rodzice

(142 wyniki)
  • Jeśli oboje rodzice mają wady wzroku w tym jedno z nich dość sporą to kiedy należy pierwszy raz zbadać dziecko??? czy są jakieś "przykazania"?
  • Witam, Oboje z ojcem mojego synka jesteśmy raczej wysocy (ja 172, on 180 cm). Synek urodził się równe 0,5m, potem w niemowlęctwie między 25 a 50 centylemm, czasem nawet osiągał 50 centyl. Ostatnio to już nie jest między 25 a 50, tylko po prostu 25 centyl. Zgodnie z tym, jak będzie miał 18 lat to będzie miał 175 cm. Wiem, że bywają większe zmartwienia, ale dla mnie to wygląda jak spowolnienie wzrostu z jakichś powodów. Wydaje mi się, iż współczesne tendencje są takie, że dzieci raczej p...
  • Mam pytanie o pobyt matki w Centrum Zdrowia Dziecka-a konkretnie w przypadku noworodka, czy jako kobieta karmiaca piersia jest mozliwośc przebywania przy dziecku cała dobę ale nie spiąc w spiworze na podłodze ( czy może sa jakies pokoje dla matek przy dziecku). prosze o odp.
  • Mój 14-miesięczny synek urodził się z drożnym otworem owalnym. Nie daje to żadnych oznak, zostało "wysłuchane" (szmery) przez pediatrę podczas jednego z rutynowych badań. Byłam z małym u dwóch kardiologów, którzy - w przeciwieństwie do pediatry - nie widzą w tym żadnego problemu ani zagrożenia, nawet, jeśli z czasem otworek nie zarośnie w ogóle, twierdząc, że to nie wada, tylko "odmienny rodzaj budowy anatomicznej" serca. I teraz nie wiem - naczytałam się o zagrożeniu udarami w dorosłym...
  • Witam, Proszę państwa o poradę i dodanie otuchy;-) Nasz maluch zaczyna 7 miesięcy śpi jak zając budzi się w nocy po kilka razy co dwie lub póltorej godziny.Jesteśmy już bardzo zmęczeni i zaczeliśmy robić dyżury,żeby nie zamęczać się we dwójkę.Dodam ,ze maluch nigdy nie był śpiąszkiem,ale to co teraz wyprawia to lekkie przegięcie.Z moich obserwacji nie jest to głód a raczej wstawanie dla wstawania.Próbowaliśmy mu podawać wodę,ale to nie działa. Jesteśmy już trochę wyczerpani,bo na...
  • Mam termin przyjęcie dziecka do IMID, proszę o informację jak wygląda pobyt rodzica. Wiem, że śpi się na materacu i pod szpitalna pościelą. Jak wygląda kwestia dostępu do kuchni? Czy jest na terenie jakiś bar? Czy może jest opcja wykupienia szpitalnego wyżywienia dla rodzica? Czy dzieci ze specyficzna dietą mogą liczyć na posiłki ze strony szpitala? I chyba już ostatnie z pytań, czy może zostać tylko mama czy tata może zostać z dzieckiem na noc? Jestem z Wrocławia, pobyt może potrwa...
  • nawiążę kontakt z rodzicami dzieci ze skrótami kończyn szczególnie nóżek. Mój synek ma krótszą nóżkę ma 8 m-cy z zupełnie nie daję sobie rady z tym faktem
  • Witam wszystkich! Wlasnie wrocilam dzis z moim 22 miesiecznym Mikolajem od chirurga ze skierowaniem na operacje wodniaka jadra. Pomijam kwestie moich nerwow i wachania czy jednak czekac czy nie-ale najbardziej zabolalo mnie to, ze pan doktor poinformowal mnie, ze w dniu operacji i nocy po niej nie bede wogole widziec synka! Zostanie zabrany na oddzial operacyjny na caly dzien i noc, gdzie nie maja wstepu rodzice. Dopiero na drugi dzien mozliwa bedzie wizyta. Czy to jest normalna ...
  • Czy jest nas tu więcej czy tylko ja jedna??? Na nas spadła jak grom z jasnego nieba dokładnie tydzień temu. Mąż z Jankiem jeszcze w szpitalu, ja z Helenką w domu. Denerwuje się, boję, nic nie wiem. Napiszcie coś. Jak to jest czy tak bardzo trudno??? Jak było na początku. Marzy mi się jakieś forum - "grupa wsparcia" ale znalazłam tylko jedno i wygląda na mało uczęszczane. może by cos takiego zrobić chyba ze jest a ja nie trafiłam...
  • Moja córka (dwa i pół roku) przechorowała jersiniozę. Wylądowała w szpitalu z ostrym zapaleniem jelit. W tej chwili minęły dwa miesiące od leczenia szpitalnego i.... wreszcie skończyły się problemy z kupami o "chemicznym" zapachu, luźne, ze śluzem. Córka oddawała takie stolce od czasu do czasu odkąd skończyła roczek, naokrągło zgłaszałam to pediatrze i alergologom. Ciągle doszukiwałam się przyczyn w jedzeniu. Teraz od 2 miesięcy nie zdarzył się ani razu taki stolec. Czy jest możl...
  • Witam! Mój synek miesiąc temu (2 latka i 3 miesiące) przechodził drgawki gorączkowe, później była angina, katar, potem jeszcze raz katar i tak cały czas od miesiąca coś. Temperatura wacha się między 36,8 a 37,3 i stąd moje pytanie od jakiej temperatury podajecie coś przeciwgorączkowego i co? Jak jest teraz u Was- czy drgawki sie powtórzyły? Teraz boję się każdej infekcji i tego że mogą powtórzyć się drgawki. Mam fobie na punkcie mierzenia goraczki. Pozdrawiam Was serdecznie i z góry...
  • Moderatorki proszę, dajcie powisieć tu chociaż 1 dzień;) Mój syn- 4,5 roku. Wciągnięte błony bębenkowe, płyn w uszach, oddychanie buzią, katar, częste infkcje wirusowe, przechodzące po około 2 tyg. w bakteryjne- antybiotyki, do tego alergik z początkami astmy, ciągłe pokasływanie. Drugi rok nieudana próba posłania do przedszkola- 3 dni w przedszkolu, 3 tygodnie choroby i tak w kółko. Pod opieką lekarską, również w Kajetanach- tam następny termin grudzień. A na wycięcie skierowa...
  • Mój synek ma ospę , ja nigdy nie miałam tej choroby, czy to znaczy że tez zachowruje?Czy jest tutaj ktoś kto w dzieciństwie nie miał tej choroby i w życiu dorosłym miał kontakt z chorym a sie nie zaraził?
  • Witajcie! tyzień temu urodziłam w 29 tyg córeczkę i pilnie oszukuję rodziców tak wcześnie urodzonych dzieci. Mimo, że personel szpitala (Karowa) jest bez zarzutu ciągle mam jakieś wątpliwości, pytania... Proszę, pomóżcie !
  • mam córkę 5 miesięczną z tą rzadką wadą genetyczną,szukam pomocy
  • Dziewczny ! U mojej córci która ma 14-mcy wyszedł fefluks III - go stopnia, obustronne odpływy :-( Jestem przed wizytą o nefrologa. Szpital we Wrocławiu na Kasprowicza, im. Korczaka, dr. Osoowicz. Pediatra powiedziała mi, że III stopień kwalifikuje się do zabiegu ( !! ) Czekam z niecierpliwością co powie nefrolog. SZUKAM RODZICÓW którzy byli w podobnej sytuacji. Strasznie boję się tego zabiegu. Czy ktoś może mi powiedzieć coś na ten temat ??? Była tylko jedna infekcja jak Ame...
  • Witam Moja córka (1,5 roku)od trzech tygodni była leczona na zapalenie oskrzeli, a teraz pediatra powiedziała, że moze to astma i wysłała mnie alergologa. Alergolog potwierdziła słowa pediatry i zapisała mi Flixotide oraz Salbutamol. Więc nic nie powiedziałą jak stosować te lekarstwa tzn czy jest jakaś kolejność. Więc tak czy wasze dzieci muszą czegoś unikać, czy potrzebna im jest jakaś specjalna dieta, po prostu chciałabym wiedzieć co im wolno a czego nie. Z góry dziekuje za w...
  • [b]witam, moja 2-miesieczna córcia ma straszne zaparcia z którymi się borykamy od 2 tyg. wszystko sie zaczeło od tego że podałam bebiko, przestałam karmić piersią w wyniku utraty pokarmu. najpierw podawałam bebilon a potem zmieniłam mleko.. niepotrzebnie. od 1,5 tygodnia stosuję debridat - przepisany przez pediatrę - 2,5ml*2 , do tego dicofort, wiadomo do tego masaż brzuszka i przykładanie nózek do brzuszka, dziś podałam też espumisan ale narazie od ponad tygodnia nie widzę żadn...
  • Cześć, mam pytanie do rodziców okularników: jak wcześnie poszliscie z dzieckiem do okulisty? Jak wiadomo, wady wzroku są często dziedziczne, ja i mąż nosimy okulary (-11 i -4) i chyba przegapiłam moment, bo Krzyś zezuje, ma już prawie roczek a my jeszcze nie byliśmy u lekarza. Oczywiście sie wybieramy... Czy ktoś mnie pocieszy, ze to się nie zawsze dziedziczy i mój synek ma szansę na dobry wzrok????
  • Szukam rodziców, których dzieciaczki doświadczyły udaru. Nasza Hania ma 3 latka, choruje na moyamoya i przeszła dwa udary. Obecnie nie mówi, nie porusza konczynami i jest stale niespokojna, prawie nie śpi... Szukamy kontaktu z innymi rodzicami w celu wymiany doświadczeń dotyczących rehabilitacji i leczenia. ekl80@gazeta.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się