Dodaj do ulubionych

dziwne stukanie silnika ?? help !!

19.05.04, 15:54
Witam ekspertów,
Silnik 1600 8V citroen, produkcja 1998, 112 tys km, - podczas przyspieszania
w dolnych obrotach z silnika dochodzi głuche i ciche tuk,.... tuk,.. tuk,tuk -
nasilające się wraz ze wzrostem prędkości obrotowej. Jest to słyszalne
głównie na pierwszym i 2 biegu, później już nie mogę się dosłuchać - być może
dlatego że w aucie jest coraz głośniej )). Jakieś sugestie ?? co to jest ??
czy może to mieć związek z niedawno wymienianymi paskami alternatora,
wspomagania i rozrządu ??
Mario
Obserwuj wątek
    • wally_1 Re: dziwne stukanie silnika ?? help !! 20.05.04, 14:04
      a czy autko po wymianie paska rozrządu nie stało się bardziej mułowate? może
      pasek został źle założony "o ząbek".
    • marcin.klonowski Re: dziwne stukanie silnika ?? help !! 24.05.04, 13:59
      Jakiego typu to stuk? Metaliczny, głuchy, donośny, cichy czy jakies pstrykanie?
      • marcin.klonowski Re: dziwne stukanie silnika ?? help !! 24.05.04, 14:01
        Uzupełniam wypowiedź: proszę porównać go do czegoś, bo same same słowa głuchy i
        cichy nie oddają tego
    • ak_1 Re: dziwne stukanie silnika ?? help !! 27.05.04, 07:13
      Witam,
      Mam bardzo podobny problem z Citroenem Xsara 1.4i 8v 70tys. km. Po wymianie
      paska rozrządu i klinowego silnik zaczął chodzić jakby na trzech cylindrach.
      Silnik pracuje nie równo i popada w duże wibracje. Silnik uruchamia się
      normalnie a obroty biegu jałowego wydaje mi się, że są minimalnie większe niż
      przed wymiana paska rozrządu. Po otwarciu maski słychać klekot z okolicy
      pokrywy zaworów. Czy na taką prace silnika mogła mieć wpływ wymiana paska
      rozrządu?? Z góry dziękuje za rady.

Pozdrawiam AdamK.
      • ak_1 Re: dziwne stukanie silnika ?? help !! 27.05.04, 19:04
        Dzisiaj pojechałem do mechanika i po kilku godzinnej dłubaninie okazało się, że
        pasek rozrządu Boscha ( przeznaczony do tego silnika), który wcześniej
        zamontowali mi ma jeden ząbek więcej niż oryginalny Citroenowski Gates!!!(Bosch
        109, Gates 108 zębów) Sprawdź magna100 jakiej firmy zamontowali pasek jeżeli
        jest to Bosch to może być ten sam problem co ja miałem.

Pozdrawiam AdamK.
        • magna100 Re: dziwne stukanie silnika ?? help !! 30.05.04, 15:54
          DO AK-1
          Ja też nie założyłem orginalnego paska CITROEN tylko Continental. Mój sprawdzony i b dobry mechanik stwierdził że pasek jest identyczny. U mnie wymiana była przy 100 tys, a problem stuków pojawił się po przejechaniu 10 tys - więc to chyba nie to. Dlaczego wymieniałeś pasek po 70 tys ?? Citroen zaleca wymianę po 120 tys !! (chyba że 1.4 wcześniej - to sorki) Dalej szukam dziwnychstuków - jedną z wersji którą ktoś mi przytoczył to uszkodzony przedni tłumik - ale nie jestem pewny czy traktować to poważnie.
          PZDR MARIO
          • ak_1 Re: dziwne stukanie silnika ?? help !! 03.06.04, 20:16
            magna100 napisał:

> DO AK-1
            > Ja też nie założyłem orginalnego paska CITROEN tylko Continental. Mój
            >sprawdzony i b dobry mechanik stwierdził że pasek jest identyczny. U mnie
            >wymiana była przy 100 tys, a problem stuków pojawił się po przejechaniu 10 tys
            >więc to chyba nie to.

W takim przypadku mało prawdopodobne żeby był to pasek rozrządu chyba że się
            poluzował.

>Dlaczego wymieniałeś pasek po 70 tys ?? Citroen zaleca wymianę po 120
            >tys !! (chyba że 1.4 wcześniej - to sorki)

Miałem ku temu kilka powodów: poprzedni właściciel, który nie oszczędzał
            samochodu, straszne piski wydobywające się z napinacza przy zimnym silniku no
            i wiek paska.

>Dalej szukam dziwnychstuków - jedną z wersji którą ktoś mi przytoczył to
            >uszkodzony przedni tłumik - ale nie jestem pewny czy traktować to poważnie.

Ja sprawdziłbym jeszcze świece, przewody wysokiego napięcia, pojechal do
            serwisu i wyregulował zawory.

Pozdrawiam AdamK.
      • nj1964 Re: dziwne stukanie silnika ?? help !! 01.05.13, 16:36
        ak_1 napisał:

> Witam,
        > Mam bardzo podobny problem z Citroenem Xsara 1.4i 8v 70tys. km. Po wymianie
        > paska rozrządu i klinowego silnik zaczął chodzić jakby na trzech cylindrach.
        > Silnik pracuje nie równo i popada w duże wibracje. Silnik uruchamia się
        > normalnie a obroty biegu jałowego wydaje mi się, że są minimalnie większe niż
        > przed wymiana paska rozrządu. Po otwarciu maski słychać klekot z okolicy
        > pokrywy zaworów. Czy na taką prace silnika mogła mieć wpływ wymiana paska
        > rozrządu?? Z góry dziękuje za rady.
        >
        > Pozdrawiam AdamK.
        • jerry2475 Re: dziwne stukanie silnika ?? help !! 31.05.13, 21:42
          Zdecydowanie tak. Nieumiejętna wymiana paska rozrządu może doprowadzić do przestawienia faz rozrządu . Jeżeli silnik jest "bezkolizyjny" tzn. tłok nie może uderzyć w otwarty zawór, nie dojdzie do uszkodzenia mechanicznego. Efektem będzie nierówna praca, spadek mocy, trudności z uruchomieniem itd. Polecam weryfikację ustawienia faz rozrządu.
    • michalmichal40 Re: dziwne stukanie silnika ?? help !! 07.07.21, 13:20
      Hej czy używacie może płukanki do silnika?
      • andikowsky Re: dziwne stukanie silnika ?? help !! 19.07.21, 13:10
        michalmichal40 napisał:

> Hej czy używacie może płukanki do silnika?
        Ja używam od dawna. Przy wymianie oleju stosuje płukankę. Czy benzyna czy diesel na pewno coś znajdziesz np z TEC 2000
      • merekk Re: dziwne stukanie silnika ?? help !! 06.08.21, 10:39
        ja używam choć nie zawsze tak było. teraz przy każdej wymianie oleju wlewam TEC 2000
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka