Forum Nauka i edukacja O języku
ZMIEŃ
      przedmioty

przedmioty

(3 wyniki)
    • Są kołchoźnicy, strażnicy, stoperzy, kontrolerzy, Belgowie, piloci, gwarkowie (ludzie), ale kołchoźniki, strażniki, stopery, kontrolery, belgi, piloty, gwarki (przedmioty, zwierzęta, urządzenia itd.). A co z liczbą mnogą od jednorękiego bandyty? Przez analogię powinno być "jednorękie bandyty", ale Google wykazują miażdżącą przewagę formy "jednoręcy bandyci" (coś jak 100:1). Czy to znaczy, że tak trzeba? A jeśli już tak, to jak używać tej formy z przymiotnikiem? Dochodowi, poustawiani,...
    • Prosze o wyjasnienie dwóch sformulowan: 1. "żaden z wymiarów nie może przekroczyć: długość 600 mm, szerokość 500 mm, wysokość 300 mm." Na 1 rzut oka zrozumiale. Ja sie natomiast zastanawiam, ktory z wymiarow jest dlugoscia, ktory szerokoscia, a ktory wysokoscia... 2. "MAKSIMUM - suma długości i największego obwodu mierzonego w innym kierunku niż długość - 3000 mm, przy czym największy wymiar nie może przekroczyć 1500 mm" Prosze mi to przetlumazcyc na bardziej zrozumiala i jasna...
    • Podobno wyrażenie "duperele" pochodzi od urzędnika nazwiskiem Du Perel, który zasłynął jako upierdliwiec i szczególarz, czepiający się rożnych drobnostek, na jego cześć nazwanych duperelami. Interesuje mnie też określenie "artystka ze spalonego teatru". Czy nawiązuje do jakiejś anegdoty? A może to cytat? Albo "Uderz w stół, a nożyce się odezwą". Dlaczego akurat nożyce, na stole przecież może stać mnóstwo innych przedmiotów, bardziej ze stołem się kojarzących, talerz czy szklanka n...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się