Forum Zdrowie Migrena
ZMIEŃ
      rezonans

rezonans

(14 wyniki)
    • Witajcie, błagam uśmierzcie jakoś mój lęk bo juz nie wytrzymuję :( Każdy mówi mi, że nie mam podstaw, ale naczytanie się w internecie objawów najgorszych chorób robi swoje... Otóż po krótce moja historia...mam 22 lata od 2 lat jestem mamą, bóle głowy miewałam od zawsze, kiedy bylam nastolatką nie musiałam brać nawet tabletek bo dawałam rade, zwykle pojawiały się podczas miesiączki, będąc w ciązy dostałam ataku migreny z aurą, wymiotowałam... wówczas myślałam ze to zatrucie... potem po roku cz...
    • Czy do rezonansu glowy trzeba "wjeżdzać" do tej maszynki całemu, czy wystarczy że głowa jest w srodku. Mam silną klaustrofobię i nie wiem czy dam rady wytrzymać w tej rurze. Boję sie zwyczajnie.
    • witam, 3 dni temu miałam robiony rezonans głowy z kontrastem. od tamtgo czasu boli mnie głowa- (miejscowy ból po prawej stronie i na czubku,zawroty, uczucie jazdy na karuzeli) czy ktoś cos takiego kiedyś miał. Może coś poradzisz>
    • Męczą mnie od lat bole głowy. Myślałam, że to migrena. Ból jest zazwyczaj z jednej strony, pulsujący, na skroni. Czasami z lewej, czasami z prawej strony. Neurolog skierowała mnie na badanie TK głowy. Wydaje mi się, że do tkanek miękkich to bardziej rezonansem się bada głowę. Czy Wam zlecano tomografię czy raczej rezonans?
    • Czy ktoś wie co oznaczają białe miejsca na obrazie MR mózgu? Takie jakby był błąd na kliszy. Ale błąd to nie jest na pewno.
    • Witam, mam ciągłe bóle głowy i dostałam skierowanie na rezonans magnetyczny. Chciałam zapytać jak to w ogóle wygląda, czy trzeba być dłuższy czas w szpitalu i gdzie przeprowadza się ten zabieg w Poznaniu? Z góry dziękuję za informacje i pozdrawiam wszystkie forumowiczki:)
    • Odebrałam dziś wyniki. Pomóżcie wstępnie zinterpretować wynik bo jak wiadomo na wizytę u neurologa trzeba trochę poczekać. "uwidoczniono w istocie białej prawego płata czołowego drobne, pojedyncze ognisko hiperintensywne w obrazach Flair, nie wykazujące ograniczenia dyfuzji - obraz sugeruje zmianę dokonaną najprawdopodobniej naczyniopochodną" Reszta ok. Tym zapisem też się nie przejęłam. Nie wiem czy słusznie ale uspokoiło mnie "dokonaną". Niestety mój M już wszczął panikę. Jego mam...
    • Witam, właśnie znalazłam Wasze forum i jak poczytałam to i lżej i ciężej sie mi na duszy zrobiło. Bo jest nas tyle!!! Cierpię na migreny od ok.10 lat, dwa razy próbowałam się "leczyć" u neurologa, ale oczywiście zaczynało sie to badaniem "na oko" a kończyło przepisywaniem w ciemno rozmaitych leków. Troche nauczyłam się już sobie z tym radzić choć ostatnio jest niewesoło. W związku z tym, że moje prośby o skierowanie mnie na jakies badania, kończyły sie stwierdzeniem, że nie ma potrzeby, ...
    • Od około pół roku męczę się z częstymi, niemal codziennymi bólami głowy i bardzo często zażywam ibuprofen, bo tylko ten środek mi w miarę pomaga. Migreny z aurą też miewam, ale to tak raz na miesiąc, lub rzadziej. Ostatnio moja rodzina "wygoniła" mnie do lekarza, bo stwierdziła, że te bóle głowy nie są normalne. Poszłam więc najpierw do neurologa, a potem do okulisty (bo często w trakcie bólu głowy zamazuje mi się obraz). No i teraz mam problem, bo neurolog polecił zrobienie rezon...
    • Miałam robiony rezonans magnetyczny. Wyniki raczej są jasne. Jednego jednak nie rozumiem. A mianowicie.W lewym płacie czołowym przykomorowo dwa drobne ogniska hyperintensywne w obrazach T2 i FLAIR o średnicy do 3-4 mm, raczej o charakterze naczyniopochodnym, wskazana ewentualna kontrola MR za 3-6 miesięcy. Mógłby mi ktoś wytłumaczyć o co w tym chodzi.
    • To mój drugi temat i przepraszam a wstępie że zaśmiecam to forum ale chciałabym aby tutaj wpisywali się wszyscy cierpiący bóle głowy którzy nie mieli tych dwóch badań (jak w temacie).Nie mam w tym żadnego celu,tak tylko z własnej ciekawości
    • Witajcie. Piszę do was ponieważ, oprócz migren które miewam z aurą tak 3-4 razy w miesiącu, pojawił m i się nowy epizod związany z oczami i nie występuje on podczas migreny. Trwa to 8 sekund, czasami około 30 mam wrażenie że moje oczy się zezują, ale tylko tak mi się wydaje. Byłam u okulisty , który mi zbadał dno oka i jest wszystko dobrze, po wywiadzie stwierdził , że to może mieć związek z migreną. Pierwszy epizod pojawił się w 2006 roku , po którym miałam robiony rezonans z kontr...
    • Hej, powiedzcie dziewczynki jak często macie robione EEG głowy? Miałam robione 3 lata temu, i sie zastanawiam czy to nie czas by to powtórzyć.I jeszcze jedno pytanko, czy w EEG wychodzą wszystkie jakieś niepokojące zmiany w mózgu, nie wiem np. tętniak? Mam gorsze dni znowu, raczej depresyjne a mniej migrenowe i już zaczynam chyba w schizę popadać. TK nigdy nie miałam robionego bo neurolog stwierdził ze ewidentnie widać w EEG migrenę. pozdrawiam
    • pytanie techniczne - ile trwa rezonans? mam w piątek i tak myślę jak się wyrobię ze wszystkim.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się