Dodaj do ulubionych

Wymian oleju w silniku

16.12.08, 11:05
Witam, sprowadziłem dla siebie z Niemiec Audi A4, benzyna 1,6.
Powinienem wymienić olej, lecz niestety nie wiem na jakim oleju auto
jeździło dotychczas. Pod maską nie ma naklejki z rodzajem oleju tak
jak to się zwykle robi. Co w takiej sytuacji się robi? Wymienia na
jakikolwiek???? Z góry dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • drab59 Re: Wymian oleju w silniku 16.12.08, 13:35
      Zależy, ile lat i jaki przebieg ma to twoje Audi. Jeśli oczekujesz sensownej
      odpowiedzi, to podaj więcej danych, albo skocz do wróżki.
    • polam5 Re: Wymian oleju w silniku 16.12.08, 23:30
      Wymienic jak najpredzej i na taki na jakim chcesz jezdzic.. nalepiej syntetyk a
      rodzaj znajdziesz w instrukcji.... a jak zupenlnie nie wiesz to wlej Castrol
      syntetic 5W40
      • t.birczyk Re: Wymian oleju w silniku 24.09.15, 15:19
        Z doświadczenie jakie mam z eksploatacji różnych samochodów odnośnie zastosowania oleju silnikowego może warto by było zastosować zamiast Castrola Shell Helixa Ultra 5W40 Pureplus Technology.
    • naprawdetrzezwy Nowe? Stare? 27.12.08, 13:22
      Wymień na rodzaj podany w instrukcji obsługi.

(może nie uwierzysz, ale producent auta zna je dość dobrze)
      • qwerty888 Re: Nowe? Stare? 29.12.08, 22:42
        oczywiście, syntetyk jest najlepszy o ile auto od początku na nim jeździło.
        Jeśli chodził na mineralnym lub półsyntetyku a wlejesz syntetyk to możesz porzegnać się z silnikiem.
        Jeśli nie wiesz jaki był olej wlej półsyntetyk - jest dobry i bez względu na to na jakim oleju wcześniej jeździł samochód nic sie nie stanie.
        • polam5 Re: Nowe? Stare? 30.12.08, 01:43
          >Jeśli chodził na mineralnym lub półsyntetyku a wlejesz syntetyk to możesz
          porzegnać się z silnikiem.

A skad to ta teoria sie wziela??
          • aprox99 Re: Nowe? Stare? 30.12.08, 15:29
            Wszystkie oleje silnikowe mozna mieszac,kto jest innego zdania to nie ma
            pojecia.Prosze o informacje wlasciwe a nie zaslyszane.Oczywiscie ze jezeli wleje
            do syntetyka olej mineralny to ta mieszanka jest inna niz czysty syntetyk ale
            czy gorsza?Tak samo ma sie z olejami letnimi czy zimowymi,czegos takiego nie ma
            od lat.Zalecenia firm to tylko wskazowki,np.renault zaleca ELF a Ford
            Motorcraft.A ja leje to co mam pod reka i jeszcze nigdy nie bylo
            problemow.Najsmieszniejsze to co powiedzial przedstawiciel Aral,sprzedaje oleje
            silnikowe o roznych numerach,5W30 i 0W50 a wszystkie sa lane z tej samej
            cysterny.Skad wiesz co tak po prawdzie jest w kanistrze.
            • t.birczyk Re: Nowe? Stare? 24.09.15, 15:21
              Od wielu wielu lat używam Shella, W chwili obecnej wszystkie trzy moje samochody mam zalane Shell Helix Ultra Pureplus Technology, dwa 5W40 a jeden 10W40. Auta mają przebiegi od 16000 do 295000. Ich silniki pracują cicho, delikatnie, nie maja żadnych wycieków, nie ubywa im oleju od wymiany do wymiany. Dlatego też polecam ten produkt. W mojej opinii jest bardzo dobry a przy tym ma bardzo korzystną cenę. Pozdrawiam serdecznie.
          • qwerty888 Re: Nowe? Stare? 30.12.08, 21:29
            polam5 napisał:

> >Jeśli chodził na mineralnym lub półsyntetyku a wlejesz syntetyk to możesz
            > porzegnać się z silnikiem.
            >
            > A skad to ta teoria sie wziela??

Z wieloletniego doświadczenia.
            Nie będę tłumaczył dlaczego tak jest gdyż szkoda mi na to czasu, ja tylko dobrze radzę.
            Oczywiście każdy robi jak uważa.
            • polam5 Re: Nowe? Stare? 31.12.08, 01:54
              Cale to forum na tym polega ze ludzie daja "dobre rady" a kazdy uzytkownik robi
              tak jak uwaza.. jakkolwiek dobre rady poparte sa lepsze od tych nie-popartych.
              Kiedys w latach 80-tych istniala teoria is oleje mineralne zostwiaja "sludge"
              czyli deposit" (nagar czy jeszcze inaczej sie ta smolowata masa nazywa) na
              czesciach metalowych silnika ktora pod wplywem temp zapieka sie ale sobie tam
              spokojnie siedzi i jesli wleje sie olej syntetyczny to on to rozpusci i MOZE
              spowodowac problemy... Byly dyskissje na roznych Forach - pokazywano sludge -
              ale to zwykle byly silniki przegrzane i nie na tej podstawie nalezalby wyciagac
              wnioski.
              Te czasy dawno minely i teoria na dobra sprawe nigdy sie nie potwierdzila..
              Musialoby "tego" naprawde byc masa. Zawsze latwo sprawdzic jak wygladaj zawory
              po odkreceniu korka wlewu... - jak pokryte sa "smola" to moze byc problem ale
              taki silnik i tak juz na wylocie...
              Potem mowiono ze syntetyk jest rzadszy i moze latwiej wyciekac albo nawet moze
              niszczyc uszczelki...
              W tej chwili nikt juz nie mowi zeby nie wlewac syntetycznego poniewaz zatrze sie
              silnik ale tylko aby wywazyc czy naprade warto wydawac wiecej pieniedzy na olej
              - a tu juz zalezy jak sie jezdzi w jakich warunkach i jak czesto wymienia..
              Poza tym z wyjatkiem olei naprawde sysntetycznych jak np Amsoil - reszta jest
              robiona na bazie olei mineralnych z roznymi dodatkami i inymi processami a wiec
              nie az tak drastycznie roznia sie od tych mineralnych. I jeszcze sa oleje i
              "oleje" i chyba lepiej uzywac dobrej marki mineralnego nic np Castrolu marki
              Syntec.....

• bigollini Re: Wymian oleju w silniku 22.10.15, 08:56
      Może dobrze byłoby się skonsultować dla pewności ;) Szkoda zmarnować dobry silnik. W serwisie na pewno doradzą ci co zrobić i wyjdzie to zdecydowanie taniej niż naprawa silnika :P Ja jak mam jakieś wątpliwości to często konsultuje się z fachowcami z Euromaster i jeszcze się nie zdarzyło, żeby mi źle doradzili.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka