orla

(4 wyniki)
  • Czołem:) Któż z miłosników Tatr nie zna podniebnego szlaku Orlej Perci.... "Nie znosi brawury, pychy i nieostrożności. Ceni rozsądek i pokorę To jedyny taki szlak w polskich górach, podobnego nie ma nawet w słowackich Tatrach, o wiele bardziej rozległych od naszych. O zachwycające miejsca w Tatrach nietrudno. Nęcą doliny, stawy, łagodne Czerwone Wierchy, szlaki na Szpiglasowy Wierch, gdzie można minąć się ze świstakiem, czy słynne Rysy. Ale to właśnie przejście Orlej Perci ...
  • "Naczelnik TOPR postuluje zdjęcie łańcuchów i drabinek z Orlej Perci, by zniechęcić niedoświadczonych turystów. Dyrekcja Tatrzańskiego Parku Narodowego w odpowiedzi na sugestie ratowników na razie zapowiada wprowadzenie od najbliższych wakacji ruchu jednokierunkowego na najtrudniejszym odcinku trasy. Z Orlej Perci powinny zniknąć łańcuchy i drabinki - postuluje naczelnik TOPR. Nie ma drugiego takiego szlaku w polskich Tatrach: prowadzi powyżej 2000 m n.p.m. granią Tatr Wysokic...
  • Już kiedys ten temat poruszałem. Został jednak zarchwizowany, wiec nie mogę nic dopisać. Oto co na temat przyszłości sławnego tatrzańskiego szlaku zwanego "Orlą Percią" można wyczytac w miesieczniku "N.P.M". Fragment: W rejonie Orlej Perci co roku giną ludzie. W tym roku, do końca sierpnia życie straciły tam już cztery osoby. Ostatnia ofiara to 19- letni Bartek z Łodzi. Kolejne śmiertelne wypadki sprawiają, że wraca dyskusja nad przyszłością tego unikalnego w polskich górach szl...
  • czyli najwyzsze polskie odznaczenie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się