Forum eDziecko edziecko Niemowlę
ZMIEŃ
      rodzice

rodzice

(312 wyniki)
    • Witam, proszę o Wasze opinie (zarówno osobiste, jak i te podparte badaniami naukowymi) na temat rodziców, którzy zostawiają 3-4 miesięczne niemowlę pod opieką babci w celu wyjazdu na wakacje (2 tygodnie). Czy ktoś się orientuje jaki wpływ taka rozłąka może mieć na dalszy rozwój emocjonalny dziecka? Czy w ogóle uważacie to za normalne zachowanie rodziców? Z góry dziękuję i pozdrawiam, B.
    • Czy pielęgniarka ma prawo odmówić obecności rodzica przy pobieraniu krwi dziecka ? Córa ma 10ms, podczas kontroli na oddziale szpitalnym odmówiono nam obecności przy zabiegu. Krew pobierała 1 pielęgniarka, nie wiem jakich metod użyła, żeby pobrać krew od ruchliwego niemowlaka ale jeszcze nigdy nie widziałam swojego dziecka w takim stanie :( a nie było to pierwsze pobieranie krwi , ale zawsze w naszej obecności i kończyło się na paru łezkach.
    • Otóż zastanawiam się, jak działa genetyka w przypadku [b]gdy jeden z rodziców ma włosy kręcone[/b] a drugi proste? Poszperałam trochę w necie, ale wszędzie natykam się na jeden i ten sam tekst: [i]"Genetycy odkryli różne geny recesywne i dominujące. Na przykład gen kręconych włosów jest genem dominującym, zatem jeśli dziecko odziedziczy go od, powiedzmy, ojca, podczas gdy matka przekaże mu gen włosów prostych (recesywny), gen włosów kręconych będzie dominował, i dziecko będzie miało wło...
    • Na pewno są tu z nami świeżo upieczeni rodzice. W jaki sposób przygotowujecie się do przyjścia dziecka na świat? Kupujecie tony podręczników i poradników czy raczej ufacie doświadczeniu wyniesionemu z domu oraz dobrym radom rodziny i przyjaciół?
    • zastanawia mnie to, na ile zachowania dzieci są ich po prostu charakterem a na ile rodzicce poddają się i nie probują zmienić swoich dzieci. Mam wrażenie że dzieci są świetnymi psychologami, manipulatorami, szybko uczą się na co sobie mogą pozwolić i jak to wykorzystać a rodzice poddają się temu tłumacząc że to taki charakter dziecka i już. Póki co jestem tylko obserwatorem, ale staram się jak najwięcej poznać. Chodzi mi np o natychmiastową reakcję na każde kwęknięcie dziecka...
    • Witam, czy Wy rwoniez macie takich rodzicw/tesciowych, ktorzy sie czepiaja was na kazdym kroku? Ja mieszkam z rodzicami, niestety, ala mam ich po prostu dosc. Wszystkiego sie czepiaja: ze kupilam fileta z kurczaka, zamiast kury calej, ze dziecku chrupki daje(maly ma 6,5 miesiaca), ze jem wiecej dan z miesem niz zup, ze jadam wiecej makaronu i ryzu niz ziemniakow, ze chleb maslem smaruje, a nie margaryna, ze gotuje sobie i narzeczonemu obiad(kiedys wyzwali go od darmozjada, wiec od tamtej ...
    • Ostatnio trafiłam na artykuł na yahoo parenting - w telegraficznym skrócie o tym jak mega zaangażowanie w rodzicielstwo może doprowadzić do rozpadu małżeństwa o_O Bo w pewnym momencie nasza uwaga jest skupiona tylko i wyłącznie na dzieciach, rozmowy kręcą się głównie wokół dzieci i gdzieś tam po drodze zapominamy, że ta osoba obok nas to nie jest tylko tata/mama naszego dziecka, ale przede wszystkim osoba, którą się pokochało, ktoś kto nas zafascynował, rozbawiał, podniecał itd. Nie jest ...
    • Hej, instynkt mi podpowiada, żebym moją pół roczną córcię wyprowadziła do swojego pokoiku. Już nawet wszystko przygotowałam. Ale... no właśnie, tatuś oraz babcie i dziadkowie są przeciwni. Może mają rację, na pewno będzie mi trudniej, ale nie o mnie tu chodzi przecież. Tatuś budzi ją rano ok 5:30, bo do pracy idzie, a wieczorami nic się nie da zrobić, bo dziecko śpi. A jej pokoik jest taki cichutki, miałaby tak fajnie i u siebie swoje zabaweczki, a nie po całym domu. Pewnie już nie wie, gdzi...
    • Czy dziecko mając jednego z rodziców alergika powinno być na wszelki wypadek na mieszance dla alergików (Bebilon pepti bądź Nutramigen)?
    • Mała skończyła 3 m-ce, budzi się raz w ciągu nocy na karmienie, były nawet 2 nocki, kiedy wcale nie wstawała. W dzień śpi w łóżeczku w swoim pokoiku, a na noc przenosimy jej łóżeczko do sypialni. Kiedy waszym zdaniem będzie można ją zacząć zostawiać na noc w jej pokoju?
    • Dziewczyny co Was wkurza w gazetach dla rodziców? Czy też uważacie że stwierdzenia typu 10mczne niemowlę potrafi juz stać robi więcej szkody niż porzytku siejąc w naszych matczynych umysłach zamęt? Czy nie lepiej byłoby napisać że niektóre niemowlęta potrafia już stać. To tylko jeden przykład. Ale np tuż po porodzie próbując odżywiać się wg zaleceń z gazet spowodowałam że moje dziecię płakało całe dnie i noce. Jak posłuchałam rad kilku doświadczonych koleżanek i odstawiłam wszystko co...
    • przypominam - informuję - zapraszam na portalu eDziecko są specjalne fora regionalne, na których rodzice wymieniają się informacjami dotyczącym wszelkich spraw dotyczących maluchów w swoim regionie - tu dowiecie się, gdzie kupić zimowe buciki, jaki jest najlepszy pediatra, jak i gdzie spędzić czas z dzieckiem.... zajrzyj na swoje forum regionalne - może ktoś czeka tam z pytaniem, na które Ty znasz odpowiedź... pamiętajcie, że od Was zależy, czy forum regionalne będzie tętniło życi...
    • Witam wszystkie mamy i bardzo Was proszę o radę. Jestem mamą 4-ro miesięcznego synka i mam problem który zbija mi sen z powiek. Chodzi właśnie o spanie z rodzicami - czekajac na Małego postanowiliśmy że będzie spał w naszej sypialni w koszu a gdy z niego wyrośnie przeprowadzimy go do jego pokoju do łózeczka. W praktyce wyszło że w koszu nie przespał calej nocy ani razu - początkowo odkładaliśmy go tam gdy zasnął przy wieczonym karmieniu (karmię piersią)ale po pierwszym nocnym ju...
    • czy Wy tez tak macie? ja juz opadam z sil !! Moj Maciek ma 5 mies. Moi rodzice non stop staraja sie manipulowac mna w kwestii dziecka, opieki nad nim itp. wiecznie doszukuja sie problemow, a to ze za cienko ubieram, a to, ze nie przykrywam ( u mnie w domu jest b. cieplo, a dziecko zdrowe ), a to, ze klade na podlodze - jak tak mozna ??? ( na dywanie i 2 kocykach, na podlodze Maciek najlepiej sobie baraszkuje i trenuje przekrecanie z plecow na brzuszek ). a najwieksze poruszenie ro...
    • Drogie Mamy, Już niedługo zostanę mamą, a wciąż dręczy mnie kwestia związana ze snem mojego maleństwa... Zastanawiam się, czy noworodek powinien/może już od pierwszego dnia spać we własnym pokoiku, czy też na początek warto mu zapewnić więcej bliskości rodziców i spanie we wspólnym łóżku, czy też we własnym łóżeczku, ale w pokoju rodziców? Przeczytałam wiele fachowej literatury na ten temat i przyznam szczerze, że jestem przez nią już trochę ogłupiała, dlatego też chciałabym za...
    • poradzcie prosze... synek (3 tygodnie)nie lubi spac w swoim koszyczku obok naszego lozka, zeby usnal trzeba sie nagimnastykowac, wciaz wtykac smoczek i tak to trwa czasem ponad godzine, jest ryk jak smok wypada. Chcialam juz powoli wprowadzac samodzielne zasypianie, a przynajmniej spanie w lozeczku osobnym, ale usypianie go przypomina walke z wiatrakami. Dzis wymieklam i przytulilma malego do piersi, zjadl, usnal przy niej, odsunelam, przykrylam i zostawilam miedy nami w lozku....
    • Drodzy Rodzice! Chcę was wszyskich bardzo uczulić na kwestie własciwej diagnostyki i leczenia stawów biodrowych u waszych dzieciaczków. Nie zaniedbujcie tej sprawy! Jestem 30- latką, w dzieciństwie miałam bardzo późno zdiagnozowaną umiarkowaną obustronną dysplazję (kiedy zaczynałam chodzić), byłam leczona nieoperacyjnie i zachowawczo- gips, szyny itd Rokowania były pomyślne. Niestety od niedawna zaczeły mi dokuczać dolegliwości bólowe w okolicy biodra i okazało się, że nie jest dob...
    • Witam:) Mam pare pytań do rodziców którzy śpią ze swą pociechą: - czy wasze dzieci też się turlają i wturlają na was? - czy wiercą się strasznie w nocy? - czy próbowaliście dać je np do łóżeczka? - kiedy najlepiej i jak oduczyć maluszka spania z rodzicami? pozdrawiam:)
    • Proszę o odpowiedź osoby zorientowane, czy tak praktyka dalej funkcjonuje. Jeżeli tak, to ile trwa taka procedura? Pani Wąż
    • dziś w empiku przeglądałam, myślałam, ze będzie się z czego pośmiać, bo to kolejna celebrycka książka, a tu się pozytywnie zaskoczyłam - normalni eksperci, pediatra z centrum zdrowia dziecia, pani od Kosmetyków itp. Nie podobał mi się wykrój na końcu (nie wiem po co jest) ale dla rozdziału o kosmetykach czy o żywieniu chyba kupię tę ksiązkę - czytałyście??

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się