Forum Zdrowie Psychologia Psychologia
ZMIEŃ
      psychologia

psychologia

(339 wyników)
    • "W psychologii jest mnóstwo szarlatanerii, wróżenia z fusów. Trzeba zdemaskować niecne praktyki" Zajmuję się przypadkami ludzi, którym psychologowie rozbili rodziny, których doprowadzili nawet do kalectwa - mówi psycholog, dr Tomasz Witkowski. Niedawno wyszła jego książka "Zakazana psychologia". www.tokfm.pl/Tokfm/1,102433,13897097,_W_psychologii_jest_mnostwo_szarlatanerii__wrozenia.html#MT Nie wiem czy na tym forum są ludzie wróżący z fusów (wypowiadający się o innych nie mając ku te...
    • Witam, czy bierzecie pod uwagę (jeśli jesteście np. po psychologii) pracę jako coach?? Może ktoś już to robi? Ja właśnie myślę czy by czegoś w tym kierunku nie zacząć, jestem ciekawa czy znajomość psychologii pomaga? I czy macie może jakieś polecane lektury dla kogoś kto chciałby się dowiedzieć co i jak? takie podręcznikowe...
    • nauka humanistyczna nad innymi. Jest tym, czym matematyka dla nauk scislych. Spoiwem, rama, struktura. Bez rozumienia kim jestesmy i dlaczego nie sposob jest pojac jak funkcjonuje tez swiat. Zgadzacie sie z tym twierdzeniem?
    • W dużym skrócie szukam książek o podstawach psychologiii. Chciałbym trochę zgłębić ten temat, ale nie wiem od czego najlepiej byłoby zacząć? Jakieś propozycje? ; )
    • Witajcie, poszukuję literatury psychologicznej, w której autorzy odnoszą się do relacji psychologii i astrologii w praktycznej terapii lub teorii. Duzo tego typu odniesien jest u C.G. Junga, zwlaszcza w Jego listach, u polskich autrów bardzo ciekawy tekst zamiescil pan Wojciech Eichelberger w ksiazce "Krótko mówiąc". Byl rowniez jakis czas temu numer Charakterow poswiecony tej tematyce. Jesli ktos z forumowiczow dysponuje jakimis tego typu pozycjami to bede wdzieczny za wszelkie infor...
    • Jeśli spełnia podstawowe kryteria naukowości, a kryteria te to: 1. Opisowość, 2. Oglądowość, 3. Falsyfikowalność, 4. Obiektywizm, 5. Zdystansowanie.
    • spojrzmy prawdzie w oczy psycholog prubuje wmowic pacjentowi ze sie myli , ze to wina psychiki itp.,potem wysyla do psychiatry po leki zeby otumanic umysl, , po dopasowaniu lekow czlowiek sie uzaleznia tak jak od narkotykow czy alkocholu, , po ppewnym czasie leki przestajadzialac i trzeba zmienic lb dawke zwiekszac a przedewszystkim psychologia i psychitria odrzuca zjawiska nadprzyrodzone ,ktore sa zrodlem wszystkich problemow, inaczej jest to forma energi obcej, ktora odzilywu...
    • Jak nazywa się w psychologii takie zjawisko dotyczące nauki. Ze np uczymy sie jakiegos materiału A. wydaje sie trudny. Ale po nauczeniu materiału B i materiału C (niekoniecznie zwiazane dziedziny, ale powiedzmy ten sam typ uczenia) tem A wydaje sie prostszy, a naucznie bardzo podobnego A1 duzo łatwiejsze. I nie chodzi mi o przechodzenie od łatwiejszych tematów do trudniejszych na podstawie tych pierwszych. Raczej o to że ćwiczony móżg zapamietuje ? więcej? szybciej?, ale taka rozgrzewka ...
    • W podstawówce, szmat czasu, zaczytywałem się w książkach przynoszonych z pracy przez moja matkę. Pracowała na AA i poradni psychiatrycznej. Świetne książki, magiczne. Byłem przekonany, że wszystko rozumiem-:)) To było doświadczenie wiedzy takie strasznie intuicyjne. Przecież ja już to wszystko wiedziałem! Psychologię traktowałem jako władzę, panowanie nad iluzoryczną wszędobylską chemią międzyludzką. Nie było w psychologii nic patologicznego! Traktowałem ją jak kolejne wtajemniczenie ż...
    • Na forum zauważam zjawisko ścierania się rozmaitych sposobów, w jaki jest rozumiana i praktykowana psychologia. Powiem może więc, w jaki sposób ja rozumiem i praktykuję psychologię, natomiast Wy, jeśli macie ochotę, możecie mnie krytykować, zadawać pytania, ogólnie rzecz ujmując dyskutować. Psychologia przede wszystkim jest nauką, a zatem jej ogląd powinien być obiektywny. Oznacza to, że pakiet sądów wartościujących nie powinien nadawać biegu rozmaitym szkołom psychologicznym. T...
    • Psychologia to jeden z tych kierunków które powinno się zlikwidować za państwową kasę i dołączyć do listw różnych głupot i szrlatanerii. Chyba nie ma drugiego tak bzdetnego kierunku jak ona z całą masą pseudonaukowych paradygmatów na czele z jej patronem Zygmusiem Feudem, któremu wszystko kojarzyło się z dupceniem bo biedak był pewnie molestowany a gawiedź myślała że to wielki "geniek". Uważam że na prawdę w państwie polski jest znacznie więcej ważniejszych wydatków! :-)) Kto za...
    • Witajcie! Szukam pilnie ciekawych i fachowych opracowań książkowych z dziedziny psychologii, poruszających następujące zagadnienia: potrzeby, marzenia, ograniczenia, nadzieja, porażka, sukces, poznaj swoje możliwości i ograniczenia, planowanie przyszłości, lęki. Jeśli czytaliście coś wartościowego o podobnej tematyce, proszę, podajcie tytuł, autora i wydawnictwo. Z góry dziękuję.
    • [b]Witam. Mam pytanie. Chciałabym pójść na kierunek psychologii. Czytałam wiele wątków na temat zawodu psychologa i kilka opinii mówiących, że jeśli chodzi o Wrocław to psychologia jest tam bardzo dobra. Czytałam oferty psychologii Uniwersytetu Opolskiego i Wrocławskiego, ale mam problemy z porównaniem ich... Owszem, mam czas żeby się zastanowić, jestem w drugiej klasie LO ale chciałabym już wiedzieć, gdzie mniej więcej mogę się kierować... Moje pytanie jest takie: Czy, ...
    • Hej mam pytanie dotyczace waszych opini o psychologii zorientowanej na proces. Czy uważacie, że ta terapia jest skuteczna? Jakie sa wasze osobiste doswiadczenia? Moje sa średnie. Mam wrażenie, że dużo kasy się płaci a tak naprawdę efekt jest średni. Takie mydlenie oczu. Mam wrazenie, że zmainy sie same pojawią, albo też nie, niezależnie od tego czy ktoś uczestniczy w terapii czy też nie. Jakie sa wasze opinie o 2letnim studium psychoterapii zorientowanej na proces? Polecacie?
    • parę razy skorzystałam, z wizyty u psychologa pod wpływem rodziny,w momencie nieciekawym jeśli chodzi o moje życie.Prawda jest taka:)),że stwierdził"jest pani normalna":))Każdy jeden problem,musimy sami rozwiązywać,nikt i nic nie jest w stanie ,prawdziwego samobójcy odwieść od skoczenia w przepaść. Ja nie mam zamiaru skakać,chyba że na bandżi:))
    • Uczę się w technikum chemicznym w gdańsku, ale chciałabym studiować psychologię, gdyż bardzo jestem zainteresowana tematami związanymi z nią. Czy to, że się uczę w technikum ma jakiś wpływ na to czy będę przyjęta? Jakie przedmioty muszę zdać na maturze? Czy to prawda, że w trójmieście jest 30 osób na 1 miejsce?
    • Wiecie gdzie mogę znaleźć podręczniki akademickie z psychologii w pdfie? Będe wdzięczna za wszystkie informacje
    • zawsze marzylam o psychologi jednak w Poznaniu gdzie mieszkam sa tylko dzienne albo wieczorowe a ja moge pozwolic soboe jedynie na zaoczne studia. Czy warto isc na psychologie w zarzadzaniu?
    • Proszę o pomoc, mam do napisania zadanie z psychologii. Nie jest chyba trudne, ale ja jestem zielona w tym...:( 1. 22 letnia studentka prawa bardzo denerwuje się przed egzaminem pomimo, że długo i solidnie się do niego przygotowała. Przeanalizuj jej zachowanie i spróbuj podać prawdopodobne wyjaśnienia w każdym z 5-ciu podejść psychologii: • Podejście biologiczne: • Podejście behawiorystyczne: • Podejście poznawcze: • Podejście psychoanalityczne: • Podej...
    • Podobnie jak nie jest nauką astrologia. Na szczęście nie ma w Polsce ustawy o zawodzie psychologa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się