Forum Nauka i edukacja Język niemiecki
ZMIEŃ
      przedmioty

przedmioty

(19 wyników)
    • jak to powiedzieć po niemiecku? pomóżcie, proszę!
    • CZy zna ktoś może jakies strony uczelni niemieckich albo inne gdzie można znaleźc nazwy przedmiotów? Głównie interesuje mnie nasza Akademia Ekonomiczna- zarządanie
    • Jak powiedzieć: Mam dwie czwórki,piątki, szóstki ... itd. Chodzi o oceny z przedmiotu.
    • spolki? - Beschlussfassung über Aufrechterhaltung der Gesellschaft?, czy jestem w mylnym bledzie? :))
    • Witam wszystkich, mam "nietypowe" ptanie. Niedawno skończyłam studia na Akademii Ekonomicznej w Krakowie (Stosunki Międzynarodowe)-dzienne i chciałabym rozpocząć studia w Niemczech na Uniwersytecie, tyle że nie podyplomowe, a magisterskie. Orientujecie się może co wtedy się liczy przy rekrutacji, tzn. czy standardowo wyniki matury czy może wyniki z dyplomu magisterskiego, ew. oceny z jakiś przedmiotów. Czy możliwe jest po zdaniu egzaminów wstepnych "wskoczenie" np. na drugi rok ...
    • JAk to sformułowac?? Es ist den Leuten unmoeglich, die Wichtigkeit einer Tatsache, ihre Konsequenzen, ihre Anwendung, vor ihr selbst zu unterscheiden; die Beschreibung einer Sache von der Beschreibung ihrer Wichtigkeit. Ludzie nie są w stanie oddzielić ważności, konsekwencji, zastosowania faktu od samego faktu; nie potrafią oddzieliś opisu rzeczy od opisu jej ważności
    • przysposobienie obronne?? wychowanie fizyczne?? wiedza o społeczeństwie?? jak przetłumaczyć nazwy przedmiotów szkolnych? dziękuję za pomoc.
    • Czy ktos z Was mial badz ma do czynienia z przedmiotem (w jez. niemieckim) pt. "Wstep do literaturoznawstwa"? Interesuje mnie konkretnie tematyka zajec i zakres materialu ?
    • Czy ktoś z Was się orientuje jak wygląda matura w Niemczech? Tzn ile przedmiotów się zdaje ustnie/pisemnie? Z góry danke za odpowiedzi Malinka
    • Mam pytanie do pani ekspert.Jak moge zaczac pracowac jako nauczycielka niemieckiego? Niedlugo skoncze studia w Niemczech, niestety nie Germanistyke, ale jako kierunek poboczny mialam Sprachlehrforschung. Prawdopodobnie zrobie tez GSP. Czy moge sie stracac o prace nauczycielki od razu po powrocie , czy tez musze odbyc jakies specjalne szkolenia pedagogiczne. Jesli tak to jakie i gdzie (jestem z Warszawy), bo po zapytaniu sie w jedenej z takich instytucji odpowiedziano mi , ze kursy ...
    • A teraz juz zarty na bok! potrzebuje pilnie pomocy w przetlumaczeniu jednego zdania. Zdanie jest nastepujace: Der Mieter ist verpflichtet, den Einsatz des Mietgegenstandes seiner Betriebshaftpflichtversicherung anzuzeigen bzw. eine gesonderte Haftpflichtversicherung abzuschliessen und sich bestätigen zu lassen, dass Haftungsansprüche des Vermieters und Dritter für Schäden, die mit dem Einsatz des Mietgegenstandes im Zusammenhang stehen, versichert bzw. mitversichert sind und zw...
    • Zdawac mature z j. angielskiego na poziomie rozszerzonym. Jak to powiedziec?
    • jak przetłumaczyć ten przedmiot szkolny?
    • jaka jest różnica pomiędzi volkswirtschaftslehre a betriebswirtschaftslehre __ czy moe ktos jest yorientowanz__
    • przedmiot wykonany jest z tytanu, ktory zapewnia "Biokompatibilität"
    • Czy ktos wie, jak bedzie po polsku: Doppel-Diaprojektor mit Schlitten Funktionsraum Erstausbildung (chodzi o to, ze uczen nie ma jeszcze zadnego wyksztalcenia oprocz podstawowego i teraz ma robic Erstausbildung) Verwaltungsaufwand Vorkasse Wahlpflichtfach Fachzeichnen Gemeinschaftsdusche
    • Pomocy!!!(12)

Potrzebuje pomocy!!! Gdybys ktos mogl mi napisac w jezyku niemieckim nastepujace rzeczy: - zapytac kolege o plan lekcji - przedstawic swoj plan lekcji - opisac swoj ulubiony przedmiot - zapytac kolege o ocene - przyznac komus racje - podac niemiecki system ocen - wyrazic potrzebe posiadania czegos - zapytac kolege o zinteresowano\ia Z gory wszystkim bardzo, bardzo serdecznie dziekuje.
    • jest taki przedmiot w szkole :WDZ czyli wychowanie do życia w rodzinie. MOi uczniowie (5 klasa)koniecznie chca sobie go wpisać do planu lekcji po niemiecku - oczywiście mogę przetłumaczyć dosłownie,ale moze jest coś podobnego w Niemczech-jak się taki przedmiot nazywa? I jeszcze:kiedyś pytałam o tłumaczenie lekcji wychowawczej-było kilka propozycji,ale chyba nikt nie był do końca przekonany ,że tak a nie inaczej (Erziehungsstunde?)Bo niemiecki Morgenkreis to jednak coś innego,zreszt...
    • ma ktos jakies zgrabne okreslenie? regionaler A. /epochaler(co za nonsens zreszta) A. i fachlicher A.??? kto pomoze ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się