Forum eDziecko edziecko Wychowanie
ZMIEŃ
      rozpieszczony

rozpieszczony

(13 wyniki)
    • Jak w temacie... I jeszcze: co może doprowadzić do tego, że dziecko będzie rozpieszczone? Chodzi mi o dzieci w wieku powyżej dwóch lat, bo kwestia młodszych jest raczej kontrowersyjna.
    • Witam! jestem samodzielną mamą 13-miesięcznego chłopca Bardzo proszę o radę Moim synkiem na codzień opiekuje sie moja babcia oraz moja mama(ja pracuje), które praktycznie na wszystko mu pozwalaja W wyniku tego synek jest dosyc rozpieszczonym dzieckiem, grymasi przy jedzeniu, pluje, jesli czegos mu nie chce dac zaczyna krzyczec, plakac i klasc sie na podloge Ogolnie nie slucha jak do niego mowie proste polecenia typu "nie wolno", tym bardziej rusza to czego mu nie wolno, np. kurki od gazu przy...
    • Tak przyznaje rozpiescilam swoje dziecko i juz widze efekty:/moja cora ma 3,5 wrzeszczy,piszczy,nie chce jesc sama spac,zawsze chce byc pierwsza(nawet przy wchodzeniu po schodach)podczas rozmowy przerywa,gdy ktos przyjdzie to od razu chwali sie zabawkami no masakra!!!Wiem moj blad ale jak to naprawic:/poradzcie cos mamuski:)
    • Kochane Mamuśki, jako pedagog w trakcie magisterki jestem zwolenniczką noszenia niemowląt. Tak też robię z Gu (4,5 miesiąca). Ostatnio mała zaczęła demonstrować pewien rodzaj, jak mi się wydaje, złości, zwłaszcza rano, gdy się Jej nie bierze na ręce. Czy naprawdę mogłam Ją rozpuścić?!?!? Co myślicie????? Jak, Waszym zdaniem, nie dopuścić do tego by za parę latek zmieniła się w rozkapryszonego, wrzeszczącego diablika?! Sunna, mama Juli
    • Nie wiem, od czego zacząć. Dzisiaj Mieszko (22msce)był z moją siostrą w żłobku (takie dni otwarte do końca lipca po 2 godz.). I wyszło szydło z worka. Synek jest... rozpieszczony. Jak tylko weszli do żłobka - na rączki, nie chciał się bawić, płakał, chciał wyjść. Ma kontakt z dziećmi na co dzień, ale, jak zauważyła żłobkowa ciocia, nie potrafi bawić się z nimi, tylko obok. Brak nam konsekwncji, Mieszko płacze, jak tylko czegoś nie chcemy mu dać, nie zasypia sam, ktoś musi leżeć z ...
    • Poradźcie mi coś!!!! Byłam przez tydzień z dziadkami na letnisku. I dziadki jak dziadki (rodzice mojego męża nie moi) wnusia zabawiali, nosili, utulali do snu, żeby mama odpoczęła. I choć prosiłam nie noście go cały czas na rękach bo sobie rady nie dam, nie usypiajcie go nosząc, słyszałam odpowiedź : "A w domu to jest leżaczek i mata (taka do zabawy) to się czymś zajmie a na leżaczku go uśpisz". Pod koniec mówili: "No, faktycznie trzeba odzwyczaić bo sobie rady nie dasz" dalej go oczywi...
    • Witam! Wstydzę się swojego chrześniaka...Mojej siostry syn jest pupilkiem każdego, babci, dziadka, siostry i jej męża...Niestety nie moim...Po prostu od samego urodzenia każdy go rozpieszczał, oprócz mnie...Chciałam aby było inaczej, aby jak każde dziecko, mógł normalnie spędzać czas, bawić się z dziecmi, chciałam wychodzić z nim na spacery, itp. Jednak moja siostra nigdy mi na to nie pozwalała (mam 22 lat), jej syn 5...Uważała, że gdziekolwiek bym nie wyszła, mogło by się coś sta...
    • Takie sobie rozważania..... Ostatnio miałam okazje poprzebywać z moimi znajomymi , którzy maja 4 letniego synka. Podam dwa przykłady zachowania dziecka. Pierwszy gdy mama swtierdziła że jest już chłodno na dworze i chłopiec powinien założyc bluze, dziecko krzyczało "nie" i uciekało wokół domku, a mama biegała za nim i mówiła, że jak nie bluze to może sweterek, chłopiec na to że swetereka nie lubi, a mama dalej, że może inną bluzę z obrazkiem kotka itd. na co malec uciekał dalej t...
    • Mój synek ma dwa miesiące. Karmie go piersią, a to straszny żarłok więc cały czas jest praktycznie ze mną. Do tego wszystkiego jeszcze ma kolki więc czesto musieliśmy go nosić na rękach. Efekt jest taki że synuś nie chce leżeć w łóżeczku ani w foteliku czy wózku cały czas domaga się naszej uwagi albo rączki albo pierś. Nie chodzi o to żebym się zaliła tylko zastanawiam się czy to minie z wiekiem?
    • Mam 4 miesiecznego synka w naszym domu to pierwsze takie malenstwo a mieszkamy z mama i moimi dwiema siostrami, wiec prosze sobie wyobrazic jak jest traktowany (na raczkach: bujany, lulany, kołysany... i co tylko)Teraz jast WIELKI problem nie mozna go zostawic samego ani na moment bo jest przerazliwy płacz. I co teraz? mamy to przetrwac i uczyc go samodzielnosci juz teraz! Czy on przestanie płakac i zajmie sie sam???????? Czy miałyscie podobne doswiadczenia i co robiłysci w takiej...
    • no właśnie dziewczyny mam taki problem z czteroletnim Antkiem. opiszę sytuację - do tej pory był bardzo pogodnym fajnym chłopczykiem. w lutym urodził mu się brat, którego bardzo kocha, ciągle go całuje, nie okazuje żadnej agresji czy tez zazdrości, naprawdę jego stosunek do Leosia jest super. ale jednoczesnie od jakiegoś miesiąca - teraz Leo ma 5 miesięcy, zrobił się z Antka potworny mazgaj. szczególnie ryczy jak np. babcia - z którą jest bardzo związany - wychodzi do swojego domu...
    • może wyznawać życiową filozofię: "po trupach do celu", być specjalnie z wyrachowania niedobrym dzieckiem i być upartym do granic możliwości? Oczywiście chodzi tu o moje dziecko widziane oczami bliskiej mi osoby. Oczywiście ja mam odmienne zdanie na temat przymiotów mego dziecka i raczej widzę problem w braku cierpliwości, braku psychologicznej wiedzy, braku pomysłu na metodyczne rozwiązywanie bieżących marudzących problemów. Nie zauważam takich cech mojego dziecka, bo nie mam okazji...
    • Proszę pomóżcie mi bo zwariuję. Mój synek jest chyna rozpieszczony. Jest ogólnie grzecznym dzieckiem, potrafi sie sam bawić, jest bardzo pogodny i posłuszny. Problem zaczyna się gdy coś chce a ja mu nie pozwalam lub nie dam, nagle zaczyna sie histeria - odwraca sie do ściany i przeraźliwie płacze ale tak naprawdę ze łzami, czasami rzuca czymś jeśli ma coś pod ręką a niekiedy patrząc mi beszczelnie w oczy bije się po twarzy lub kogoś (jeśli akurat jest u kogoś na rękach lub kolanac...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się