-
witam wszystkich i mam pytanie do kobiet ktore rozstaly sie z ojcami swoich dzieci , gdy dzieci byly jeszcze bardzo malutkie
postram sie krótko i sprawnie wyjasnic o co chodzi :
otóż mam męża i 3-miesięcznego synka, oboje z mężęm syna chcielismy i kochamy obłędnie ale siebie nawzajem juz ledwo tolerujemy
nasz związek jest trudny , b. burzliwy , oboje jestesmy trudnymi upartymi ludzmi , wybuchowymi , glosnymi , treche histerycznymi , w dodatku kazde z nas ma swoje "bóle i traumy "z prz...
-
przeczytajcie sobie, sprawa mocno dyskusyjna.
forum.gazeta.pl/forum/w,571,141107557,141107557,Wyrok_sadu_nt_samotny_rodzic_a_podatki.html
-
"Wiele osób uważa, że ojcu lub matce, którzy porzucili dzieci, nie interesowali się nimi przez lata albo, co gorsza, je krzywdzili - na starośc nie należy się żadna pomoc. Nic bardziej mylnego."
To fragment z wczorajszej "Wyborczej" nt. alimentów od dzieci dla rodziców.
Z artykułu wynika, że nie ma żadnej możliwości prawnej by zadbać o to aby dzieci nie musiały łożyć na patologicznego ojca w przyszłości :( Czy to jest sprawiedliwe? Chore prawo, które wspiera patologicznych dorosłych.
...
-
Czytam właśnie artykuł w gazecie pt" czy mogę wyjechać z dzieckiem za granicę bez zgody eks męża?" i generalnie pisze, że takową zgodę trzeba mieć przy wyrobieniu paszportu, ale czytam dalej i pisze" Po krajach Unii Europejskiej można podróżować bez paszportu przez 90 dni. Wystarczy na granicy okazać dowód osobisty. Dokument ten musi posiadać także dziecko, a do jego wyrobienia [b]nie jest potrzebna zgoda drugiego rodzica[/b]. Wniosek o wydanie dowodu osobistego dla dziecka składa i podpisuje...
-
Cesarz Tyberiusz powiedział mądrze:
[i]Boni pastoris est tondere pecus, non deglubere.[/i]
czyli w tłumaczeniu:
[i]Dobry pasterz powinien strzyc owce, a nie obdzierać ze skóry.[/i]
Mądrość tą warto zastosować do rodzinnych historii porozwodowych.
"Podatki" powinny być takie, żeby obłożony nimi muł roboczy nie stracił motywacji do pracy i miał za co żyć. Jeśli nie w trosce o dobro drugiego rodzica, to choćby w trosce o przyszłość wspólnego dziecka.
Jeśli wykończymy finansowo drugiego...
-
Macie ustalone w taki czy inny sposób kontakty z dzieckiem. Czy to sądownie czy po prostu jest to dzieło Was i Waszych ex.
Czy uprzedzacie o tym że coś wam wypadnie?
Czy uważacie, że "nie ma sensu wszak drugi rodzic ślepy nie jest i widzi, że mnie nie ma"?
Jeśli Wam coś wypadnie i nie możecie się zjawić to do kogo by była skierowana tak informacja (jeśli uważacie, że należy informować)?
No nie pytam tu takich rodziców którzy potrzebują ciągłego przypominania o terminach bo przecież...
-
Czy zgodzilibyście się na zabranie na cały dzień rocznego dziecka przez rodzica, który wpada raz na 2 miesiące na 2 dni i którego dziecko na bank nie pamięta?
Nie oczekuję podpowiedzi, interesuje mnie wasze zdanie z uzasadnieniem.
-
Znajomy jest dzieckiem przysposobionym, ma taką sytuację, może ktoś się orientuje jak stanowi prawo w tym temacie:
Ojczym pił i nigdy nie pracował, udawał że wychodzi do pracy a tylko matka utrzymywała rodzinę i dzieci. Awantury i patologia. Tak było długie lata. Matka nigdy nie wystąpiła przeciw mężowi.
15 lat temu znajomy się wyprowadził z domu, założył rodzinę. W międzyczasie jego matka zmarła, ojczym został w mieszkaniu z biologicznym synem, który kilka lat temu też się wyprow...
-
My rodzice dorosłych dzieci - Ewa Woydyłło
czy ktoś czytał?
chętnie poczytam o waszych wrażeniach i jeżeli ktoś ma trochę czasu
zachęcam do przeczytania, książka wcale nie dotyczy wyłącznie tych co maja dorosłe dzieci ... szczególnie rozdział o poczuciu winy... :)
-
witam
za 1mc mam sprawe rozwodowa..w sumie dogadalismy sie z mężem, bez orzekania, chcemy nie skakac sobie do gardeł. Poprostu wypaliło sie nasze małżeństwo ale zalezy nam na dobrych stosunkach "po".
Bedziemy mieszkac jakis czas /kilku m-cy razem zanim nie wynajme sobie mieszkania . Wyprowadze sie z dzieckiem. Stosunki w domu OK ze względu na dziecko Nie chcemy odrazu dziecku tłumaczyc co i jak ale sukcesywnie je przygotowac przed wyprowadzką i...własnie.
Jjak przygotowac dziecko (6la...
-
Wczoraj Jula wróciła ze szkoły. Usiadła w fotelu i mówi: "Dzisiaj na wuefie w szatni jedna nasza koleżanka płakała, bo jej rodzice się rozwodzą. Pocieszyłam ją i powiedziałam żeby się nie martwiła, bo to tylko na początku jest straszne".
Gdy podjąłem decyzję o rozwodzie chyba bardziej niż złożenia pozwu w sądzie bałem się właśnie reakcji dziecka. Tak jak chyba wszyscy, którzy pojawiają się tutaj przed lub w trakcie rozwodu.
Tygodniami zamęczałem się myślami jak to będzie. Jak ja jej to ...
-
Drogie Panie!
Czy wg Was izolowanie dziecka od rodzica jest przemocą?
Nie myślę o patologii, ale o sytuacjach gdy jeden rodzic drugiemu uniemożliwia kontakty z dzieckiem.
-
Stało sie, decyzja podjęta - rozstajemy się. Spokojnie, bez nerwów i złości. Jeszcze mieszkamy razem ale za chwil kilka Mąż się wyprowadzi. Jak przygotować do tego dziecko? Jak z nim rozmawiać - jest bardzo związany z ojcem. Mąż chce uczestniczyć i często bywać przy synu, odwozić go do szkoły, spędzać popołudnia itp. Jak stworzyć dziecku bezpieczny świat po rozstaniu jego rodziców? Jak odpowiadać na pytania "dlaczego tata nie mieszka z nami?" To jedyna aspekt, który sprawia, że oczy są mokre ...
-
Kochani, a jak Wasi rodzice/teśiowie zareagowali na wiadomość o
rozwodzie?
-
jak sobie radzicie w razie choroby? swojej:)
przeraża mnie trochę fakt, że jak się rozchoruję, to będę musiała
prosić o pomoc byłego. raz już tak było, wziął młodego na kilka dni
jak nie mogłam się nim zająć, nawet sam się zaoferował, ale w
międzyczasie komentarz rzucił... zastanawiam się czy w takiej
sytuacji moi rodzice (oboje pracujący) mogą dostać opiekę na mnie
lub na wnuka (nie mieszkam z nimi). kilka razy brali na taką
okoliczność po prostu urlop, ale wiadomo, nie zawsze j...
-
witam,
słowem wstępu - czytam forum właściwie od kilku lat i stanowi ono dla mnie
istotne źródło informacji i inspiracji :-) odważyłam się napisać bo nadszedł w
moim życiu czas, kiedy powinnam oficjalnie rozstać się z mężem i załatwić
formalnie sprawy związane z opieką nad naszym dzieckiem.
wiem, że dyskutowaliście już na temat opieki naprzemiennej - czytałam ten
wątek, tak samo jak i wiele innych dot. opieki nad dziećmi po rozwodzie. w tym
miejscu nie chcę się zastanawiać czy taki...
-
Chodzę na kurs prawa jazdy, ale nie mam jeszcze skończonych 18 lat. Muszę złożyć zgodę rodziców na piśmie. Czy wystarczy tylko zgoda mamy i czy musi być też podpis ojca, który z nami nie mieszka?
-
Witam, mam problem z rodzicami. Tzn rodzice mają problem, a nie potrafią sobie z nim poradzić. Ojciec od zawsze pił i bił. Matke i nas. Mimo to ona trwa w tym związku prawie 30 lat. W tej chwili ojciec bardzo pije, próbuje stosować przemoc na młodszym synu(15 letnim). Matka jest ciężko chora, niepełnosprawna. Są właścicielami domu dwupiętrowego, jednak nie wchodzi w grę sprzedanie go i podział, ani też spłata jednego na rzecz drugiego. Ja mieszkam osobno, ale matki wziąć do siebie nie mogę ze...
-
Witajcie
Chyba muszę się wygadać. Mam 26 lat, od 5 lat mieszkam sam w innym mieście. Od
niedawna jestem żonaty. Moim rodzice, ludzie po 50'tce są w trakcie
prowadzenia między sobą wojny. Nie mam pojęcia od czego się zaczęło, nie mam
pojęcia do czego jeszcze dojdzie. Zupełnie się rozeszli, ale co jakiś czas
jedno lub drugie do mnie dzwoni, wyżala się, narzeka i prosi o opiniowanie, o
powiedzenie, że jedno jest złe a drugie dobre. Co ja mam robić? Mam 26 lat ale
sam to mocno przeżywam,...
-
jakiej karze podlega rodzic, który nastawia dziecko przeciw drugiemu
rodzicowi i jego rodzinie?