przedmioty

(24 wyniki)
  • Oddałem dzisiaj bibliografię do sekreatraiu lecz mam wątpliwości co do poprawności literatury przedmiotu. Otóz mam specyficzny temat który brzmi 'Retoryka dawniej i dziś. Sformułuj wnioski na podstawie analizy porównawczej wybranych przemówień zawartych w literaturze dawnych epok i współczesnych wystąpień publicznych' Literatura podmiotu jest ok. Ale w literaturze przedmiotu wybrałem same przemówienia i zapisałem je tak: 1.Dr Martin Luther King "I HAVE A DREAM" 2.Przemówienie Lecha Wałęs...
  • Hej, jest to bardzo pilna sprawa. W poniedzialek (czyt. jutro) musze oddać bibliografię do dyrekcji. No i moj poroblem jest taki ze w literaturze podmiotu mam obraz i nie wiem jak wpisać do niego literature przedmiotu? jaka jest kolejnosc? Kazdy mi mowi inaczej. Mam album z obrazami i pod ilustracjami mam krótkie opisy, wychowawczyni(polonistka)powiedziala, ze to moze byc, ale nie chciala mi powiedziec jak to napisac, bo mam sama sie dowiedziec -.- Album ma tytuł: "1001 obrazów...
  • Witam. Mam temat: "Literackie wizje młodości, jej doświadczeń i dążeń. Omów na wybranych przykładach." Książki mam wybrane takie: a. Adam Mickiewicz, Oda do młodości, Poezja polska w szkole średniej od średniowiecza do współczesności ANTOLOGIA, Warszawa, KAMA, 1997, ISBN: 83-7153-070-6. b. Juliusz Słowacki, Kordian, Bydgoszcz, ARKANUM, 1991, ISBN: 83-85069-20-8. c. Adam Asnyk, Do Młodych , Poezja polska w szkole średniej od średniowiecza do współczesności ANTOLOGIA, Warszawa, KAMA...
  • Mam pytanie co mozna zaliczyc do literatury przedmiotu: czy moze to byc: -Slownik motywow literackich ?? -Slownik lektur szkolnuch ?? -Slownik bohaterow literackich ?? np. czy moge podac Posłowie do Medalionow z jakiegos tam wydawnictwa poznanskiego ktore jest na koncu ksiazki i napisal je jakis gosc. -czy moze to byc Biblioteczka Opracowan z Ksiegarni Wysylkowej Lublin, u nas w szkole mowili ze nie moze byc w literaturze podmiotu opracowanie ktore zawiea streszczenie, a tylko taki...
  • Witam Czesto zdarzaja sie na maturze ustnej pytania zwiazane z literatura przedmiotu ??? Dzieki
  • Mój temat to ROLA MOTYWÓW FANTASTYCZNYCH W LITERATURZE I FILMIE XXw. SCHARAKTERYZUJ WYBRANE PRZYKŁADY... opieram sie na twórczości TOLKIENA- Władca Pierscieni i Silmarylion... znalazłam wszystkie motywy w SŁOWNIKU MOTYWÓW LITERACKICH w niektórych jest podana nawet ich rola...Chodzi tylko oto że ja kompletnie niewiem jak napisać Bibliografie?!jak ona ma wyglądać... wogóle o co chodzi w tej literaturze podmiotu i przedmiotu jak to zapisać czym to sie rózni...(oprócz haseł jak fantas...
  • Witam Mam problem, bo nigdzie nie mogę znaleść literatury przedmiotu do książki Mario Puzo "Ojciec Chrzestny". Gdyby ktoś znał jakieś artykuły, opracowania (tylko nie w internecie ale w literaturze) itp. do tej książki to byłbym bardzo wdzięczny. Dziękuje i pozdrawiam
  • hej!obiecałam kolezance pomoc w napisaiu pracy o temacie moty wedrowca w literaturze no i mam problem z literaturą przedmiotu. musze napisac to do środy i ie bede miala kiedy zajrzec do biblioteki a i necie nei moge ic znalezc. choci mi o jakies opracowaia, tytuły traktujące o danych utworach (zawartych w daych epokach) : " mały książe", kochanowski "treny"-szczegolnei VIII, stepy arkemaskie Mickiewicza i M.Pawlikowska-jasnorzewska - nie pamietam dokladnie tytułu ale chyba cos w st...
  • Witam, Czy ktoś mógłby mi podać jakąś literaturzke przedmiotu do tematu : "Wina i kara w literaturze romantyzmu. Omów na wybranych przykładach literackich różnych epok". Obiecałem ze załatwie, ale jakoś dałem ciała.. Licze na was..
  • Mam problem niewiem co zaliczyć do bibliografi przedmiotu do tematu Literatura i sztuka wobec ludzkiego cierpienia. Mam tylko dwie pozycji Słownik motywów literackich i Literatura polska -Przewodnik encyklopedyczny. Niewiem także gdzie umieścić obrazy czy w bibliografi podmiotu czy w przedmiotu czy może wystarczy napisać w materiałach pomocniczych punkt reprodukcje obrazów ???? Jeśli możecie to mi pomózcie jutro muszę oddać juz kompletną bibliografia bo tą co mam to nauczycielka n...
  • potrzebuje literatury przedmiotu do: Bibli Zbrodni i kary Poczatku (szczypiorskiego) piosenek kaczmarskiego No i co wy na to? Ktos ma jakikolwiek pomysl?
  • Wybralam temat do pracy maturalnej "Człowiek w obliczu zagrożenia" mam to przedstawic za pomoca literatury, filmu i malarstwa. Prosze o jakies podpowiedzi dot. malarstwa i filmu. Myslalam nad "Pianistą", ale moze macie lepsze pomysly? Co do malarstwa to czy dobre bedzie "Rzeź na Chios" Delacroix? Literature jaka mam to "Dżuma" , "Inny świat" oraz "Zdążyć przed Panem Bogiem". Nie do konca wiem jaką lit. podmiotu do tego dobrać ;/ i ogolnie czy to dobre utwory, czy moze lepiej coś...
  • matura już tuz tuz a w związku z tym mam coraz więcej problemów związanych z brakiem współpracy w relacji uczeń-nauczyciel wiec pisze tu kolejny raz ... hmmm mam problem dotyczący bibliografii nie wiem jak ja napisać co ma sie znaleźć w podmiocie a co w przedmiocie ..czasu mało a ja dalej jestem w kropce... nie wiem zupełnie co gdzie przypasować ...
  • Witam, Mam temat na prezentacje maturalną - Jak "rodzą się" zbrodniarze? Na podstawie wybranych lektur wykaż, że literatura jest źródłem wiedzy o wpływie różnych czynników na degenerację jednostki. Moje pytanie brzmi: jakie książki wybrać do literatury przedmiotu ? do kiedy należy oddać bibliografię ??
  • omow problem na wybranych przykladach. wybralem 'inny swiat', pozegnanie z maria' i medaliony' teraz chcialbym skompletowac z tych ksaizek bibliografie tylko nie wiem jakie lektury dac do lit. przedmiotu, a jakie do podmiotu moze ktos z was mial kontakt z tymi ksiazkami i wie ktore beda lepsze do podmiotu , a ktore do przedmiotu. jestem cieniutki z j.polskiego i nawet bym sie ucieszyl jak ktos by wysunal mi tematy jakie moge poruszyc w zwiazku z tematem powyzej. choc mysle, ze jest...
  • a oto ona : z góry dziękuje... Temat prezentacji: Bunt i pokora jako sposoby zachowań człowieka wobec Boga. Przedstaw na przykładzie wybranych utworów literackich. Bibliografia przedmiotu: 1. Hutnikiewicz. A. „Hymny”Jana Kasprowicza, Warszawa 1994. 2. Romantyzm .Witkowska. A., Przybylski R.., Warszawa 1997. 3. Wojdakowska. M. Wielka Improwizacja.[w:]Mała Księga Cytatów, Białystok 1999. 4. Pokora - wartość czy etyczna mistyfikacja [na:] www.humanizm.free.ngo.pl/pokora...
  • ile min lub max ma się być w bibliografii?? do kiedy plan ramowy ??
  • prosze o pomoc jak napisac ustny polski na ten temat, Przykladowa bibliografia podmiotu i przedmiotu. Z gory wielkie dzięki!!!
  • Witam. Chciałbym się dowiedzieć czy komisja sprawdza czy tekst pracy maturalnej pochodzi z internetu. Jestem w trakcie pisania pracy, i głownie opieram się na tzw. "gotowcach" z internetu. Oczywiscie nie jest to z jednej pracy, tylko z kilku prac, zebranych przeze mnie w całość, i przerobione na styl pracy maturalnej (tzn. wstep, teza , rozwiniecie, zakonczenie). Pisze o przyczynach i konsekwencjach samotnosci człowieka. Na samym poczatku mam wyjasnienei pojecia "samotnosc" z wikiped...
  • Witam. w tym roku pisze mature i moj temat jest taki: "Rzeczywistość PRL-owska ukazana oczyma twórców literatury i filmu, omów na wybranych przykładach". Prosze poradzcie mi jaka literature przedmiotu i podmiotu powinnienem wybrac, bo narazie to nie mam pojecia!!:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się