rodzice

(382 wyniki)
  • Witajcie, Dziś ja potrzebuję rady. Proszę o dopowiedź osoby, które przeżyły rozwód rodziców z orzekaniem o winie, zeznaniami itp. Ale nie tylko. Moi rodzice są właśnie w trakcie takiego rozwodu. Mama odeszła od taty już dwa lata temu, ogólnie zawsze twierdziła, że nie jest jej z nim dobrze. Według niej stosował wobec niej przemoc psychiczną. Mama stwierdziła, że rozwód będzie z orzeczeniem o winie ojca. Poprosiła mnie abym zeznawała jako jej świadek. Nie zgodziłam się. Generalnie...
  • Witajcie... Muszę się wygadać... Ktoś z zewnątrz mógłby powiedzieć, że pochodzę z "normalnej" rodziny. Moi rodzice pewnie też tak myślą. Mam kochającą matkę i mniej kochającego ojca. Mój problem polega na tym , że moje potrzeby bezwarunkowej miłości, akceptacji i poczuci bycia ważnym nigdy nie zostały zaspokojone. Rodzice zawsze byli względem mnie bardzo wymagający i oczekiwali, ze jako najstarsze dziecko (mam jeszcze brata i o kilka lat młodsza siostrę) będą pomagać im w opiece nad rodzeńs...
  • Problem polega na tym, że mieszkami z teściami którzy bardzo zyją naszym zyciem. Niebawem zamierzamy sie wyprowadzic i niebawem pojawi się na swiecie nasze 1-wsze dziecko i pierwszy wnuk zarówno dla moich rodziców jak i tesciow. Tesciowie są osobami które chcą wszystko kontrolować. Mieszkamy w duzym domu ale nie mamy osobnego wejscia. Przychodza do nas znajomi- swietujemy razem z tesciami, przyjezdzaja moi rodzice- goscimy sie razem, przychodza do mnie kolezanki- idziemy do naszego pokoju, te...
  • Mam, nadzieję, że spojrzycie na to wszystko co tutaj napiszę obiektywnym wzrokiem i napiszecie mi co Wy myślicie, bo ja już nie wiem co robić. Pochodzę z rodziny, w której piło się alkohol, gdzie ojciec lał matkę, były np. takie sceny, gdzie ojciec kazał matce skakać przez okno z czwartego piętra i stawiał ją na parapecie na moich oczach. W nocy albo były imprezy albo awantury. Jak imprezy to oczywiście pijackie śpiewy i hałasy. Na moje prośby o ciszę słyszałam odpowiedź od mojego ojca w sty...
  • Witam Czy rodzice mogą pozostawić bez jakiejkolwiek opieki piętnastolatka i wyjechać na kilka dni?
  • Witam, nie mam jeszcze 30 lat, moja mama jest w wieku przedemerytalnym. Zaczęły się u niej problemy z pamięcią - nie pamięta jaki jest dzień tygodnia, nie potrafi napisać prostego zdania które jej dyktuję. Zapomina gdzie cos połozyła. Zwrócono już na to uwage w pracy, miałam kilka telefonów w tej sprawie. Mama jest jeszcze przed dokładną diagnozą, ale przewidywalnie jest to Alzhaimer, lub jakiś rodzaj otepienia. Nie wiem jak odnaleźć sie w tej sytuacji, jak zorganizować mamie pomoc i m...
  • Nie wiem, czy dobre forum wybrałam, żeby napisać, o co chodzi, nawet nie wiem sama, czego oczekuję, ale na pewno muszę się wygadać. I poprosić o chociaż drobną wskazówkę. Mam 16 lat. Ostatnio okazało się, że jestem w ciąży (tj. tak wnioskuję z dwóch testów ciążowych, które zrobiłam w odstępach kilku dni, a miesiączka spóźnia się już prawie dwa tygodnie). Zresztą prawdopodobieństwo ciąży wysokie - był seks bez żadnego, i wiem, że jest to głupotą, zabezpieczenia. Nie było naawet prezerwatywy,...
  • Pochodzę z rodziny alkoholowej. Ciągi tatusia przeplatane pozorami szczęśliwej rodzinki, awanturki, przemoc, wyklinanie były na porządku dziennym. Przestraszona matka, robiąca z siebie ofiarę, za plecami wylewająca alkohol do zlewu, nakręcająca dodatkowo całą atmosferę: „nie ma ojca, gdzie on poszedł, o której wróci, o Jezu, itd.”. Niewiadoma w jakim stanie zastanie się ojca i dom po dłuższym wyjeździe. W takim domu dorastałam. Założyłam rodzinę, mam męża nie alkoholika, cudownych...
  • Sama mam małe dzieci więc za bardzo nie wiem jakie zachowania mojego partnera względem jego syna są normalne a jakie zbyt rodzicielskie. Ma on syna , lat 20, którego dziewczyna jest w ciąży - z przyczyn finansowych nie biorą ślubu, to jej decyzja, choć młody się nawet nie oświadczył i prawdę mówiąc nie rwie się do ślubu. MIeszkają oddzielnie, u niej nie ma miejsca a od niego ona nie miałaby jak jeździć do szkoły, tym bardziej teraz w zimie w ciąży (choć w sumie by mogli, on i tak na 7 godzinę...
  • jestem jedynaczką i mam dwoje żyjących rodziców. sama mam męża i dwoje dzieci. problem w tym ze moi rodzice od wielu lat nie sa razem i mieszkaja sami (bez partnerów) w odleglych miejscach Polski. ja mieszkam pod duzym miastem w centralnej Polsce, mama na zachodzie w Poznaniu a tata nad morzem w Szczecininie. Ogólnie rzecz biorąc nie wiem jak to bedzie kiedy rodzice zaczna wymagac większej troski z powodu starosci i chorob. Czuje sie w obowiązku jako dziecko aby o nich zadbac ale jak to zrobi...
  • Tak na marginesie dzisiejszego wyroku na matkę zastępczą, która zamordowała dwójkę dzieci. Ale i porównując do wyroku na matki biologiczne, które mordowały noworodki, przetrzymując ciała w domu. Zastanawiam się jak prawo rozkłada odpowiedzialność za krzywdę i życie dzieci karząc drastycznie za te fakty matki, a w moim odczuciu chroniąc ojców, którzy tłumaczą swą niewinność lub mniejszą odpowiedzialność za te zbrodnie popełnione pod dachem domów w których cały czas mieszkali, byli na co dzień...
  • Mam problem: moi rodzice bez przerwy prosza mnie o pieniadze, srednio 2 razy na tydzien, chodzi o kwoty 200-1000 zl, zdarza sie ze i o 5000 zl (uzasadnienie: ojciec nie ma na wyplaty dla swoich pracownikow). Ja mam 30 lat, mam od niedawna swoja malutka firme, nie mam nikogo na utrzymaniu, ale to nie znaczy ze mam tony pieniedzy. Zarabiam jak kazdy poczatkujacy przedsiebiorca - do pierwszego przezyje. Ale zaczyna mnie wkurzac, ze rodzice nabrali miliony pozyczek (i biora nadal, na tzw. latani...
  • Napisałam tu kilka postów o swoich trudnych relacjach z rodzicami i ich relacjach z moimi dziećmi. Dotarło do mnie, ze tak naprawdę chodzi mi o ukaranie rodziców za swoje dzieciństwo. Za to jakie warunki w domu miałam, krzyki, bijatyki, za to jak traktowali mnie, poniżali, naduzywali władzę nade mną. Jak byłam młoda, ale jeszcze zależna od rodziców postanowiłam, że jak się wyprowadzę to się całkowicie odetnę od nich. I było tak do czasu kiedy pojawiła się corka 3 lata temu. Od tamtej pory nie...
  • Postanowiłam napisać o swojej sytuacji, bo naprawdę nie wiem co o tym wszystkim myśleć i mam nadzieję że opisanie tego na forum pomoże mi jakoś się ustosunkować do tego, co się ze u mnie dzieje. Ale od początku. Moi rodzice są b. ambitni-w swoich słowach. Mnie i siostrę posłano do szkoły muzycznej. Byłyśmy zdolne i robiłyśmy postępy. Najważniejsza była nauka gry na instrumencie-przedmioty ogólne zeszły na dalszy plan. Moja siostra po podstawówce rzuciła tę szkołe, ja niestety zostałam na cał...
  • Rodzice(12)

Mam 14 lat. Moi rodzice sa jakies 6 lat po rozwodzie. Tata wyprowadzil sie za granice po rozwodzie, ale nadal utrzymujemy kontakt. Ostatnio rzadko co przyjezdza do Polski, wiec sama go odwiedzam. Nie ukrywam, ze bardzo za nim tęsknie. Z mama mam dobre kontakty, chociaz czesto sie klocimy. W szkole mam problemy z rowiesnikami. Z przyjaciolka od jakiegos czasu sie nie odzywam, nie przyjaznimy sie juz praktycznie. Mama teraz ma troche wolnego, a tak to caly czas pracuje. Spi po 3-4 godziny, rzad...
  • W moim ost wątku było już dość dużo postów więc pomyślałam, że założę ten bo problem jest troszkę inny choć "zahacza o ost wątek". Skrót: toksyczni rodzice, 2 ciąża w wieku 26lat, z 2 partnerem. Mój TŻ poinformował swoich rodziców i wiem, że się cieszą. Jego siostra wypytuje jak sie czuje/sama też jest w ciąży/, podpowiadają w kwestii prawnej bo zmieniam pracę itp więc jest bardzo pozytywnie. Jego rodzice dopytują kiedy wreszcie razem zamieszkamy i takie tam. Wiedzą też moi rodzice, bo to w k...
  • Nawet nie wiem od czego zacząć... Moi rodzice z ponad 30letnim stażem przechodzą poważny kryzys. Okazało się ,ze moja matka oszukiwała mojego ojca całe życie, prowadziła podwujne życie. Banka pękła, wydało się. Nie wiem co im poradzić, widzę jak ojciec to przezywa, boję się o jego życie, zdrowie. Jestem na nią zła, ze popsuła wszystko. Nie kochała go, a teraz niby chce naprawić. Tamten nie ma jej nic do zaoferowania i pewnie dlatego ona chce wrócić. Czuję się troche winna bo podejrzewalam wcz...
  • Ksiazki, ktore moga pomoc: "Toksyczni rodzice", "Zycie ze zloscia" Mam te ksiazki on-line - jesli ktos chce, prosze o maila, to przesle milego weekendu!
  • witam pisze na forum pierwszy raz, ale czytam od dluzszego czasu. juz nie raz byl ten temat poruszany, ale pomimo to postanowilam opisac swoja sytuacje. mysle ze mam toksycznych rodzicow i mimo to, nie potrafie przeciac tej toksycznej pepowiny:(. wiem, ze powinnam, ale jak probuje sie od nich odciac (np poprzez nie dzwonienie, nie odwiedzanie ich-moze to szczeniackie zachowanie, ale nie potrafie znalezc innego sposobu), to zaraz slysze, ze jestem winna ich nadcisnieniu, ze matka ma prz...
  • Moje relacje na linii mama-tata-ja sa dosc skomplikowane. Stoje teraz na rozdrożu i nie wiem, ktora z dróg mam wybrac. Mam teraz 24 lata. Od 3 lat mieszkam i studiuje w Krakowie. Jest mi tu dobrze, jednak czasem powracam na pare dni do swojego rodzinnego miasta. Dobrze sie ucze i uczyłam. Mam przed sobą całkiem niezłe perspektywy - jesli chodzi o zycie zawodowe. Co do uczuciowego - troche gorzej. Mam wrazenie,ze całe zycie mnie uczono, aby zyc na pokaz, rozwijac się do upadłego, inwesto...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się