Forum Nauka i edukacja Matura O maturze
ZMIEŃ
      przedmioty

przedmioty

(388 wyników)
    • witam, muszę się wziąć za prezentacją ustną, i mam pytanie dotyczące wyd. Biblioteczka Opracowań, tak sobie pomyślałem, że wezmę te opracowania do literatury przedmiotu(Trans-Atlantyk, Przedwiośnie, Wesele, Grób Agamemnona, Kordian, temat dotyczy demaskacji mitów narodowych) , jednakże nie miałem styczności z tymi opracowaniami, są one dość wyczerpujące? I czy nie będzie to źle odebrane? (tak jak w przypadku wyd. GREG, na którym wszyscy nauczyciele psy wieszają...), Proszę o odp
    • Ile przedmiotow bedzie trzeba zdac na maturze w 2010 roku?? Bedzie to polski, matma, j.obcy tylko?? Czy moze polski, matma, j.obcy + przedmiot dodatkowy?? Prosilbym tylko o odpowiedzi jesli ktos jest w 100% pewny.
    • i mam już zdaną maturę,a nie mam matury z matematyki, to czy matematykę zdaję się na rozszerzeniu,czy można na podstawie
    • Mam do Was pytanie. Jeżeli nie znam dodatkowego przedmiotu to czy mogę go poprawić w sierpniu czy muszę czekać na to kolejny rok?? Wiem, że maturę mam zdaną, ale jestem ciekawa jak to jest. Powiedzmy ze wybrałam jakąś uczelnię gdzie uwzględniany jest przedmiot dodatkowy, ale w momencie kiedy go nie zdałam i postanowiłabym zmienić uczelnię na taką, gdzie nie jest on uwzględniany( a z innych przedmiotów mam zadowalające wyniki) to mam szansę się dostać??
    • Wszędzie pytam i nie mam odpowiedzi pewnej. Może zadam inczej czy ktoś zdawał więcej nież 3 przedmioty gdy zdawał maturę drugi raz? Albo czy jest gdzieś napisane/uregulowane co i jak?
    • Witam, za rok chciałam pisać maturę jeszcze raz i słyszałam, że można chyba 3 przedmioty:( czy jest jednak ewentualność zdawania sześciu(jak np. dobrze uzasadnię mój wniosek)? Bo mi bardzo na tym zależy szczególnie z tego względu, że nie ma obecnie sesji zimowej i można zdawać raz w roku. Jak to jest z liczbą przedmiotów zdawanych w kolejnej sesji maturalnej? Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam
    • Witam, jak w temacie.. Czy mogę jeszcze wycofać przedmiot wybrany przeze mnie jako dodatkowy (nieobowiązkowy)?
    • Np. nie zdam dodatkowej matematyki. Na studia gdzie sie wybieram potrzebna jest matematyka + geografia. Jesli geografie zdam normalnie a z matematyki bede miec powiedzmy 28%, to czy podczas przeliczania punktow na uczelni będzie brana w ogole pod uwagę, czy jako przedmiot niezdany - choc dodatkowy, wiec nie ma wpłyu na zdana mature - kompletnie sie go pominie?
    • jest to przedmiot dodatkowy chce go teraz poprawić tylko nie wiem kiedy będę mógł... i jakie papiery musze złożyć i gdzie... proszę o pomoc
    • Ile maksymalnie można zdawać (nie w jednej, a w kilku sesjach)? Tylko 3 czy... ile się chce? Procedyro 2008/2009: "Absolwent, który zamierza podwyższyć wynik egzaminu maturalnego lub zdawać przedmioty dodatkowe 1. Absolwent ma prawo przystąpić ponownie do egzaminu maturalnego z jednego lub więcej przedmiotów w celu podwyższenia wyniku egzaminu w części pisemnej i części ustnej, a także może przystąpić w kolejnych sesjach egzaminacyjnych maksymalnie do trzech nowych egzaminów z przedm...
    • Czy jeśli już zdawałam raz maturę i mam wszystkie przedmioty ładnie zdane, ale chciałabym inny przedmiot jeszcze zdawać, którego nie zdawałam rok temu na maturze, to czy mogłabym np. w przyszłym roku pisac z tego maturę ? Czy nie można pisac osobnego przedmiotu na maturze , jeśli się go wcześniej w ogóle nie pisało i nie miało w planach ? Chciałam napisać maturę z kolejnego języka - tym razem francuskiego , ale także zdawać ustną maturę z języka francuskiego , tylko nie wiem, cz...
    • mam takie pytanko... czy jak będę chciał w przyszłym roku poprawić jakiś przedmiot na maturze to czy muszę powtarzać całą maturę czy tylko ten jeden przedmiot? i czy mogę zdawać jakieś nowe przedmioty?
    • Zdaję geografię jako dodatkowy przedmiot, wpisałam ją na deklaracji bo myślałam, ze będę jej potrzebować, tak się jednak nie stało... Cóż, ale nie mogłam się już wycofać ;) Potrzebuję jedynie polskiego i angielskiego na rozszerzeniu (zdałam na luzie - chyba) a biologie zdaje jako obowiazkowy - na podstawie. Czy jeżeli obleję geografię rozszerzoną - dodatkowy przedmiot - to moja matura będzie uchodziła za "giertychowską"?? Czy ze zdanymi przedmiotami obowiązkowymi i oblanym dodatkowym ma...
    • może ktoś wie jak to wygląda?.. nie mogę znaleźć konkretnych przepisów :0
    • Jeśli nie zda się jednego przedmiotu na maturze , to kiedy można go poprawić? I czy jest wtedy sznasa dostania się na dobre studia czy raczej trzeba zapomniec o dziennych?
    • mam pytanie: co się dzieje, jeśli się nie zda przedmiotu nieobowiązkowego? czy można wtedy normalnie składać papiery na uczelnię wyższą? czy trzeba czekać i poprawiać za rok? martwię się o siebie...
    • Do zeszłorocznych maturzystów: Czy egzaminatorzy na ustnej z polskiego pytają o literature przedmiotu? Przygotowywaliście się z takich poważnych książek czy z internetu, opracowań, ściąg itp?
    • Mam temat na mature ustna: motyw ojca i syna Co wykorzystac jako literature podmiotu, a co jako lit. przedmiotu? Jak jest miedzy nimi roznica?
    • Witam, jestem tegorocznym maturzysta. Z głupoty - albo i nieprzemyślanych paru kwestii - wpisałem dodatkowy przedmiot. Po ostatecznych deklaracjach, gdy już po ptakach, pewne sprawy się wyjaśniły - i nie potrzebuję już dodatkowego przedmiotu - dosłownie wcale. A z racji, że muszę bardziej przyłożyć się do zajęć pozamaturalnych [fotografia ; )] zamierzam w ogóle do egzaminu nie podchodzić. Ciekawi mnie jedna tylko kwestia - na 'świstku', jaki dostaniemy z wynikami matur, będzie napisane...
    • Część osób twierdzi, że nie, inni, ze tak.Już sama nie wiem...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się