rodzice

(194 wyniki)
  • Cześć wszystkim. To mój debiut na waszym forum, dotychczas tylko czytałam. Mam do was zasadnicze pytanie, czy w wasze relacje również wtracają się rodzice? U mnie przeszło to już wszelkie granice. Mam córkę, mój partner również, tak więc każde z nas ma swoje własne dziecko. Mieszkamy wszyscy razem od 2 lat. Nie jestem w stanie wyperswadować - zwłaszcza moim rodzicom, żeby przestali ingerować, komentować i wtrącać się w nasze życie. Mają bardzo dużo uwag nie tylko do tego jak traktuję pasierbi...
  • Cześć, piszę trochę po to żeby się wyżalić a trochę po to by poradzić. Jesteśmy z NM (rozwodnik , córka z poprzedniego małżeństwa) już ponad 3 lata ze sobą i w grudniu urodziłam synka. Moi rodzice oczywiście oszaleli na jego punkcie ale niestety rodzice NM wykazują małe zainteresowanie wnukiem. Przyszli tylko raz po jego urodzeniu tuż przed Bożym Narodzeniem. Oczywiście na zaproszenie bo sami z siebie nie wykazali chęci. Było miło dostałam nawet od nich prezent na święta (przez co ...
  • witam, mam pytanie ile znalyscie swoich mezow, partnerow w momencie kieyd powiedzialyscie rodzicom o tym ze maja oni dzieci? wlasnie czeka mnie taka rozmowa i troszeczke jestem przerazona jak zareaguje moj ojciec mysle ze z matka bedzie latwiej... pozdrawiam
  • U mnie burza. Akurat, jak się zaczęło robić niby lepiej (ja - to ta historia z gościem, którego przydybałam na czatach), wkroczyła do akcji moja rodzina. Ponieważ moi rodzice są sami po rozwodzie i ojciec zafundował nam (mamie przede wszystkim, nie da się ukryć) prawdziwe piekło, teraz ona - nie dziwię się, że przerażona - po kilku awanturach, nieodzywaniu się etc., zakazała mi kontaktów z M. Jak się okazało, że ciężko córce, ale dorosłej jakby nie było, zakazywać znajomości, do a...
  • Bo moja mama nie jest szczęśliwa,że mój facet ma dziecko i ciągle mi to powtarza...boli jak cholera..na szczęście tata jest "za":) ale mama jest mi bliska i bardzo,bardzo ranią mnie jej uwagi...Jak reagują Wasi rodzice na to,że Wasi faceci mają już dzieci? pozdrawiam,
  • forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=630&w=28438485&v=2&s=0 M-m-m podrzuciła taki link - poczytałam i tak sobie myślę... Kogo POWINNO się zapraszac, a kogo NIE? Na ślub. Córka/syn - biorą ślub, rodzice rozwiedzeni, matka nie życzy sobie widzieć byłego męża na tym ślubie i... Czy matka przyszłej panny młodej/pana młodego ma prawo do ustawiania listy gości wedle swoich "preferencji"? Zakładając, że młodzi sami płacą za ślub - to chyba raczej nie, a zaproszenie "niechcianego przez matkę" ojca...
  • Cześć, Jesteśmy w niedzielę zaproszeni do jego rodziców.Z NM jestem już 2,5 roku ale dopiero teraz ich poznam. NM nie utrzymuje z nimi bliskich stosunków i długo w ogóle nie wiedzieli że istnieję. Podobno są dobrze nastawieni ale trochę się obawiam jak mnie przyjmą bo wiem że z eks. utrzymują dobre stosunki( może trochę ich zachęci to że w grudniu urodzę im wnuka). Stresuję się tą wizytą no ale cóż prędzej czy później musiało to nastąpić. Poradźcie mi czy coś powinnam kupić z tej...
  • Dziewczyny, ciekawa jestem jak zareagowali Wasi rodzice na fakt, że spotykacie się z facetem, który ma dziecko, dzieci.... i jaka była reakcja rodziców Waszego partnera, jak Was przyjęli jako drugą kobietę w życiu ich syna... ja muszę przyznać, że z początku mój ojciec nie był tym faktem zadowolony, podchodził do tego z dystansem. Moja mama od razu polubiła M, mam wrażenie, że traktuje go jak kolegę....zresztą moja mama jest młoda, bardzo rozrywkowa... polubili się od razu. A moja...
  • chciałabym się poradzić was w sprawie rodziców mojego NM. Z NM poznaliśmy się kiedy już nie mieszkali z eks, ale rozwód był jeszcze w toku. Rodzice NM bardzo lubili jego eks, byli przeciwni rozwodowi, tym bardziej że było jeszcze dziecko. Ale jak się spotkaliśmy, to byli dla mnie mili, normalni. W jakiś czas po ich rozwodzie (NM z eks) zaszliśmy w zaplanowana ciążę i pojechaliśmy do rodziców NM powiedzieć im o tym. Przyjęli nas bardzo serdecznie, naprawdę się ucieszyli, potem dzwo...
  • "I na marginesie zastanawiam się, ile dziewczyn samodzielnych ma zamiar poinformować o nowym partnerze eksa, czy o wspólnym zamieszkaniu z nim. Przecież ojciec też może mieć do tego jakieś "si", nie? Tak jak matce nie musi się podobać kontakt dzieci z neksią..." - napisała lideczka, w którymś poście poniżej (w wątku Marleny). I też się nad tym zastanawiam. Jak to jest? Rozumiem jak najbardziej, że rodzic może mieć obawy przed tym, że partner/partnerka drugiego rodzica, u którego dziecko...
  • Jak powiedzie 2,5 ltniemu dziecku że rodzice sie rozchodzą i już nie bedą razem przy nim , jesli dziecko tak bardzo jest za tatą ???
  • www.powiernikrodzin.pl/97/nr0497.htm#mac To tak tytułem wstępu. Przerysowanego dość. Sytuacje, takie jak ta opisana w powyższej "opowiastce" zdarzają się często? Czy to jakaś patologia? Maksymalna pobłażliwość rodzica wobec dziecka, natomiast "macocha"/"ojczym" odpowiadają wyłącznie za te złe sytuacje, albo niepowodzenia? Nie wytrzymałabym w takim "układzie" długo. Pod presją taką. J.
  • Mam pytanie do macoch (ojczymow), czy zdarzylo wam sie zajmowac pasierbami przez wakacje? To znaczy, chodzi mi o macochy "weekendowe", ktore byly w takiej sytuacji, gdzie dziecko np. przyjechalo na okres wakacji letnich, zimowych; a jego ojciec wybyl w tym czasie na kilka dni w sprawie pracy. Czy zgadzalyscie sie zajmowac dzieckiem i wziac urlop na ten czas? Pisze, bo w moim malzenstwie bylo kilka takich sytuacji, gdzie dochodzilo m.in. z tego powodu do spiec. Kilka lat temu zgodzilam si...
  • Po przeczytaniu, historii Anastazji o toksycznych stosunkach w rodzinie, i postach innych macoch naszła mnie taka refleksja... jak to jest... Czy dzieci toksycznych rodzin mają szanse na udane małżeństwa i związki, bo wiedzą czego nalezy unikać, czy tez są skażone i powielają te wzorce w swoich związkach. W literaturze jest wiele opinii o kształtowaniu relacji międzyludzkich, nauce poprzez obserwację itd, ale interesuje nie jak to naprawdę jest w życiu. Patrząc na swoje nieu...
  • Tak sobie siedzę i myslę. Mam 33 lata - jestem dojrzałą (mam nadzieję) kobietą z poukładanym życiem rodzinnym (mąż, dwie córki, praca ok, własne mieszkanie, poprawne stosunki z jego ex i jego córką - cud miód) Moja mama zmarła niecałe 4 lata temu. Tata ma nową żonę - świetną, naprawdę super babkę. Mają super związek, moja siostra ( 17 lat, mieszka oczywiście z nimi - bardzo lubi żonę taty a żona taty bardzo lubi i dba o moją siostrę) a mimo to...ilekroć oglądam zdjęcia mamy albo filmy ze w...
  • W tytule mi się nie zmieściło, chodzi mi o relacje Waszych pasierbów z dziadkami - rodzicami ojca. Parę razy w realu się spotkałam z olewaniem dziecka przez takich dziadków, traktowanie jakby było "byłym wnukiem". Nie mogę się nadziwić takiej postawie. Moi rodzice byli rozwiedzeni od kiedy pamiętam i jeździłam do taty i dziadków w każde wakacje i ferie, byłam traktowana wspaniale, dziadek mnie wręcz wyróżniał. Babcia traktowała czasem surowo, bo tak traktowała wszystkie swoje wnuczki, ale c...
  • Zamiast się cieszyć z nadchodzących zmian chciałabym żeby już było po wszystkim... Miało być bezproblemowo (msza i uroczysty obiad w gronie najbliższych - rodzice i rodzeństwo jako świadkowie, nie więcej niż 9 osób)... Nasi rodzice ze względu na odległość i własne lenistwo się nie znają, moi rodzice także nie znają Młodego. Dlaczego? Bo mieszkam od rodziców 400 km, bo Młody rzadko przyjeżdża i mieszka jeszcze dalej... Mój ojciec najpierw z uwagi na poważną chorobę o Młodym nie wiedzia...
  • Podpytuje tutaj bo moze ktos z was ma doswiadczenia w pracy nad soba wykorzystujac metode ustawien systemowych? Czy komus z was to pomoglo? Co o tym sadzicie? Od jakiegos czasu grzebie po tym forum, zeby dowiedziec sie czego chce od swojego zwiazku i czy takiego chce, chodze od paru tygodni do psychologa, zeby pomoc sobie szczesliwiej zyc. Przegladajac forum mam wrazenie, ze dosc spora czesc kobiet pochodzi z rozbitych rodzin, stąd pytanie o metodę ustawień... Czy to komuś pomogło?
  • O obecności pasierbów (ale ja nie lubię tego słowa) na weselu jednego z rodziców była już na tym forum mowa... Ale mnie nadal nurtuje ten temat... Pozstanowiliśmy z NM "zalegalizować" nasz związek i tu rodzi się kwestia obecności Młodego na uroczystości w Kościele i weselu. Młody ma 13 lat, jego rodzice rozwiedli się gdy on miał lat 6, ale już wcześniej między nimi dobrze nie było bo matka Młodego raczej się dzieckiem nie zajmowała gdyż była bardziej zajęta życiem towarzyskim i s...
  • Myślałam, że pochodzę z normalnej rodziny, gdzie matka i ojciec okazywali dziecku czułosc i milość. Myslałam, że ja jestem normalna bo całuję i przytulam do dnia dzisiejszego mojego syna nastolatka, który w czterech scianach uwielbia do tej pory spoczac na matczynej piersi i sie wypłakać na niej jak trzeba. Otóż nie to jest zboczone i nienormalne wg niektórych!!!! Dziewczyny przeczytajcie to co ja i oceńcie, czy tylko mi sie wydaje, czy świat zaczął wariowac. Zreszta watek tematy...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się