Forum eDziecko edziecko Wychowanie
ZMIEŃ
      religia

religia

(28 wyników)
    • Jak w temacie, jestem ateistką, wspólnie z mężem podjeliśmy decyzję po narodzinach młodego, że dziecka nie ochrzcimy. Wybrałam przedszkole, w którym religii nie było. Teraz sytuacja nieco się pokręciła, rozwód z mężem, mąż wraz z teściową opowiadają dziecku o Bogu, kościele etc... Zapisałam dziecko do zerówki i stoję przed dylematem moralnym - czy posyłać młodego na religię, z góry zakładająć, że nie będę uczestniczyła w praktykach religijnych tzn. w chodzeniu do kościoła itp a na ojca w tym ...
    • Chodzi mi o sytuację gdy w kilku klasach znajdzie się wymagane minimum dzieci, których rodzice wyrażą chęć by one uczestniczyły w lekcjach etyki. Dyrekcja musi im te lekcje zorganizować, ale czy prawo mówi że lekcje etyki powinny odbywać się w tym samym czasie co lekcje religii? Czyli większość klasy ma religię, a kilkoro idzie na etykę? Obawiam się, że to trudne logistycznie do zorganizowania, a tak uważa moja znajoma i się upiera przy takim rozwiązaniu. Z tym, że to by wymagało aby wszystki...
    • a nieco ponad połowa jest zdania, że religia powinna wrócić do salek parafialnych. www.polskatimes.pl/stronaglowna/47195,sondaz-polski-rodzice-nie-chca-lekcji-religii-w-szkole,id,t.html#material A Wy jak sądzicie?
    • To niesamowite,ale tak jest. Tym razem 11-latka otrzymała dwóję za brak odpowiednich wiadomości na temat Eucharystii. Dla mnie to nonsens.W tym wypadku jestem subiektywna jak jasny gwint.Ja jestem buddystką,pozwoliłam bez żadnych dyskusji trwać Małej w wierze,która jej do tej pory odpowiadała. Ale teraz mam ochotę zakazać jej chodzić na religię.Każda dwójka to min. godzinny stres,płacz i rozżalenie. W takich momentach zapominam,że jestem buddystką,moje reakcje wskazują nawet na mo...
    • Co o tym sądzicie? Niedługo będę miał dylemat czy posyłać dziecko na religię w przedszkolu czy też nie. Nie wiem co zrobić. Mały w naturalny sposób chce uczestniczyć we wszystkich zajęciach. Pewnie źle by się czuł gdyby nie mógł chodzić na religię. Albo na tańce. Dla niego to wszystko jedno. No ale na tańcach żadnych dziwnych rzeczy nikt mu do głowy kłaść nie będzie. Za to na religii to nie wiem. Moje dziecko nie jest ochrzczone, do kościoła nie chodzi (no, czasem babcia go wyciągnie, mniej...
    • Mój syn od roku ma religię w przedszkolu. W sumie to na początku bardzo się z tego cieszyłam, sama miałam dobre wspomnienia z religii: siostry opowiadały zawsze ciekawe historie o misjonarzach i Murzynkach:), było dużo kolorowania, święte obrazki, piosenki itp. Wszystko byłoby ok, ale w pewnym momencie syn zaczął mówić, że boi się diabła. Ja nigdy go diabłem nie straszyłam, NIGDY. Nigdy też nie podejmowałam takiego tematu.(szczerze mówiąc nie chodzimy z mężem i dziećmi do kościoła). Potem z...
    • Witam, Dotarły do mnie różne sygnały od znajomych o kłopotach z religią. Chodzi o niechodzenie na religię. My nie jesteśmy katolikami i na religię nie chcemy dziecka posyłać. Moja córeczka chodzi jeszcze do przedszkola, ale chcę już się zorientować w tym temacie. Mam pytanie: Jak jest w szkołach waszych dzieci? Jaki procent dzieci nie chodzi i jak są traktowane? Czy religia jest raczej na początku i końcu, czy w środku lekcji? Słyszałam, że w wielu szkołach chodzą całe klasy. Czy ...
    • Czy znajdę w Krakowie przedszkole, w którym dzieci nie są poddawane indoktrynacji katolickiej? Szukam przedszkola, w którym wychowuje się Małego Człowieka, przyjaciela innych ludzi, a nie Polaka Katolika. Mieszkam w Krakowie od niedawna, więc bez pomocy internautów sobie nie poradzę. Proszę o pomoc. Czy jesteście zadowoleni ze swojego przedszkola? Wątek rozpocząłem na forum krakowskim. Rozpętała się dyskusja światopoglądowa, a ja po prostu, szukam namiaru na dobre przedszkole w...
    • No i dopadła mnie konieczność zgłębiania prawd wiary i ewolucji... Moje 4,5-letnie dziecię zadało mi na dobranoc pytanie o pochodzenie ludzi. Chciałam zbyć sprawę (bo już po 22-ej...), że jego ja urodziłam, mnie moja mama i tak dalej, ale dzięcię stwierdziło, że nie o to mu chodzi, tylko jak to było od początku. - - - Tu warto dodać, że dziecię od trzech tygodni ma w przedszkolu religię, ja jestem zorientowana biologicznie, kościół jest elementem kultury i tradycji. - - Powiedziałam,...
    • Jak dla mnie może sobie każdy świętować co chce, pod warunkiem, że nie zabrania mi nazywać moich świąt po imieniu i nie odmawia im - nazwanym po imieniu - i związanym z nim obrzędom i tekstom miejsca w przestrzeni publicznej. Taka jego wolność dobra jak i moja.
    • Szukam jakiejś fajnej książeczki lub komiksu o wierze naszych ojców. Dla trzylatka. Chcę powoli zacząć jego edukację religijną. Możecie coś polecić?
    • A jeśli tak to na czym takie wychowanie u Was polega? Czy wiara pomaga w wychowaniu? A jeśli tak to w jakim kontekście, w jakich momentach?
    • Identyczne pytanie zadałem niecałe 2 lata temu. Mam nadzieję, że powtarzając je dam szansę wypowiedzenia się nowym osobom, które dołączyły do tego forum. "Starych" przepraszam za powtarzanie się, ale odstęp czasowy jest chyba wystarczający? Jak traktujecie tę sferę życia u dzieci? Oczywiste jest, że osoby świadomie wierzące będą robiły to inaczej od osób, które są letnie w wierze i jeszcze inaczej niż osoby świadomie niewierzące. Moim zdaniem elementarna uczciwość wobec dziecka wymaga by...
    • [b]Jak dziecko ma mieć poczucie wartości, być kreatywne i świadome, skoro w 3 klasie gimnazjum funduje mu się co najmniej 6 godzin prania mózgu na lekcjach religii [/b](nie liczę innych przedmiotów). 2 godziny religii w szkole, 1 godzina przygotowania do bierzmowania, 1 godzina mszy młodzieżowej i 1 godzina mszy w niedzielę. Na prezydenta nie ma co liczyć, na premiera niestety też. [b]Religia WON ze szkoły!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! [/b] Nasze elity całkowicie zawodzą. SLD pow...
    • mam pytanko.... jak to jest w rodzinych gdzie jedna osoba jest niewierzaca, a druga bardzo wierzaca? CHodzi mi o wychowanie religijne. Jadna wmawia dzeicku, ze Bog istnieje, drugam ze to nie prawda. Jedna chce wyslac dzeicko na rligie w szkole, druga zdecydowanie jest przeciw..
    • Witam, Przygotowuje sie do napisania artykułu na temat wychowywania dziecka w rodzinie agnostycznej. Bede wdzięczna bardzo za dzielenie się ze mna Waszym doświadczeniem...Czy uważacie, że to wazny problem? Z jakimi wyzwaniami może spotkac sie dziecko, którego rodzice nie wierzą w Boga? Jak dziecku to wyjaśniać? Jak przygotowywac do tego że będzie inne? Z góry bardzo dziękuję za wszelkie refleksje, doświadczenia, skojarzenia Pozdrawiam Justyna Dabrowska, redaktor naczel...
    • www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_070622/swiat/swiat_a_7.html Proszę o odpowiedź na dwa pytania: 1 Czy wg Ciebie faktycznie większość religii indoktrynuje dzieci? 2 Czy rodzice mają prawo narzucać dzieciom swoje przekonania?
    • Długo zastanawiałam sie gdzie moge umiescic mój post z pytaniem padło na to miejsce w sieci , bardzo licze na odpowiedz osob które temat znają dobrze.Otóż słysząc co nieco o pedoagogice Montessori zaczełam rozważac pomysł posłania mojego dziecka do integracyjnego przedszkola Montessori,wywołało to jednak fale wzburzenia w mojej rodzinie. Moja mama twierdzi ze przedszkola te powstały z inicjatywy badz są w jakis sposob powiązane z Opus Dei,dziecko bedzie miało w nim wieczną kate...
    • witam, mamy dylemat, ale opiszę wszystko po kolei. jestesmy ateristami,maz od niedawna sie interesuje buddyzmem, syn 7 lat rowniez jak nam sie wydawalo niewierzący. czesto bywa u znajomych ktorzy są świadkami jehowymi. ktoregos dnia bez konsultacji z nami zabrali go(byl tam w odwiedzinach) na zebranie. mlodemu oczywiscie sie tam podobalo,bylo duzo dzieci,spiewy itd. od tego razy twierdzi ze wierzy w boga. stad 2 pytania: 1.jak powiedziec znajomym ze nie życzymy aby zabierali mlodego z...
    • Mój syn powinien jak każdy drugoklasista powinien pójść do komunii. A ja mam wątpliwości. Po pierwsze nie chodzimy z mężem do kościoła , co z naszą wiarą nie ma nic wspólnego. Poza tym, zwyczajnie ma wrazenie ze to za szybko. I nie chcę robić niczego tylko dlatego że rodzina czy inni tego chcą. Nie potrafię zapewnić dziecku wsparcia ( bo nie praktykuję) a nie mogę sobie wyobrazić żeby pozwolić na 'nieporządne' tego przeżywanie 'dla opinii'. Ale, nie ukrywam, mina mi zrzedła jak si...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wersja mobilna