Dodaj do ulubionych

Rezonans magnetyczny

IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 07.09.09, 22:09
Miałam robiony rezonans magnetyczny. Wyniki raczej są jasne. Jednego jednak nie rozumiem. A mianowicie.W lewym płacie czołowym przykomorowo dwa drobne ogniska hyperintensywne w obrazach T2 i FLAIR o średnicy do 3-4 mm, raczej o charakterze naczyniopochodnym, wskazana ewentualna kontrola MR za 3-6 miesięcy. Mógłby mi ktoś wytłumaczyć o co w tym chodzi.
Obserwuj wątek
    • anthonka Re: Rezonans magnetyczny 08.09.09, 07:18
      Myślę, że najlepiej wytłumaczy Ci to lekarz, który skierował Cię na rezonans.
      • matika10 Re: Rezonans magnetyczny 08.09.09, 21:08
        No to ładnie. Wizytę mam za trzy miesiące. Czyli muszę cierpliwie czekać...ale
        na co. Mam mieć jeszcze rezonans za pół roku. I nadal nie wiem co mi jest.
        Wpadam w depresję:( Ale może ktoś jednak wie co oznacza taki opis. Bo znalazłam
        stwardnienie rozsiane, boreliozę, blizny po mikro wylewach po aurze. I co tu
        myśleć. Jestem w rozsypce, a dodatkowo moje dziecko ma padaczkę która póki co
        nie reaguje na leki. Nie daję już rady. Wymiękam...
        • minniemouse Re: Rezonans magnetyczny 08.09.09, 23:35
          Bardzo ci wspolczuje, ale niestety nie mamy na forum lekarza i
          raczej nikt z nas nie zna sie na odczytywaniu wynikow.
          pozostaje tylko zyczyc aby czas szybciej lecial. a moze idz do
          rodzinnego i popros o opinie w miedzyczasie?

Minnie
          • anthonka Re: Rezonans magnetyczny 09.09.09, 07:02
            Minnie ma rację. Idź do lekarza rodzinnego, albo umów się prywatnie do neurologa
            - tak chyba nawet lepiej, bo rodzinny nie musi się aż tak dobrze znać na
            interpretacji wyników rezonansu głowy.

A wyszukiwanie interpretacji wyników w internecie to nienajlepszy pomysł, bo się
            tylko niepotrzebnie nakręcisz z powodu czegoś, co wcale być nie musi.
            • matika10 Re: Rezonans magnetyczny 10.09.09, 09:39
              Za rezonans musiałam zapłacić, a teraz jeszcze muszę szukać prywatnie neurologa.
              To jest służba zdrowia. Poszłam do neurologa, który zlecił mi badanie, bez
              rejestrowania się. Pani recepcjonistka zaniosła mój wynik do pani doktor. Ta
              powiedziała, że nic groźnego tam nie widzi. Mam za trzy miesiące do niej
              przyjść, a za pół roku powtórzyć rezonans. Leków żadnych nie dostałam, bo mogą
              zatuszować następne badanie. Nawet nie wiem co mi jest...Mam przez pół roku
              znosić aury, które ostatnio mam co tydzień...Masakra

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka