Forum Dom Prawo w nieruchomościach
ZMIEŃ
      stosowania

stosowania

(6 wyników)
    • Proszę o udzielenie mi odpowiedzi czy muszę ponieść opłatę za wykreślenie hipoteki z KW. Przy wpisie skorzystałam ze zwolnienia od opłat sądowych przysługującego w przypadku kredytu udzielonego na budownictwo mieszkaniowe. Jeśli opłata jest konieczna to proszę o jej obliczenie: hipoteka zwykła 110.000 hipoteka kaucyjna 63.800 Z góry serdecznie dziękuję za pomoc.
    • Witam, Czy jeżeli inwestycja jest stawiana na gruntach nieewidencjonowanych, a co za tym idzie bez KW, to czy mozna uzyskac kredyt na taka inwestycje? Wniosek o zalozenie ksiegi zostal juz zlozony przez nowego wlasciciela gruntow w sadzie.
    • Witam, proszę o pomoc. Czy podpisując umowę najmu okazjonalnego na czas określony, na konkretną wysokość czynszu zawartą w tej umowie, jestem zabezpieczony od możliwości podnoszenia czynszu przez właściciela bez żadnych ograniczeń, tzn. częściej niż raz na 6 miesięcy i więcej niż o 10%? Z góry dziękuję za odpowiedzi.
    • Czy ktokolwiek czytał tę normę? Jak to jest z pomiarem pow. mieszkania? Ta norma mówi, że mierzy się na surowo, no a mieszkanie dostaję z tynkiem. Deweloper stwierdził, że w tej normnie jest napisane, że można wykonać pomiar w gotowym mieszkaniu wówczas odejmuje się 2 cm na tynki i uzyskuje się wyniki dla stanu na surowo. To znacząco zmniejsza pow. mieszkania (ok.1-2m2 przy 3 pokojowym mieszkaniu). To prawda?
    • Witam Bebiak Chciałabym przenieść własność działki na siebie. Znalazłam coś takiego pisanego przez Ciebie na tym forum. Czy to jest aktualne? Czy w związku z tym, że zmienili opłatę za wpis do księgi wieczystej na kwotę 200 PLN coś się tu zmieni?: "Możesz od taty dostać w darowiźnie jakiś udział, stajesz sie wówczas współwłaścicielem i za czas jakiś możecie znieść współwłasność tej nieruchomości. Załóżmy, że darowany byłby udział 1/10 o wartości 10.000,-zł. Opłaty za taką umowę daro...
    • Chciałam sprzedać dom i umieściłam ogłoszenie w agencji nieruchomości. Jednak agencja nic nie robiła i sama dałam ogłoszenie na jeden z portali ogłoszeniowych i mam kupca. Kupiec sie znalazł i będzie podpisana umowa sprzedaży. Dzwonię do agencji i agencja mi mówi, że "muszę" zapłacić prowizję chociaż kupujący nie dostał ani nr telefonu ani adresu od agencji. Agent mnie straszy, że poda mnie do sądu. Przeczytałam jeszcze raz umowę i mam wątpliwości jak rozumieć następujące punkty...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się