rodzice

(307 wyników)
  • Witam, szukam jakiejś dobrej książki dla rodziców, którzy mają problemy z własnymi emocjami. Przeszedłem przez wychowanie moich rodziców - wiem, że chcieli dobrze, niestety, zniszczyli mi psychikę. Sami pochodzą z patologicznych rodzin (robotnicze środowiska z czasów komuny, choroba alkoholowa) - chcą dobrze ale swoje emocje wyrażają poprzez wrzask, czasem są to zupełnie absurdalne wybuchy o błahostki, a ich wychowanie polega na stosowaniu kar, które są nieadekwatne do popełnionych czynów, wł...
  • Witam Mam mały dylemat, może bardziej doświadczone mamy mogłyby pomóc :) Synek ma 2 lata, za dwa tygodnie chcielibyśmy wyjść z mężem na pierwszą od dwóch lat całonocną imprezę. Synek zostanie wtedy u babci, ma z nią i dziadkiem dobry kontakt, lubi tam przebywać (co sobotę spędza tam cały dzień i śpi w czasie drzemki). Moje pytanie dotyczy kwestii czy mówić wczesniej synkowi, ze zostanie tam na noc. Teraz pewnie jeszcze za wcześnie, ale np kilka dni przed albo w dniu nocowania. Czy nic mu ...
  • Pewnie temat był już poruszany, ale nie mogę znaleźć nic adekwatnego. Mój niespełna 3 letni syn, który do tej pory nie robił większych problemów w związku z naszym wyjściem do pracy, teraz wyczynia cuda. Bardzo płacze i prosi żeby nie wychodzić. Traktuję to jako jakiś kolejny etap, ale nie wiem jak radzić sobie w tej sytuacji -wyjść przecież w końcu trzeba. Mały zostaje z opiekunką, która czasem przychodzi ze swoim dzieckiem i bawią się razem. Ciocię chyba lubi, widać że mają dobry kontak...
  • Witam, Jestem mamą 2,5 letniego chłopca. Synek jest bardzo rezolutnym i mądrym dzieckiem, do którego trafia się tylko rozmową, tłumaczeniem, jakiekolwiek kary, krzyki tylko go negatywnie nakręcają. Jestem mamą nerwową, wybuchową, lekko zagubioną w tym gąszczu rad i wskazówek. Widzę jednak u siebie duży postęp, staram się kontrolować, jestem cierpliwa i czuła dla synka, nie jest to sztuczne tylko dyktowane przez serce i troskę, co daje piękny kontakt, miłość i zaufanie od dziecka. Zauważ...
  • Przeczytalam wątek mamy 5-latki, która w ogóle nie może dogadać sie z córką ("dziecko z charakterkiem"). Mama jedno, córa drugie. Mama swoje, to córka jęki i krzyki. Dobrze, wiem że są bunty, etapy stawiania na swoim, próbowania i testowania rodziców. Ale przez te 3-4 lata wyrabia się w dziecku pewne...zasady, przyzwyczajenia? Chodzi mi o to, że każda mama ma swoje patenty na dziecko, np jak się spieszy to wie co działa, żeby się pospieszył, jak dziecko ma zły dzień to wie jak go rozśmieszyć....
  • Witam, chciałabym zapytać pani psycholog jak radzić sobie z taką dużą dziewczynką jaką jest 7-latka, kiedy co noc córka przychodzi do naszego łóżka. Młodsze dzieci (4 lata) tez czasem przychodzą ale nie tak regularnie i zwykle bez trudu można ich odnieść z powrotem. A córka strasznie się buntuje że chce zostać z nami.... Zwykle kończy się tak że idę spać na kanapę bo w łóżku nie ma miejsca...No i co noc się nie wysypiam-zupełnie jak przy maleńkim dziecku... Może któraś z Was też ma takie do...
  • witam, chcialam podzielic się swoimi (ostatnio dość uporczywymi) myslami i jednoczesnie prosic o Wasze dioświadczenia i przemyslenia , jak i poglad na sytuację Pani Justyny... Sprawa dotyczy moich watpliwosci na temat "drogi edukacyjnej " moich 7 i 9 letnich córek. otóż mieszkamy w podwarszawskiej miejscowości cieszącej sie dobra sławą, moje dzieci postanowiłam posłac do szkoły w tejze miejscowości ( ponieważ a) jest blisko , b) cieszy się bardzo dobra opinia, c) sama do niej chodzilam i w...
  • Witam! Z moją córką przemierzamy różne place zabaw, w końcu jeden z tych placów szczególnie przypadł jej do gustu, zatem zaczęłyśmy na ten plac zabaw przychodzic częściej. Naprawdę nie wiem czy to ze mną jest coś nie tak, czy tak jak myślę z rodzicami, oto kilka niestety niezbyt miłych przykładów z placu : 1. Dziecko zabierające mojej córce zabawki w piaskownicy, wszystko byłoby ok, gdyby nie to, że zabawki są mojej córki, a dziewczynka wręcz wyrwała jej je z rączki. Cóż dzieci dziecmi...
  • Witam, nasz 33-miesięczny synek przez trzy dni w tygodniu chodzi do przedszkola, w pozostałe dni powszednie opiekuje się nim babcia, a po pracy oczywiście rodzice. Proszę o poradę, czy warto dążyć do ustalenia jakichś wspólnych zasad, co do wychowania i usamodzielniania dziecka w takiej sytuacji? Przykład: ostatnio zdarza się synkowi zachowywać agresywnie wobec rówieśników. Ja raz tłumaczę, że tak nie wolno, a za drugim razem (ew. trzecim) - wychodzimy z placu zabaw itp. Babcia uwa...
  • Witam serdecznie, mam problem z moją dwuletnią córką. Nigdy nie przejawiała specjalnej ochoty do jedzenia - ponieważ wyniki były w normie, starałąm się tym nie przejmować. Od paru miesięcy kilka razy w tygodniu młodą opiekuje się niania i tu totalne zaskoczenie. Moje dziecko, które do tej pory nie wzięło do ręki ŻADNEGO owocu (nigdy nie zjadła jabłka, czy banana) z opiekunką wcina aż miło. Nie ma problemów z obiadami, próbuje każdej potrawy, jeśli jej nie smakuje to nie je - ale pró...
  • Mam pytanie - co robić w sytucji, kiedy 7 latek zachowuje sie niewłasciwie w stosunku do mnie lub mojego syna a rodzice owego dziecka nie reagują, bo uważają, że ...cytuję "on z tego wyrośnie" :O I chodzi mi tu o reakcje na oplucie dorosłego, wyrywanie czegoś z rąk, bez poproszenia, bicie młodszego dziecka, czyli mojego syna... Do tej pory dawałam szansę rodzicom na reakcję, ale po ostatnim zignorowaniu oplucia mnie przez owo dziecko na oczach ojca lekko się wkurzyłam i chyba z...
  • Mój syn, 3 latek, dotychczas był "złotym" dzieckiem. Nie było z nim problemów, rozsądny, wszystko dało się wytłumaczyć, pokojowo rozwiązać. Obecnie to jakiś koszmar....Po ostatnim weekendzie stwierdziłam, że mam dość, nie mam siły do niego. Ponieważ dotychczas dziecko było grzeczne, miał mało zakazów, wiele mógł. Obecnie jego zabawa to rozrzucanie zabawek po domu, brudzenie jabłkiem telewizora, rzucanie, kopanie, plucie. Ile można tłumaczyć, ile można prosić? Wreszcie zaczęłam wymagać. Zmie...
  • Jestem zdania, ze jesli jeden z rodzicow postanowi cos odnosnie dziecka, ze ma np. cos posprzatac, to drugi nie powinien podwazac tego. Ewentualnie jesli ma inne zdanie niz ja, moze ze mna o tym porozmawiac (bez obecnosci dziecka) i wtedy wspolnie zmieniamy zdanie (np. nie sprzataj, mozesz isc bawic sie na dwor). Natomiast moj maz uwaza, ze jest zbyt bezwgledne traktowanie dziecka i uwaza, ze drugi z rodzicow jesli ma inne zdanie to moze zmienic polecenie pierwszego rodzica (czyli poz...
  • zaczne od tego ze jestem cholerykiem i chyba moje 5-letnie dziecko tez...... córka jest bardzo ze mna blisko, mama jest najwazaniejsza!! jest bardzo wrazliwa, to tej pory czasami porafi płakac przy rozstaniu w przedszkolu. generalnie jest dobry dzieckiem, ale...... czesto bije siostre, jak zwracam jej uwage ( czesto krzycze ) potrafi pluc, krzyczec i wymachiwac rekami. jak z nia rozmawiam spokojnie o jej zachowaniu tez potrafi pluc. oczywiscie stosuje kary: zakaz słodyczy, zakaz TV, siedz...
  • Witam Chcialam zapytac jaki negatywny wplyw na dziecko ma spanie z rodzicami?
  • witam, Mam pytanie. W sumie nawet kilka odnośnie pzredszkolaków, i nie tylko... Otóż, zaczęłam pracę w przredszkolu. Widzę duzo błędów popełnianych przez rodziców. Najgorszy przypadek to 4 letni Tomek. Jest niegrzeczny,m nie słucha nauczyciela, bije dzieci, mówi brzydkie słowa, krzyczy, nie cche uczestniczyc w zabawach, ciągle cytuje jakies głupkowate bajki...nasladuje głupkowate postaci z bajek... Zauważyłam,że gdy siadam z nim sam na sam, dziecko wycisza się.. Rozmawiam z nim wt...
  • moja córcia ma 3 latka ( skończone 1 maja). spała we własnym łóżeczku. jak skończyła 2 latka zaczeła budzić sie w nocy wołać mnie do siebie. budziłam siew nocy, szłam pogłaskać po główce, śpiewałam, trzymałam za rękę i wracałam do siebie. po kolejnej nocy spędzonej pod łóżeczkiem córci zwątpiłam- zabrałam ją do nas do łóżka i tak zostało do tej pory. podejmowałam próbe ponownego zasypiania w jej łóżku ale nie miałam siły słuchać płaczu i krzyku po całym dniu pracy wiec ustąpiłam-...
  • Kto mi odpowie na pytanie: czy to możliwe, że szkoła, do której chodzi mój syn świadomie mnie oszukiwała, zamiast rzetelnie mnie informować o wynikach w nauce mojego syna? Szkoła jest prywatna, ale „fajna”. Rekomendowali ją znajomi, którzy twierdzili, że nie jest to miejsce dla „nowobogackich szpanerow”, ze najważniejsze jest tam dobro dziecka, że nie ma mowy o rozpuszczaniu dzieciaków i t p. Wiekszość z tych zapewnienień okazała się prawdziwa i my, rodz...
  • Witam! Mój roczny synek od pewnego czasu nas bije. Próbowalismy przekonac go, że tak się nie robi. Jednak na każde nasze nie, bije coraz mocniej. Nie da się nie reagować, bo na prawdę bije bardzo mocno, zwłaszcza po twarzy. Ostatnio zaczął bić pięścią. Choć muszę przyznać, że robi to bez złości. Czasem robi to jakby z zainteresowaniem a czasem również kiedy się cieszy. Od 2 dni jednak bije się sam pięścią po głowie! To już mnie zaniepokoiło. Na 99% jestem przekonana, że da sie to jako...
  • moja córeczka ma 2,5 roku, do 3ch miesięcy mieszkamy same spotyka się z ojcem 2,3 razy w tygodniu wiele razy zetknęłam się z radą, by dziecku mówic jak najczęściej, że rozwód rodziców nie jest jej winą - ale czy tak małemu dziecku nie zrobi bałaganu poruszanie tematu winy? czy w maszej sytuacji to mówić, juz mówić i jak to mówić? uznać, że w tej malutkiej główce już roi się poczucie winy? czy powoli obserwować podejmowane tematy przez dzieckoi wtedy wkraczać? tylko raz zdarzył...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się