Forum Nauka i edukacja Ortografia
ZMIEŃ
      przedmioty

przedmioty

(9 wyników)
    • Czy pytanie: "Od czego może zależeć ostrość widzenia przedmiotów?" jest logiczne?
    • Co sądzicie o coraz częściej stosowanym przez pseudowykształciuchów w mowie zwrocie "w związku z powyższym". Myślę, że jest to zarezerwowane wyłącznie w pisamach urzędowych a nie w języku mówionym. Poprawnie powinno być "w związku z tym".
    • Moja kolezanka mieszka we wsi Skałagi. Jak nalezy odmienić nazwę tej miejscowości: Jestem ze Skałąg czy ze Skałągów? Pozdrawiam
    • Chciałbym zorientować się do kiedy stosowana była w Polsce pisownia wyrazów z końcówką "-cya", np.: konstytucya, edukacya, kolacya. Znalazłem w domu stary słownik polsko-angielski, gdzie tak pisane słowa występują. Niestety nie ma śladu daty wydania, ani żadnych informacji, które mogłyby pomóc w jej ustaleniu. Jeśli ktoś orientuje się jakie to mogłyby być lata, proszę o pomoc.
    • Witam serdecznie, Nie znalazłem w słowniku ortograficznym, jak należy zapisywać połączenie "słowo-klucz"(?). Zasada pisowni z łącznikiem dwuczłonowych rzeczowników brzmi: "z łącznikiem pisze się zestawienia rzeczownikowe o członach równorzędnych, które oznaczają równoważne cechy lub funkcje osoby lub przedmiotu(...)". Ale w takim razie czy "słowo" i "klucz" są równorzędne względem siebie? Może "słowo" jest nadrzędne? Jak więc zapisać ten dwuczłonowy rzeczownik? pozdrawiam i d...
    • często mam problem z rozróżnieniem, kiedy należy użyć każdego z wyrażeń. Pomożecie? np. Zrobiłam to za pomocą/ przy pomocy komputera. Zmieniłam jego wygląd za pomocą/ przy pomocy różnych ozdób.
    • Od pewnego czasu w teleturniejach słyszę pytania: "Która rzeka jest najdłuższa ...?" "Które miasto jest stolicą ...?" "Który uczony wynalazł ...?" Mnie w szkole uczono, że pytaniem "który, -a, -e" pytamy o liczebniki. Zawsze myślałam, że należy spytać: "Jaka rzeka jest najdłuższa" itp. Może ktoś wreszcie rozstrzygnie moje wątpliwości. Będę wdzięczna.
    • Obaj czy obydwaj (obydwoje?)?
    • nie pijący, niepalący, ? , nieoczytany, nie stojąc, płaczów i jęków słuchasz niesłyszącym uchem podobno zmieniły sie zasady pisowni NIE z imiesłowami, zawsze mam z tym kłopot;jak to teraz jest?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się