości oleju rzepakowego tłoczonego na zimno. Ponadto czasem " przyprawiam " sałatki bądź dania na bazie warzyw olejem sezamowym. Ale olejów jest mnóstwo: ryżowy, z pestek winogron, makowy, arachidowy, sojowy, kukurydziany, z orzechów włoskich, z pestek dyni itd. Warto więc próbować i wybrać kilka które najlepiej odpowiadają.
    • coralin Re: olej i oliwa 28.09.11, 15:55
      Rzepakowy jest bardzo zdrowy, ale z tłoczenia na zimno i w cenie oliwy.
      www.raportrolny.pl/index.php/home/uprawy/rzepak/902-nowy-rok-nowa-prawda-o-oleju-rzepakowym.html
      Ja używam najwięcej oliwy z pierwszego tłoczenia, uwielbiam jej smak. Lubię tez arganowy, ale mam go mało i traktuję jak przyprawę. Chyba prawie wszystkie oleje tłoczone na zimno (łącznie z rzepakowym) mają specyficzny smak i idealnie byłoby sprawdzić przed zakupem lub na początek kupić w butelce 250 ml.
      Jem bardzo mało smażonych rzeczy. Naleśniki czy placki ziemniaczane smażę na oleju z pestek winogron. Cebulę do sosu pomidorowego szklę na oliwie.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka