Forum Nauka i edukacja Nauczyciele
ZMIEŃ
      przedmioty

przedmioty

(26 wyników)
    • Witam wszystkich, mam pytanko, gdzie w stolicy mozna zrobic studia podyplomowe i miec uprawnienia do nauczania drugiego przedmiotu? Ile trwaja i jaka jest odpolatnosc, moze ktos wie? Bede wdzieczna za odpowiedz. Pozdrawiam, Joanna (anglistka)
    • Witam, Z góry pzrepraszam za długość postu ale mam nie lada zgrzyt :-(Od września zaczynam pierwszą pracę w szkole. Mam w liceum uczyć WOK-u i (wg. rozmów lipcowych) twórczego przeobrażania świata. Dla jasności - mam mgr. z filozofii i skończone studium podyplomowe wiedzy o sztuce dajace mi uprawnienia do uczenie ww. przedmiotów. Ale coś tam się zaczyna drzeć w tej mojej nowej szkółce i nie wiadomo czy będą mieć dla mnie cały etat. Od pani sekretarki dowiedziałam sie że dyrektork...
    • Witam! Czy sytuacja w mojej szkole to standard?? Zaczęłam pracę w tym roku i co mnie zdziwiło już we wrześniu to plan lekcji, który przewiduje mnóstwo okienek. Ja mam 9. Inni nauczyciele podobnie. Ale nie o tym: chciałam zapytać was o zastępstwa. Gdy któryś z nauczycieli jest na zwolnieniu (a teraz to normalne bo grupa szaleje) na zastępstwa wysyłani są w pierwszej kolejności nauczyciele mający okienka - a tu jest ich do wyboru do koloru. Mamy przykazane w czasie tych zajęć prowadzić lekcje ...
    • Witam! Klasa ma przez 3 lata po 1 godz. języka niemieckiego (dodatkowego) tygodniowo. Czy ocena z tego przedmiotu wlicza się do średniej? Monika
    • Kochani! Czy zapoznaliście się już z nową podstawą programową? Bo ja jestem w szoku. Mój przedmiot (historia) w gimnazjum kończy się na I wojnie światowej!!! Wniosek jest taki, że te osoby, które zakończą edukację na gimnazjum nigdy nawet nie usłyszą w szkole o II wojnie światowej, Solidarności itp itd. Drugi mój przedmiot, wiedza o społeczeństwie ma zostać podobno okrojony do dwóch (z dotychczasowych trzech) godzin w tygodniu.Szkoda gadać. Hall z kolesiami się po prostu rozszaleli. A W...
    • Mam pytanie. Ukończyłam studia licencjackie „Profilaktyka społeczna i resocjalizacja” oraz magisterskie „Pedagogika ogólna”. W chwili obecnej jestem na trzecim roku „Filologii angielskiej”. Uczę języka angielskiego w szkole podstawowej. Chciałabym się zapytać czy chcąc pracować w zawodzie nauczyciela języka angielskiego muszę ukończyć jeszcze dwuletnie studia magisterskie? Może ktoś wie, jak to będzie wyglądało po 2006 r ? Czy mając tylko dyplom...
    • ciekawi mnie wasza opinia na temat przekonań autorki jednej z książek dla nauczycieli "Nauczyciel zachowuje się jak ekspert od określonego obszaru wiedzy i jest to prawdopodobnie największe nieporozumienie! Ponieważ nauczyciel nie może być ekspertem od wiedzy przedmiotowej. Takimi ekspertami sa naukowcy i profesjonalni badacze." i jeszcze jedna myśl: "Może to się wydać prowokujace, ale każdy nauczyciel może uczyć wszytskich przedmiotow w szkole podstawowej i średniej (z wył...
    • Mam pytanie. Niedługo kończę studia i będę chciała sobie może dorabiać pracując jako nauczyciel przedmiotów ekonomicznych. Zastanawiam się jednak jak to jest - dostaje się program zajęć czy samemu się to opracowywuje? Skąd wziąść to wszystko? Czy ktoś to musi zatwierdzić?Czy, żeby dostać pracę nauczyciela, to trzeba wędrowac po szkołach czy składa się dokumenty w innym miejscu? A w ogóle to jakie jest zapotrzebowanie na takich nauczycieli? Jak dyrektorzy patrzą na początkujących ...
    • już ten miód za nami, może spróbujemy to jakoś podsumować, wypunktować błędy, tak, aby można było podjąć działania zmierzające do poprawy ; a więc do rzeczy: - błąd w strukturze egzaminu; przykład: uczeń zdaje polski, angielski i historię jako obowiązkowe, matematykę, wos i geografię jako dodatkowe; wszystkie wyniki bardzo dobre oprócz historii, z której osiąga 19% poziomu podst., no i oczywiście ma oblany egzamin; czy jego błąd w postaci przypisania historii do części obowiązkow...
    • Są już wyniki nowej matury a nikt nawet nie poruszył tego tematu. Czy naprawdę macie to gdzieś jak wypadli wasi uczniowie? A sami żyjecie już tylko nadchodzącymi wakacjami, bo większość z was niestety jeszcze coś robi w szkołach. Czemu według was wypadła tak dennie? Za trudny egzamin? Czy uczniowie jak zwykle się nie uczyli? A może to wy zawiedliście? Jak to jest?
    • Moje pytanie dotyczy placenia za zastepstwa. Czy ktos sie orientuje jaka jest stawka - czy taka sama jak za zwykla godzine (oczywiscie odpowiednio do stopnia stazu)? dziekuje z gory
    • Mam ukończone studia magisterskie z dziedziny ekonomii, podyplomowe także ekonomiczne. Od października zamierzam zrobić podyplomowe z zakresu pedagogiki (abu uzyskac uprawnienia). Dodam jeszcze że studiuję na doktoranckich. Nie wiem tylko co jeszcze musze zrobić, aby móc nauczać? Najchętniej przedmiotów ekonomicznych. I niekoniecznie na uczelni. Jak patrzą na nauczyciela z doktoratem? Jak to jest z waznościa studiów (tzn. jesli nie podejmę pracy zaraz po skończeniu studiów t...
    • Mam nadzieję, że się odezwą :), choć jest to grono bardzo nieliczne... Bardzo mnie interesują Wasze opinie na temat nowej matury z historii sztuki. Czy dysponując narzuconą odgórnie siatką godzin jesteście w stanie przygotować młodzież do nowego egzaminu? Muszę Wam przyznać, że chociaż nauczam tego przedmiotu w systemie dwóch godzin tygodniowo w cyklu czteroletnim, to mam wielkie obawy, czy wystarczy mi czasu na realizację materiału, choć pracujemy bardzo intensywnie i nie ma mowy...
    • jestem mgr ekonomii. Teraz, przebywając na wychowawczym, chciałabym zrobić uprawnienia pedagogiczne, by wreszcie mieć możliwośc zajęcia się czymś co mnie intersuje. Mam jednak pytanie: co faktycznie można robić (czego uczyć) z takimi uprawnieniami, bez ukończenia jakiegoś konkretnego kierunku studiów, hp. historii? Tylko nauczanie początkowe? A może to tez nie?
    • Mam pytanie - chce w przyszlosci niedalekiej uczyc w szkole. Ale - jestem na 4 roku politologii zaocznej, nie mam kursu pedagodicznego - wiem, ze mozna cos takiego zrobic w CEN we Wroclawiu we wlasnym zakresie. Mam pare pytan - czy mozna zaczac prace w szkole bez tego kursu, w jakiej szkole - jak sie za zabrac, czy sa jakies centra, ktore pomagaja szukac pracy w szkolach i czy w ogole jest zapotrzebowanie na nauczycieli WOS-u - po moich studiach tego przedmiotu moglabym wlasnie uc...
    • Znowu źle poszedł. A rocznik był nawet dobry... Już czuję tą jazdę która nas czeka. Wszystko się skrupia na nas. Są robocze narady, plany naprawcze, wizyty karcącego wójta na radach pedagogicznych, szepty, płacze, dywaniki. Dziękuję Bogu, że jednak nie uczę historii tylko angielskiego. W mojej szkole jest naprawdę strasznie jeżeli chodzi o ten cholerny egzamin (prowincja, popegereowskie wsie). A tak wogóle to uważam, że ten egzamin to skandal: jest trudniejszy niż matura: ze wsz...
    • witam;) mam taki oto DUZY problem://, otoz z natury mowie raczej ciszej..., tzn. nie jakos tam bardzo cicho ale czasem rozmawiajac z kims ta osoba prosi aby powtorzyc itp., nie mowiac juz o sytuacjach gdy jestem gdzies ze znajomymi, leci glosna muzyka i musze podniesc głos aby ktos mnie usłyszal, wtedy wole wcale sie nie odzywac bo po takim głosowym wysiłku bardzo meczy mi sie gardło i na drugi dzien juz mam chrypke:( bardzo mnie to meczy bo nieraz mam cos ciekawego do powiedzenia...
    • wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3431522.html To chyba pierwszy dobry pomysł Giertycha. W większości szkół 4h to i tak fikcja a godzina historii więcej nie zaszkodzi,pod warunkiem że branżowy nie wprowadzi w życie podziału tego przedmiotu. Przyznam że tego ostatniego trochę się boje....
    • Witam! Dawno mnie nie było z braku czasu:( Mam takie pytanie: jak to jest z nauczaniem indywidualnym, czy dostaje je nauczyciel, który uczy daną klasę (tzn. jeśli uczeń jest do jakiejś konkretnej zapisany), czy też inny nauczyciel wskazany przez dyrekcję? Czy można odmówić?
    • Pytam o taką niby banalną sprawę, ale w mojej szkole za zastepstwa płaci się w dość dziwny sposób - jeśli ja matematyczka idę nauczać matematyki, otrzymuję 95% stawki, jeśli natomiast idę na zastępstwo za polonistkę, dostanę tylko 50%, choćby to była klasa, w której uczę matematyki i lekcja zastępcza była zaplanowana np. wczoraj. Uważam, że to niesprawiedliwe, ale nie da się przekonać dyrekcji, która tak właśnie interpretuje decyzje organu prowadzącego. Czy ktoś zna może jakieś po...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się