Forum Nauka i edukacja DOKTORANCI
ZMIEŃ
      przedmioty

przedmioty

(15 wyników)
    • Właśnie dowiedziałem się, że mam za tydzień rozpocząć prowadzenie bardzo trudnego przedmiotu, który jest o 100 lat świetlnych odległy od moich zainteresowań badawczych. Na dodatek nie mam ŻADNEJ wiedzy w tym temacie i nie widzę tych zajęć - specyfika tego przedmiotu jest taka, że nie da się nawet zadać referatów studentom. Jest jakaś metoda żeby wykręcić się od prowadzenia takich zajęć?
    • Zastanawia mnie jak drogie koleżanki i koledzy wybieraliście temat pracy. Czy promotor pomagał czy też poszliście do niego z gotowym tematem? Skąd wzięły sie pomysły, zwłaszcza jeżeli ktoś nie pracuje w środowisku akademickim. Może warto by sie podzielić przemyśleniami na ten temat. Pozdrawiam
    • Zajęcia dydaktyczne - obowiązek każdego doktoranta. Co o nim sądzicie ? Jak oceniacie prowadzenie zajęć (ćwiczeń, konwersatoriów, wykładów) z Waszymi "poszukującymi wiedzy", pilnymi ;) podopiecznymi ? Ja osobiście, prowadzę zajęcia z dwóch rożnych przedmiotów. Jeden jest mi bardzo bliski i mogę go wykładać godzinami, a drugi .... lepiej nie pisać. :) Jak to jest u Was ? Macie jakieś sposoby zainteresowania studenta niezbyt ciekawym tematem ? pzdr, doktorant.ka
    • Proszę o opinie, na ile można wycenić korepetycje w następującej sytuacji: Korepetytor - nauczyciel akademicki, mgr, doktorat w trakcie. Uczeń - student powtarzający przedmiot. Korepetycje po angielsku (student ma te zajęcia w j. ang.) Przedmiot "nielingwistyczny", tzn raczej ścisły. Dziękuję:)
    • Mam niedobrą opinię na temat studiów doktoranckich i jestem ciekaw jakie jest wasze zdanie na ten temat. Ja mam następujące obiekcje: 1. Jak zauważyłem, tam gdzie studiuję są bardzo dziwne kryteria naboru na te studia. O ile mi wiadomo dostają się na nie nawet osoby które w ciągu studiów miały powtórki niektórych przedmiotów. 2. Zastanawia mnie poziom prowadzenia zajęć przez doktorantów, którzy będąc na studiach nie byli orłami i prześlizgiwali się z roku na rok najmniejszym ko...
    • "Naukowiec olsztyńskiego uniwersytetu o mały włos nie dostał nagany za to, że odmówił prowadzenia zajęć z przedmiotu, do którego - jak tłumaczy - nie ma kwalifikacji" tiny.pl/2w4g
    • wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3911405.html +- pare latek i bedzie to samo o mlodych doktorach. Tyle moja szklana kula mowi.
    • Zgodnie z deklaracjami z niedawnych moich watkow proponuje temat. Jak wiadomo z wielu watkow, i z zycia oczywiscie, prowadzenei nawet swietnych zajec nie jest istotne, nie profituje, nie jest cenione, dla rozwoju zawodowego/naukowego, to w sumie oczywiste, prezentowac mozna material przstarzaly czy przede wszytskim ten sam, a nic w tym rozwojowego... Z drugiej strony nadgodziny to jednak sposoob na dorobienie... Jak to godzic? Opisze jak sobie radze. Bez wzgledu na to jakie pr...
    • Witam, jestem na studium doktoranckim SGH. Akurat jestem w trakcie zaliczeń. Niestety, wpadły mi dwie oceny, które uważam że mogłbym poprawić. Teraz pojawia się pytanie, czy warto zadać sobie trud w tym celu. Jak to jest z ocenami ze studium doktoranckiego? Czy one są do czegokolwiek przydatne? czy one pojawiają sie na dyplomie koncowym? czy może średnia? a może liczy się tylko czy przedmiot jest zaliczony (albo nie)? Na pewno nie są potrzebne do stypendium - bo takowego na S...
    • Witam po tygodniowym niebycie... (przygotowuje dla Was pewne sprawozdanko z pobytu na pewnej konferencji, ale to potem - jak je napisze:)) Mam za to pytanie innej natury... Jak uwazacie, co sadzicie na temat cech,przymiotów ktore powinen posiadac dobry nauczyciel akademicki, aby stal sie liderem, przywodca dla studentów? Aby wyzwalal w studentach ogromna chec nauki i dzialania w roznych obszarach, uczyl samodzielnosci, kreatywnosci, wskazywal droge? Chodzi mi np. o pasje, komunik...
    • Pierwszy raz pisze sprawozdanie i kompletnie nie wiem jak sie do tago zabrać? Prosze o jakieś wskazówki
    • Ostatnio zdarzyło mi się, nie po raz pierwszy, pilnować na egzaminie. Była to, jak zawsze, istna rzeź niewiniątek. Studenci byli kompletnie nieprzygotowani i strasznie ściągali. Profesor prowadzący egzamin nie wyrzucał przyłapanych na oszukiwaniu, odbierał tylko niedozwolone pomoce. W 80-osobowej sali, uzbieraliśmy tego cała siatkę, i to samych kserówek. Przerażające jest to, że nawet nie zadali sobie trudu samodzielnego przygotowania ściąg. Co gorsza po zabraniu jednej karteluch...
    • Czy mam szanse na dostanie się na studia doktoranckie magister, który coprawda napisał bardzo dobrą prace magisterską, ma odpowiednią średnią z całości studiów (i spełnia również inne formalne wymogi), z tymże w czasie trwania studiów zdarzyło mu się załapać dwie "dwójki" do indeksu? Dodam jescze że raz powtarzał jeden rok, miał też roczną przerwę zakończoną reaktywacją. Czy takie okoliczności mogą mieć wpływ na postepowaniu rektrutacyjnym? (bo regulamin nic o tym nie mówi). Z g...
    • Zaczynam podejrzewać, że jestem kompletną ofiarą i niezgułą. Możecie mi powiedzieć, w jaki sposób udało się niektórym z Was przynajmniej znaleźć pracę na prywatnej uczelni? I czego tam uczycie? Jak na coś takiego się można załapać?
    • u Was tez sie praktykuje? Wprowadzono? U nas od teraz i nikt nic nei wie, na Wydziale tlumacza odwrotnie niz w Rektoracie:) Jak jest i dla Was to ciekawe to wyjasnie, bo dosc zawile, jak niby jest poprawnie... jak dziwactwo UMCS to usuncie watek Wojciech Olchowski

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się