rodzice

(205 wyników)
  • Wczoraj spotkałam się z takim oto przypadkiem. Jestem na uroczystości rodzinnej i wśrod zaproszonych jest małżeństwo z większą ilością dzieci. Wydawało mi się, że z czwórką ale ciągle słyszę "Nalej Paulince picie", "Gdzie jest Zuzi czapka" i mam jakieś deja vu. To ile oni mają tych córek bo coś mi się wydawało, że... jedną :O Wreszcie nadchodzi moment, że rodzice siadają razem i słyszę jak do jednej i tej samej dziewczynki mówią na przemian Paulinko i Zuziu :O Okazało się, że dziecię ma na im...
  • Moi rodzice: Olga Teresa Zygmunt Józef Siostry mojej mamy: Anna Maria Bogumiła Zofia Rodzeństwo taty, znam tylko pierwsze imiona: Włodzimierz Danuta Alina Stanisława Wiesław Zdzisław Alina i Stanisława są bliźniaczkami.
  • ...wymyślają "orginalne" imiona,które nie będę popularne a będą dla nich wyjątkowe!! Właśnie,wyjątkowe...Mój syn Adaś jest przedszkolakiem(5lat) jest jedynym dzieckiem w grupie naszącym takie imię a jest popularne.Ma natomiast kolegę który ma na imię ROCH(przezywany grochem)jest też FRYDERYK(wołają go Fredek bez kredek).Dzieci ciągle płaczą,cierpią przez to że rodzice nie pomyśleli o tym wcześniej.Dali im takie imię,bo nie jest w 10 imion najbardziej popularnych!! I co z tego?ja mam na imię ...
  • A taka ciekawostka. Rodzice pewnej Pani Genowefy urodzonej w 1932 roku nosili imiona - Antoni i Marianna. Moda wraca tak jak juz zauwazylismy, a to jest jedynie jedno z potwierdzeń.
  • Szkoda mi tych wszystkich ludzi, co krytykują nietypowe imiona, zabobonni konserwatyści, nudni jak sztuczna choinka. Spojrzcie na zdjecia dzieci w gazetkach dla rodzicow, czy te, biorace udzial w konkursach internetowych, czy nie macie wrazenia, że masowo sa nadawane imiona, popularne w okreslonym czasie typu Julka, Zuzia, Wiktoria, Dawid? Takich imion nie wstydzicie sie nadac, bo wiekszosc osob tak daje...??? Moze sa one dla Was wyjatkowe, ale uwierzcie, ze za kilka lat, gdy W...
  • Czy uważacie, że dobrym pomysłem jest nadawanie dzieciom imion po naszych rodzicach, a więc ich dziadkach? Chodzi mi o pierwsze imiona. Rozumiem ogromną miłosc do ojca, matki i chęc uczczenia osoby, która dużo dla nas w życiu zrobiła .... sama mam czasem ochotę nazwac dziecko imieniem mojej mamy/ mojego taty.. Ale czy to na pewno dobry pomysł? Czy to nie jest tak, że imię powiedzmy Jan przestaje się wszystkim automatycznie kojarzyc ze starszym panem- dziadkiem, a zaczyna z maluche...
  • Nie wiem jak Wy, ale ja mam takie imiona, które kojarzą mi się zawsze z osobami w wieku moich rodziców. W moim pokoleniu, obecnie dwudziestukilkuletnim, mało kto ma tak na imię, za to rodzice moich znajomych - bardzo często tak właśnie się nazywają. Takie imiona to na przykład: Grażyna Bożena Krystyna Teresa Renata Marek Ryszard Jerzy Lech Roman Tadeusz Waldemar Zbigniew Jak myślicie, jakie nasze imiona będą się naszym dzieciom tak kojarzyć? Przejrzałam ogon statysty...
  • Coraz częściej obserwuje się nadawanie dzieciakom imion tworów utworzonych przez rodziców. Był wątek o Saranetcie, Nikolizie i Jessicannie. Przyjaciółka którejś z Forumowiczek była Jorellą (połączenie Joanny i Elli) z kolei modelka Katie Price nadała córce imiona Princess Tiaamii(drugie to wynik połączenia imion babć małej). Znacie jeszcze jakieś podobne twory?
  • Dzień dobry Na początku września urodziłam syna, którego nazwaliśmy Bruno. My z mężem odmieniamy to imię dodając w przypadkach zależnych element tematyczny -on: Brunonem, Brunonie, Brunona itp. Wtedy najczęściej znajomi przysłuchujący się nam pytają, czy syn ma na imię Bruno czy Brunon. Ma na imię Bruno. Wiele osób, nawet będących absolwentami filologii polskiej ;-), odmienia to imię w sposób prostszy, czyli Bruna, Brunem, Brunie. Czy dopuszczalna jest odmiana tego typu? Jak W...
  • Witam, co sądzicie o tym, żeby dziecko miało takie same imię jak tata. Ja mam mieszane uczucia, bo jakby się trafił drugi syn, to wtedy jakie imię mu nadać.
  • Witam forumowiczów! Może jest ktoś kto mi powie jakie było by dobre imię dla dziecka, którego rodzicami będą Rafał i Karolina? Wierzę, że istnieje jakiś związek między tymi zależnościami. Dzięki za odp. Pozd.
  • Nie wiem, czy ten wątek się przyjmie, ale spróbować nie zaszkodzi. Tak więc proszę o wpisywanie imion Waszych rodziców. Może być ciekawie, jak sądzicie? Ja zaczynam: moi rodzice: Maria i Stanisław rodzice Rafała: Jadwiga i Stanisław. Pozdrawiam mocno! Madzia
  • Dziadkowie lubią mieć wpływ na imiona wnuków, więc jak nazywałyby się rzeczone wnuczęta, gdyby imiona im wybierali Wasi rodzice? Moja Mama chciałaby wnuka Błażeja. Imienia wymarzonej wnuczki jeszcze nie określiła, ale z lubianych przeze mnie imion najbardziej podobają jej się Eugenia i Biruta, a z typów mojego brata wybrałaby Anielkę. Z typów mojego brata dla chłopca wybrałaby Józefa (ponieważ uważa, że planowany przez niego Olgierd nie pasuje do nazwiska), a z moich Gwidona.
  • Tym razem przynajmniej tych mieszkających w Niemczech. Polecam tę stronkę i analizę nadesłanych zdjęć: chantalismus.tumblr.com/
  • W dodatku [i]Magazyn Rodzinny[/i] dołączanym do gazety "Głos Wielkopolski" jest coś w stylu WNŚ, tylko nazywa się Największe Szczęście Rodziców. Oto imiona dzieci, których zdjęcia zamieszczono 5 czerwca: Emilia x2 Nina Elena Rita Laura Maja Aniela Gabriela Zuzanna Aleks Alan Michał x2 Cezary Stanisław Jakub Tobiasz Oskar Jeśli chodzi o dziewczynki to podoba mi się Laura. Żałuję, że Maja Aniela nie ma imion odwrotnie! Dziwi mnie Elena Rita (polskie nazwisko). ...
  • "Do Rady zwrócili się rodzice dwuletniej Sary Oliwii z prośbą o opinię w sprawie zmiany imion dziewczynki na Maya Pola. Twierdzili, że imiona wpisane do aktu urodzenia mogą w przyszłości narażać ich córkę na docinki otoczenia. Ponadto, zdaniem rodziców, imiona te nie pasują do ich dziecka." (ze strony RJP) ;)
  • Jak mają na imię rodzice chrzestni waszych pociech?
  • Wydaje mi się, że obecni rodzice są albo odważniejsi w nadawaniu dzieciom imion, albo mają większą wyobrażnię i szersze horyzonty.W moim pokoleniu imiona ograniczały się do kilkunastu żeńskich i kilkunastu męskich, mało kto się wyłamywał i nazywał dziecko inaczej. Dziewczynki były: Małgorzaty, Magdaleny, Anny, Beaty, Moniki, Katarzyny, Ewy, Agnieszki, Joanny, Renaty, Doroty, Marty i Edyty Chłopcy: Andrzej, Adam, Bogdan, Grzegorz, Krzysztof, MIchał, Marcin, Marek, Mariusz, Janusz...
  • Czesc, mam synka Gracjanka ktory ma 2 lata i 3 miesiace ciekawa jestem czy sa wsrod Was rodzice ktorzy tez maja synka o tym imieniu pozdrawiam mama malego Gracjanka
  • Moda na imiona jest tak chwiejna jak drzewo na wietrze.Mój mąż zawsze chciał mieć syna i dać mu swoje imie.Ja byłam temu przeciwna ale ostatecznie się zgodziłam,na początku nie mogło mi to pzejść przez gardło.Teraz uważam ten pomysl za rewelacyjny i nie wyobrazam sobie żeby mój syn miał inaczej na imie jest poprostu Aruś,Aras i oczywiscie Arkadiusz(moj tata tez ma imie po swoim tacie,szwagierki syn po dziadku)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.